- Головна
- Новини
- Агро
- Урожай-2020
- Українські виноградники потерпають від нестачі вологи
Українські виноградники потерпають від нестачі вологи
Виноградарям доведеться зменшувати кількість пагонів на кущах
Перші два тижні квітня в Україні відзначилися сухою погодою, що загострило ситуацію із вологою на виноградниках. Результати моніторингу стану виноградних насаджень на сайті НААН оприлюднив Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова», пише agronews.ua.
Повідомляється, що протягом березня в Україні утримувалась відносно тепла і суха погода. Середньомісячна температура повітря становила 7-8°С тепла, мінімальна температура повітря знижувалась до 4-6°С морозу, по Одесі до -1,5°С. Максимальна температура повітря у Запоріжжі, Херсоні, Миколаєві підвищувалась до 22-24°С, в Ужгороді — до 19°С тепла.
Опадів на території виноградарської зони України у березні спостерігалося недостатньо, їхня кількість у Херсоні, Миколаєві, Одесі склала 6-8 мм, у Запоріжжі — 12 мм, а в Ужгороді — 49 мм.
«За результатами визначення польової вологості ґрунту на початок квітня необхідно відзначити, що запаси продуктивної вологи в однометровому шарі варіюють на насадженнях Одеської області від 80 до 90 мм, що нижче середніх багаторічних значень, дефіцит вологи складає 120-130 мм. Вологість ґрунту знаходиться у межах від 45 до 50% від гранично-польової вологоємності (ГПВ), залежно від типу та гранулометричного складу, хоча для більшості різновидів ґрунтів оптимум вологості знаходиться в межах 100-80% ГПВ. Не кращою виглядає ситуація із вологістю ґрунту в Миколаївській та Херсонській областях», — повідомляють науковці.
З їх слів, негативний вплив посушливих умов на продуктивність виноградних кущів можна зменшити не тільки поливами, але й помірною кількістю пагонів на кущ за рахунок зменшення навантаження вічками (на 20-30%).
Аналіз стану виноградників України після зими 2019–2020 рр. підтвердив попередні дані щодо того, що пошкодження зимуючих вічок знаходяться у межах норми. Наразі більшість спеціалізованих господарств закінчили обрізування кущів і згрібання лози, приступили до ремонту шпалер та «сухого» підв’язування рукавів і плодових пагонів.