Догори
Дати відгук

Український анестезіолог: між італійською та вітчизняною медициною прірва

Про свої враження розповів лікар, який повернувся з відрядження до Італії

2 хв на прочитання01 Травня 2020, 14:31
Фото glavcom.ua Фото glavcom.ua
Поділитись:

Сьогодні в Україні бракує медпрацівників середнього та молодшого рівня, які масово звільняються в умовах пандемії, а між українською та італійською медициною прірва. Про це розповів лікар-анестезіолог, реаніматолог Микола Рихліцький, який нещодавно повернувся в Чернівці з відрядження до Італії, пише "Главком".

«Якщо порівняти роботу реанімації в Італії, то там 4-5 пацієнтів обслуговують два фельдшери. Тобто дві медсестри, середніх медпрацівника, одна санітарка та один лікар. У нас близько 10 пацієнтів на одного лікаря і, в кращому випадку, медсестра, та пів санітарки», - стверджує чоловік.

Анестезіолог зазначив, що в Італії медсестри отримують 2-3 тис. євро на місяць, лікар-реаніматолог – 40-80 євро за годину. А в Україні медсестра працює за 3-4 тис. грн в місяць як в умовах пандемії, так й за звичайної ситуації.

«Це мінімум шість годин на ногах, а то і вісім чи дванадцять. Людина нормально не їсть, не п’є, «вариться», тому що дуже жарко, задихається, при цьому ще й працює. Яким чином я її можу утримати або нарікати на погане виконання її обов’язків?», - говорить лікар.

Крім того, медик розповів, що є прірва між українською та італійською медициною, навіть під час епідемії.

"Щодо прірви, то мова буквально про кожну дрібничку, які помічає людина, яка немало років працює у цій сфері. Дистанція між собою та співробітниками лікарні у 2-3 метри. Якщо ми носили маски з клапанами видиху, то був обов’язок носити ще одну маску зверху на цю, або під неї. Оскільки клапанна маска захищає тільки того, хто її носить", - зазначив Микола Рихліцький.

Нагадаємо, у Черкасах міська рада дозволила малому та середньому бізнесу відновити роботу. Проте сьогодні міністр охорони здоров'я засудив скасування карантину у Черкасах.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.