Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Труднощі із засинанням можуть свідчити про наявність серйозних проблем зі здоров’ям: радить фармацевт

Труднощі із засинанням можуть свідчити про наявність серйозних проблем зі здоров’ям: радить фармацевт

Епізодичні розлади сну зазвичай після ліквідації причини швидко минають без наслідків.

2 хв на прочитання25 Вересня 2023, 01:24
Поділитись:

Якщо ви не можете заснути, слід звернути увагу на те, як давно спостерігаєте труднощі із засинанням.

Є ситуаційна (менше одного тижня), короткочасна (1–3 тижні) та хронічна (більше 3 тижнів) інсомнія. Епізодичні розлади сну частіше первинні і після ліквідації причини швидко минають без наслідків. Якщо порушення сну тривають більше місяця, то швидше за все винне захворювання, наприклад, кардіологічне, неврологічне, ендокринне. У цих випадках говорять про вторинний характер інсомнії.

Про це розповідає «Досвідчений фармацевт».

Варто проконсультуватися з лікарем, якщо:

  • проблеми із засинанням постійні й дуже ймовірна вторинна інсомнія. Тут головним завданням стає лікування основного захворювання під керівництвом спеціаліста. Самолікування небезпечне;
  • ваш вік більше 60 років. Збільшено ризик хронічних кардіологічних і церебральних захворювань, що призводять до порушень сну.

Перешкоди для сну зведені до мінімуму?

Спокійному сну заважають:

Підвищений рівень стресу. Якщо постійно стежити за ЗМІ, то підвищена тривожність вам забезпечена, і спокійний сон скасовується.

Порушення гігієни сну. Для міцного сну необхідні зручні ліжко та подушка, білизна з натуральних матеріалів, якісний ортопедичний матрац, тиша та темрява. Телефон залишайте в іншій кімнаті, оскільки екранне випромінювання перед сном заважає виробленню мелатоніну і відповідно засинанню.

Чи дотримуєтеся режиму дня?

Дотримання режиму, фізична активність на свіжому повітрі — обов'язкова умова міцного сну. Уникайте спати вдень і не вживайте чай, каву, препарати женьшеню й інші стимулюючі засоби у другій половині дня.

За простої ситуації буквально відразу ж допоможуть препарати мелатоніну (Мелаксен, Велсон та ін). Мелатонін сприяє прискоренню засинання та підвищує якість сну.

Також ми писали, як швидко заснути: простий і ефективний метод.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.