Торт «Карпатка» — справжній кулінарний шедевр, який можна приготувати у домашніх умовах. Для його приготування знадобляться цілком звичайні продукти. Хоча слід враховувати деякі тонкощі. Зокрема, вершкове масло
й основа для заварного крему повинні бути однієї (кімнатної) температури, щоби крем не розшарувався.
Інгредієнти:
молоко — 70 мл для заварного тіста + 500 мл для крему;
вода — 70 мл;
масло вершкове 82 % — 60 г для заварного тіста + 150 г для крему;
борошно — 100 г;
яйця С0 — 3 шт. для заварного тіста + 2 шт. для крему;
сіль — ¼ ч. ложки;
цукор — ¼ ч. ложки для заварного тіста + 130 г для крему;
крохмаль кукурудзяний — 40 г;
ванільний цукор — 10 г;
цукрова пудра — 1 ст. ложка.
Приготування.
Почати із заварної основи для крему, щоб вона встигла охолонути.
500 мл молока підігріти до гарячого стану.
Змішати 2 яйця зі 130 г цукру і кукурудзяним крохмалем.
Тонкою цівкою ввести гаряче молоко в яйця.
Додати ванільний цукор і перемішати.
Накрити основу для заварного крему харчовою плівкою в контакт і чекати на повне її охолодження.
Знову перелити майбутній заварний крем у каструльку та заварювати, постійно помішуючи, протягом 7-10 хвилин, до появи перших бульбашок кипіння.
Для заварного тіста змішати в каструльці воду з залишками молока, додати 60 г масла. Прогрівати до повного розчинення масла.
Додати сіль і залишки цукру.
У гарячу суміш на повільному вогні всипати просіяне борошно.
Постійно помішуючи, заварювати тісто, поки воно не збереться в єдину однорідну грудку. Прогріти тісто ще 1-2 хвилини, щоб випарувалася зайва рідина.
Викласти тісто в миску, щоб воно швидше охололо.
Коли тісто охололо, ввести 3 яйця по одному за раз, добре вмішуючи кожне яйце в тісто. Дерев'яна лопатка тут зручніша за силіконову.
Спочатку тісто буде грудочками, але потрібно продовжувати інтенсивно перемішувати до однорідності.
У результаті має вийти така консистенція тіста, щоб воно спадало з лопатки, утворюючи характерний «язичок».
Ввімкнути духовку для розігріву до 190 °С.
Вистелити пергаментом дві форми діаметром по 22 см. Якщо немає двох форм, можна використовувати одну, але випікати коржі у два заходи.
При необхідності змастити пергамент олією. Силіконізований пергамент змащувати не треба.
Поділити тісто на 2 рівні частини, розподілити по пергаменту, формуючи невеликі піднесення.
Випікати коржі у духовці протягом 15-25 хвилин. Орієнтуватися слід на духовку. Тісто має добре зарум'янитися.
Готовим коржам дати охолонути.
Тим часом збити залишки масла до освітлення та пишності протягом 3-4 хвилин. Додати до олії по 1 ст. ложці заварної основи, продовжуючи збивати. Наступну порцію заварної основи додати лише тоді, коли добре вимішалася попередня.
У роз'ємну форму діаметром 22 см викласти один корж, зверху змастити кремом.
Другий корж вкрити кремом знизу, заповнюючи порожнини.
Накрити перший корж другим.
Руками трохи утрамбувати, щоби крем рівномірно розійшовся. Форму накрити харчовою плівкою і відправити в холодильник на 2-3 години, а краще на ніч, аби схопився крем, і торт добре тримав форму.
Готовий торт посипати зверху цукровою пудрою.
Покликати всіх до столу і насолоджуватися неймовірною смакотою.
Також ми розповідали про торт «Червоний оксамит» у домашніх умовах: легкий рецепт.