Догори
Дати відгук

У ЗС РФ намагаються воювати так, як ПВК «Вагнер» — аналітики

Та повторити досвід «Вагнера» російській армії буде важко, і не лише тому, що вони не готові до такого рівня втрат.

2 хв на прочитання21 Березня 2023, 01:03
Поділитись:

Чому російська армія не намагається воювати так само, як ПВК «Вагнер», чиї успіхи на фронті значно вагоміші? Відповідь на це запитання дає «Медуза».

Українські джерела публікували, як вони стверджують, копії трофейних (їх справжність підтвердити неможливо) інструкцій щодо створення регулярної російської армії штурмових груп. Від «вагнерівських» вони відрізняються тим, що їх посилюють бронетехнікою. З таких груп мають формуватися штурмові батальйони (знов-таки посилені різноманітною технікою).

Такі штурмові загони вже створюються у багатьох підрозділах ЗС РФ (під назвою «Шторм») і навіть, як стверджується, «успішно застосовуються» проти статичної української оборони у її слабких місцях. Однак повторити досвід ПВК «Вагнер» російській армії буде важко. Підрозділи, в яких створюються штурмові загони, дуже неоднорідні: засобів розвідки та захищених систем зв'язку в багатьох із них хронічно не вистачає, а командування не схильне виявляти гнучкість.

Окрім того, російському суспільству, ймовірно, буде значно важче змиритися, якщо мобілізовані почнуть гинути в тих же масштабах, що й штурмовики ПВК (є численні відео, в яких відображено знищення цілих штурмових груп). Швидше за все, і влада намагатиметься уникнути такого випробування.

Зрештою, майбутнє самої ПВК виглядає туманним. Очевидно, Євген Пригожин вступив у конфлікт із Міноборони РФ, яке він з лютого 2023 року регулярно звинувачує у відмові постачати необхідну йому кількість боєприпасів. Зокрема, за його словами, це ускладнює захоплення Бахмута та призводить до зайвих жертв серед найманців. Своєю чергою військове відомство називає ці звинувачення «екзальтованими заявами» і стверджує, що заявки «загонів добровольців у 2022 році були виконані на 140 %».

При цьому, за словами Пригожина, він більше не може вербувати ув'язнених, а тому ПВК доведеться «утиснутись». ПВК планує частково замінити засуджених, які намагаються за допомогою участі у війні отримати шанс на визволення, на «вільних» найманців. Однак цей ресурс значною мірою використаний: його весь рік використовували і сама ПВК, і регіони, і Міноборони РФ.

Реально оцінити, наскільки серйозним є конфлікт Пригожина з російським командуванням, досить складно — як і те, як він позначиться на ролі найманців у подальшому ході війни.

Нагадаємо, ПВК «Вагнер» діє ефективніше за регулярну російську армію, завдаючи ЗСУ найбільше неприємностей — аналітики.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023