Догори
Дати відгук

У Гренландії знайшли підземну річку, яка може змінити уявлення про клімат

Несподівано виявилося, що по рівнині, яка розташована під льодовиком Петермана в північно-західній частині острова повинна текти досить велика річка

2 хв на прочитання16 Листопада 2020, 10:49
Поділитись:

Прораховуючи товщину льодовиків в північно-західній частині Гренландії і характер їх руху, японські кліматологи виявили натяки на існування підлідної річки довжиною майже в тисячу кілометрів. Опис знахідки опублікував науковий журнал Cryosphere.

"Щоб підтвердити, що результати наших розрахунків відповідають істині, потрібні додаткові виміри за допомогою радара. Якщо ця річка дійсно існує, це в корені змінить наші уявлення про гідрологію льодового щита Гренландії і його подальшої еволюції в умовах мінливого клімату", - розповів один з авторів роботи, професор Університету Хоккайдо (Японія) Ральф Грів.

Більшість кліматологів не сумніваються, що глобальне потепління існує і що воно радикально змінить обличчя планети, якщо зростання температур не вдасться стримати на позначці в 1,5 ° С в порівнянні з доіндустріальним рівнем. Про це говорять не тільки комп'ютерні моделі клімату планети, але і дані кліматичних супутників, сухопутних метеорологічних станцій і океанічних буїв.

Першими і головними жертвами цього процесу стануть заполярні регіони і гірські льодовики. Температура там вже зараз стала від 4 до 9 ° С вище, ніж в минулі століття. В результаті їх площа необоротно зменшиться, і великі території Антарктики і Арктики звільняться від льоду.

Перевіряючи роботу кліматичної моделі SICOPOLIS, яка описує поведінку льодових щитів в приполярних регіонах Землі, Грів і його колеги випадково з'ясували, що ці процеси можуть бути пов'язані з тим, що під льодами Гренландії є досить довгі річки з талої води.

Для цього вчені збирали радарні знімки льодовиків північно-західній частині Грендландіі, а також дані по їх структурі, товщині, швидкості руху і інших властивостях.

Несподівано виявилося, що по рівнині, яка розташована під льодовиком Петермана в північно-західній частині острова повинна текти досить велика річка. Її довжину вчені оцінили приблизно в тисячу кілометрів.

Вчені припускають, що ця річка тече вздовж всієї рівнини і впадає в Північний Льодовитий океан в околицях фьорда Петермана, якщо цьому не заважають кілька піднесених ділянок грунту, існування яких передбачає SICOPOLIS. Поки вчені не впевнені в їх існуванні, так як у них немає радарних знімків і інших даних про структуру цих ділянок льодового щита Гренландії.

Вчені сподіваються, що подальше дослідження за допомогою радара допоможе дізнатися, чи існує ця річка, розбита вона на кілька частин, впадають її води в океан або перетворюються в лід по дорозі. Відповіді на всі ці запитання є важливими для розуміння того, що відбувається з підніжжям льодовиків Гренландії.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.