Догори
Дати відгук

Туреччина підняла мито на українське зерно з 0 до 130 %

Турецька влада вирішила показати вже зараз, що вона захищає власний ринок від конкуренції ззовні.

2 хв на прочитання02 Травня 2023, 22:57
В Україні збільшуються площі ризикованого землеробства. В Україні збільшуються площі ризикованого землеробства.
Поділитись:

Два роки підряд для українських фермерів діяв пільговий режим, згідно з яким українські сільськогосподарські товари не обкладались імпортним митом. Через пандемію ковіду та неврожай у Туреччині були високі ціни на зерно, тому турки таким чином просто вирівнювали ціни на власному ринку.

Пільговий строк закінчився 1 травня — і вже нині за ввіз до Туреччини пшениці, ячменю, жита, вівса, сорго та кукурудзи потрібно сплачувати.

Відповідне рішення президента Реджепа Таїпа Ердогана було опубліковано 25 квітня в «Офіційному віснику» і є не лише економічним, а й політичним — за два тижні у Туреччині відбудуться вибори президента, тому Ердоган прагне сподобатись якомога більшій частині електорату, хоча частину опозиції він і так уже закрив за ґратами. З цією ж метою у Туреччині пришвидшили запуск 7-ї найбільшої гідроелектростанції у світі — Юсуфельської. Вона має повноцінно запрацювати до початку виборів.

Введений поріг мит фактично є загороджувальним, історично безпрецедентним і значно перевищує ставки, що діяли раніше: +45 % на пшеницю, +25 % на кукурудзу і +35 % на ячмінь.

Усі чекали на подовження пільгового строку, але дива не сталось. Хоча турецькі фермери не протестують проти українського зерна, турецька влада вирішила показати вже зараз, що вона захищає власний ринок від конкуренції ззовні — адже турки очікують на гарний урожай уже в травні, коли в цій країні починаються жнива.

Насправді, оскільки українське зерно зараз йде переважно у треті країни і Туреччина виступає просто перекупником та посередником, то лише через дії Туреччини критичного удару по українському агросектору не відбудеться. Однак у сукупності з заблокованими портами на Чорному морі й обмеженнями ввозу українського зерна до ЄС це турецьке рішення може стати одним із камінчиків, закладених у підвалини великої катастрофи, — і тоді єдиним доступним варіантом для України залишиться лише той, який включає обов'язкове відвоювання Криму задля розблокування своїх портів і отримання можливості виходу в Чорне море без проблем.

Україна й так не відмовлялась від прав на Крим, але в цьому випадку повернення Криму стане просто єдиним питанням виживання країни, а не просто питанням економічної, екологічної чи політичної безпеки та стабільності в регіоні.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Туреччини Чавушоглу закликав продовжити зернову угоду, виконавши вимоги Росії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost