Догори
Дати відгук

Українські мічурінці вирощують рідкісні гумі і мушмулу: як і де

2 хв на прочитання26 Вересня 2020, 14:55
pixabay pixabay
Поділитись:

Останнім часом все більше екзотики "підкорюється" українськими садоводами. Вітчизняні  мічуріни  розводять в різних областях країни ківі і фініки, мигдалеві сади і хурмові дерева, саджають рідкісну шарафугу та хваляться делікатесними трюфелями. 

Єдиний в Україні розсадник рідкісних ягідних рослин працює на Харківщині. Розсадник, який було закладено два року тому, вступив у плодоносний період, пише agronews.ua. Тут вже вирощують жимолость, смородину золотисту, шипшину, актинідію, іргу канадську, гумі або лох багатоквітковий, шефердію, мушмулу германську та кизил.

Як розповіла кандидатка сільськогосподарських наук, консультантка з органічного землеробства Лариса Шедєй, це малопоширені, але перспективні для аграріїв нішеві культури.  

Так, гумі – це високоврожайний плодовий листопадний деревовидний чагарник висотою близько 1,5-2м и до 2м в діаметрі. В червні Гуммі покривається медоносними блідо-рожевими квітами, які звисають з гілок, як сережки.

Пізніше починається плодоношення не великими, схожими на кизил, овальними соковитими ягідками червоного кольору, які мають лікувальні властивості і за корисними властивостями не поступаються ягодам обліпихи.

Мушмула – найближчий родич глоду, айви і груші. Плоди відрізняються тим що мають круглу форму, коричневий колір і м’якоть кисло-солодка, але терпка. Щоб плоди стали м’якими і найбільш готовими до споживання, їх збирають тільки після першого морозу.

Якщо морозу чекати немає сенсу, їх збирають і зберігають у міцному соляному розчині. В такому вигляді їх можна зберігати в прохолодному місці декілька тижнів, і тільки після цього його можна їсти – він набуває свій смак, а центр стає м’яким і приємним. Багато описують смак германської мушмули, як схожий на яблучне пюре.

Це зараз для нас цей фрукт є чимось незвичайним і екзотичним, але всього років сто тому, для європейців він був цілком звичайним, люди їли його плоди у свіжому вигляді, робили з мушмули десерти і варення.

Додамо, на Закарпатті розпочався збір паприки (відео). 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото з відкритих джерел
Вартість борщового набору в Україні: як ціни зросли у понад 26 разів
2 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Ціни на пшеницю продовжують падати: ринок реагує на новий урожай та зростання експорту
2 хв на прочитання4 години тому
Фото: Кабінет Міністрів України
Уряд провів ротацію: хто залишив свої посади в Мінкульті, Держводагентстві та Нацкомісії з мови
1 хв на прочитанняВчора
Фото: ілюстративне / vchaspik.ua
"Зроблено в Україні": агробізнес отримав майже 778 млн грн компенсації на техніку
1 хв на прочитанняВчора
Валовий збір врожаю цибулі в Україні становить лише четверту частину від довоєнного
1 хв на прочитанняВчора
Президент підписав закон про експортне мито на ріпак та сою
1 хв на прочитання02 Вересня 2025
Верховна Рада України створює виплатну агенцію для підтримки аграріїв
1 хв на прочитання02 Вересня 2025
Кабмін уніфікував процедури для агробізнесу та спростив отримання дозволів на насіння
1 хв на прочитання01 Вересня 2025