Догори
Дати відгук

Я тебе розумяу: у Львові розробили ошийник, який допомагає розуміти котів

Ошийник обладнаний штучним інтелектом.

2 хв на прочитання26 Лютого 2024, 09:17
У Львові розробили ошийник, який допомагає розуміти котів
Фото: Ольга Дейнека У Львові розробили ошийник, який допомагає розуміти котів Фото: Ольга Дейнека
Поділитись:

У "Львівській політехніці" створили ошийник, який використовує штучний інтелект для перекладу звуків котів на людську мову. Цей гаджет подібний до фітнес-браслета і надає рекомендації щодо догляду за улюбленцем.

Про це розповів аспірант університету "Львівська політехніка" й співзасновник проєкту Андрій Михайлів.

Ошийник-комунікатор створили стартапери з "Львівської політехніки". Дизайн аксесуара розробляють так, аби він був комфортний для кота. Розробники випробовують прототип на своїх домашніх улюбленцях.

"Ошийник дає краще розуміння тварини. Ключова перевага, що ви можете знати, що з твариною на відстані. Наприклад, ви поїхали на море, залишили тварину на своїх знайомих і ви по стану дивитесь, чи тварина достатньо грається, чи вона не стресує, чи її вчасно годують. Всі ці звуки опрацьовуються ошийником і передаються на сервер. Наприклад, що він їсть – тверда чи волога їжа, різні звуки, що показують радість, тривогу або звук, який кіт видає при небезпеці або бійці", — каже Андрій Михайлів.

Ошийник обладнаний штучним інтелектом. Система аналізує звуки кота, а результат відображається у спеціально розробленому додатку.

"В нас будуть візуальні зображення різних станів: агресія, нейтральний, що просто вас кличе, буде також підпис на українській і на англійській. Ви зможете це в налаштуваннях міняти, також ви зможете побачити статистику. Наприклад, ви будете бачити, чи за останню добу ваш кіт переживав, чи більше вас кликав", — розказує співзасновниця проєкту Ірина Іськович.

Процес нагадує роботу фітнес-браслета. Зараз розробники випробовують дизайн ошийника.

"Це наші прототипи. Ви можете бачити, з чого ми починали. Ми намагалися розробити дизайн, який підходить для різних розмірів. Станом на зараз це лише прототип, ми перевіряємо, чи котику зручно", — каже співзасновниця Софія Субтельна.

Над розробкою працює п’ятеро людей і кілька студентів-фрілансерів. Завершити роботу над ошийником планують до кінця осені.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.