Догори
Дати відгук

У владі знову заговорили про альтернативу дорогому газу: місцеві види палива дешевші

Тепло, вироблене з місцевих видів палива, є дешевшим для споживачів на відміну від газового.

2 хв на прочитання16 Лютого 2021, 16:10
Альтернатива блакитному паливу. Фото ілюстративне Альтернатива блакитному паливу. Фото ілюстративне
Поділитись:

У владі знову заговорили про переваги і стимули для української біоенергетики. Зокрема,  під час виступу у панельній дискусії «Перспективи відмови від традиційних джерел енергії на користь альтернативних»  у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка», знову йшлося про заміщення дорогого газу локальними видами палива. 

«Ми маємо всі ресурси, щоб заміщувати дорогий газ місцевими видами палива. Так, у 2019 р. країна використала приблизно 30 млрд куб. м газу, з яких 14 млрд куб. м імпортувала та заплатила за це 3 млрд доларів. Максимальний потенціал використання біоенергетичних ресурсів для заміщення газу становить в еквіваленті біля 37 млрд куб. м. Використавши навіть половину цього потенціалу, ми можемо повністю відмовитися від імпорту блакитного палива», — наголосив заступник Голови Держенергоефективності  Юрій Шафаренко, інформує Урядовий портал.

Чиновник додав, що  тепло, вироблене з місцевих видів палива, є дешевшим для споживачів на відміну від газового.

Заступник Голови Агентства уточнив, що:

  • вирощування енергокультур дає змогу максимально замістити до 20 млрд куб. м на рік;
  • використання третини агровідходів — до 10 млрд куб. м на рік;
  • виробництво біометану — ще 8 млрд куб. м газу на рік.

За словами Шафаренка, щоб стимулювати інвестиції у біоенергетичні проекти, Держенергоефективності спільно з Міненерго та БАУ підготовлено низку законопроектів. Зокрема, це ініціативи щодо запровадження ринку твердого біопалива, ринку рідких біопалив, ринку біометану, активізації вирощування енергорослин, звільнення біомаси від податку на викиди СО2.

Нагадаємо, що Верховна Рада провалила екологічний закон про забруднення повітря.  Проєкт закону передбачає необхідність модернізації власниками підприємств своїх промислових потужностей і налагодження виробництва, яке не буде шкодити екології. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.