Догори
Дати відгук

Травень — сезон хрущів: як вивести цього шкідника з саду та городу

Кожні 3-5 років відбувається масовий лет хрущів: у «льотні» роки жуки за 1-2 місяці можуть об'їсти все листя на деревах.

6 хв на прочитання14 Травня 2023, 14:14
Поділитись:

Хрущів вперше можна помітити на рослинах у травні. В садах жертвами хрущів стають плодові дерева і чагарники: вишня, обліпиха, слива, чорна смородина і яблуня — улюблене дерево хрущів. Вабить шкідника навіть бузок, а ось трав'янисті рослини хрущів не цікавлять. Про те, як вивести хруща з ділянки, розповідає «Флористікс Інфо».

Помічено, що кожні 3-5 років відбувається масовий лет хрущів: червоні жуки розвиваються за чотирирічним циклом, а чорні — за п'ятирічним. У такі «льотні» роки жуки протягом 1-2 місяців можуть об'їсти все листя на деревах. Але в перервах між цими «льотними» роками хрущі в великих кількостях майже не зустрічаються.

Шкодять рослинам не тільки дорослі особини, а й личинки хрущів: вони підгризають коріння овочевих культур (картоплі, кукурудзи і будь-якої розсади), плодових і декоративних дерев і чагарників, полуниці, газонної трави та навіть деяких бур'янів. Одна дворічна личинка здатна об'їсти коріння дворічної сосни за тиждень, а трирічній личинці знадобиться на це всього один день.

Як боротись із хрущем

Способів боротьби з хрущем існує кілька, і всі вони тією чи іншою мірою ефективні. Деякі способи боротьби вимагають значних фізичних зусиль, а деякі — вкладення коштів.

Вилов хрущів — найбільш розумний і ефективний спосіб позбавити сад від шкідників. Як це зробити? Вилов хруща здійснюється такими способами:

  • установкою світлової пастки. Для цього вам знадобиться таз, обмазаний зсередини солідолом або будь-якою іншою речовиною в'язкої консистенції. На дно таза потрібно встановити джерело світла, наприклад, ліхтарик або поставити свічку, прикривши її чим-небудь від вітру. Таз із настанням темряви виносять у сад. Комахи, що злетілися на світло, повгрузають у солідол;
  • розвісьте по деревах і розкладіть на грядках полуниці клейові пастки, зроблені з газет, намащених клейкою речовиною.

Механічний збір личинок — це безкоштовний, але трудомісткий спосіб позбавлення від хрущів. Він вимагає перекопування ділянки на глибину 10-20 см у літню пору. Однак якщо ділянка зайнята посівами, застосувати цей спосіб не вдасться.

Задерніння земельної ділянки. Оскільки личинки хруща не зносять азоту, в пристовбурних колах дерев висаджують білу конюшину, коріння якої переробляє азот і поширює його на корені сусідніх рослин. Цей спосіб боротьби з личинками хруща не тільки ефективний, а й безпечний для рослин. Окрім того, біла конюшина помітно зменшує кількість бур'янів на ділянці.

Використання птахів і комахоїдних тварин: граки, шпаки й інші птахи, харчуючись комахами, теж допоможуть вам позбутися шкідників, а щоб допомога птахів була максимальною, залучіть птахів на свою ділянку, встановивши шпаківні та годівниці. Вам пощастить, якщо у вашому саду поселяться їжаки: вони викопують і знищують личинки хруща.

Засоби від хруща (препарати)

Усі описані вище засоби допоможуть упоратися з дорослими комахами, а як боротися з личинками хруща? Для цього доведеться вдаватися до їх хімічного знищення.

Яким засобам слід віддати перевагу? Зі спеціально розроблених для цієї мети препаратів найкращими є:

  • Землін — препарат для захисту від дротяників і личинок хруща. Аби захистити коріння рослин від личинок хруща, півлітрову банку потрібно на ¾ заповнити тирсою чи сухим піском, додати вміст одного пакета Земліна, перемішати і при посадці розсади вносити в кожну ямку по чайній ложці цієї суміші;
  • Базудин — засіб для боротьби з дротяником, хрущем і іншими комахами, що живуть у ґрунті. Діюча речовина препарату — діазинон. Аналогами Базудина є Дохлокс, Капкан, Грім;
  • Почин — інсектицид, який використовується для боротьби з комахами, що живуть у ґрунті (дротяником, личинками хрущів, капустянкою). Препарат потрібно рівномірно змішати з ґрунтом і додавати в ямку при посадці;
  • Актара — інсектицид широкого спектру дії, що вирізняється ефективністю як при внесенні в ґрунт, так і при обприскуванні;
  • Актофіт — інсектоакарицид біологічного походження кишково-контактної дії на основі природних високоспецифічних нейротоксинів, що проникають в організм комах і вражають їхню нервову систему;
  • Антихрущ — протруйник, двокомпонентний системно-контактний інсектоакарицид, який використовується для захисту рослин від ґрунтових шкідників. Знищує шкідливих комах на різних стадіях розвитку, блокуючи їхню нервову систему.

Сьогодні все більшої популярності набувають біологічні препарати, наприклад, Немабакт, що знищує комаху на стадії личинки. Основою Немабакта є ентомопатогенна нематода, мікроскопічний круглий черв'як, що живе в землі і харчується комахами. Нематода проникає в личинку через природні отвори та знищує її впродовж 1-3 діб, а потім залишає труп і вирушає на пошук нової жертви. Для людини, домашніх тварин, риб, бджіл, дощових черв'яків і корисних комах цей біопрепарат нешкідливий.

Ефективним і нешкідливим є також біопрепарат Боверин — біологічний інсектицид нового покоління, створений на основі ентомопатогенного грибка. Принцип дії Боверину такий: гриб проростає вглиб тіла комахи, розростається в ньому й отруює комаху токсинами, а спори грибка, що утворюються на поверхні мертвого тіла, заражають здорові особини.

Окрім описаних засобів, у боротьбі з личинками хрущів застосовують препарати Арріво, Децис, Конфідор Максі, Шерпа, Фітоферм, Матч і інші.

Боротьба із хрущем народними засобами і профілактика від шкідника

Як народний засіб боротьби з личинками хруща можна розглядати вирощування на ділянці люпину для подальшого його використання у ролі сидерата. Бур'яни на посівах цієї культури не ростуть, і личинкам хруща доводиться харчуватися корінням люпину, який є для них отрутою.

Як профілактику від хрущів можна навесні пролити ґрунт навколо полуниці або в пристовбурних колах дерев розчином 10-20 мл нашатирного спирту в 10 л води. Або розчинити у відрі води 200 г крупної солі і 2 столові ложки нашатирного спирту й полити цим складом грядки.

У боротьбі з личинками може допомогти весняне перекопування ділянки і розпушування ґрунту між рядами картоплі упродовж травня і всього літа — в цей час жуки відкладають яйця, линяють і заляльковуються.

Захистити ваш урожай від личинок хруща може розчин 5 г перманганату калію в 10 л води, яким поливають ґрунт навколо кущів картоплі, а якщо у вас є кури, виганяйте їх на картопляне поле — вони прекрасно справляються з личинками хруща.

Також ми розповідали, що аби не стати жертвою кліщів, можна скористатися ефірними оліями — лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання11 хвилин тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання58 хвилин тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитаннягодина тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання2 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання4 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання6 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання6 годин тому