Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
Що потрібно їсти навесні, щоб бути повними сил та енергії, добре почуватися, виглядати молодими та здоровими?
Як підтримати імунітет після зими? Що потрібно їсти навесні, щоб бути повними сил та енергії, добре почуватися, виглядати молодими та здоровими? Розповідають «Здорові люди».
1) Листові зелені овочі. Шпинат, рукола, салати й інша листова зелень — продукти низькокалорійні, багаті на вітаміни та мінерали, клітковину.
Шпинат допомагає у роботі шлунково-кишкового тракту, очищає кишківник і печінку. Він покращує кровопостачання органів і тканин, а також містить фолієву кислоту, необхідну у харчуванні вагітних. У 50 г шпинату міститься половина добової норми вітаміну А.
Рукола покращує роботу серцево-судинної та нервової систем. Чинить позитивну дію на травну систему і є природним антиоксидантом. Рукола багата на бета-каротин, який позитивно впливає на зір, вітаміни А та В 9, К. У ній містяться: залізо, яке важливе для кровотворення, калій (впливає на роботу серця), кальцій (задіяний в обмінних процесах), йод (впливає на роботу щитоподібної залози).
Листові салати корисні через клітковину, що міститься в них, яка покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Цей зелений продукт запобігає здуттю та стимулює виробництво захисного слизу кишківника.
2) Мікрозелень. Молода парость — криниця корисних речовин. Хоч вона і невелика за розміром, але має насичений смак. Згідно з дослідженнями, мікрозелень містить до 40 разів більше поживних елементів порівняно із зрілим продуктом.
Найпопулярніші види мікрозелені — редис і горох. Редиска багата на вітаміни С, К, групи В та мікроелементами (залізо, калій, кальцій і магній).
Паростки гороху містять вітаміни А і В, С та РР. Ця мікрозелень має протинабрякову властивість, покращує роботу нервової та серцево-судинної систем, регулює метаболізм і покращує роботу репродуктивної системи у чоловіків.
Зараз можна купити готові набори для вирощування мікрозелені. Вона росте на джутових килимках у контейнерах чи лотках. Насіння чудово сходить, і вже за тиждень можна збирати врожай.
3) Молоді овочі. З молоденьких овочів, таких як редиска, морква, буряк, корисно робити дієтичні салати, багаті на вітаміни, особливо аскорбінової кислоти.
Редиска покращує роботу клітин печінки, зміцнює імунітет і уповільнює старіння організму.
Морква зменшує ризик онкологічних захворювань і корисна для тих, хто худне, знижує апетит.
Якщо хочете мати гарну засмагу — пийте морквяний сік. Морква містить бета-каротин, що посилює утворення меланіну. Плюс покращує захисні функції шкіри проти сонячного проміння.
Буряк має антиоксидантні властивості, покращує роботу кишківника та запобігає виникненню закрепів. Бетаїн буряків покращує роботу печінки, стимулює утворення жовчі та її відтік. Це особливо важливо у весняний період.
Молода капуста включена до списку дієтичних страв. Вона зменшує набряклість і покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
4) Зелена цибуля. У цьому овочі так багато вітамінів і мікроелементів, що він є одним із найкращих весняних продуктів для підтримки імунної системи (зокрема через вміст фітонцидів і вітаміну С, антиоксидантів).
Зелена цибуля покращує роботу серцево-судинної та травної систем. Якщо цибулька росте у вас на віконці, вона поширює фітонциди і тим самим захищає вас від вірусів і бактерій.
5) Черемша. Черемша корисна тим, що нормалізує тиск. Вітаміни та речовини, що містять цю рослину, регулюють кальцієвий обмін, покращують якість шкіри та підвищують опірність організму інфекціям.
Протипокази: не варто налягати на черемшу при гастриті та виразці дванадцятипалої кишки.
6) Спаржа. Спаржа — ще один із найкорисніших весняних овочів, який має безліч цінних властивостей. Це зміцнення імунної системи, покращення роботи печінки та нирок, а також зниження рівня холестерину в крові.
Спаржа ще й розріджує кров. Окрім того, вона має антиоксидантні властивості (допомагає захистити організм від вільних радикалів). Спаржа також є чудовим діуретиком (виводить зайву рідину з організму) та покращує травлення.
Протипокази: загострення шлунково-кишкових захворювань, діти до 3 років, не рекомендується людям із захворюваннями нирок і при сечокам'яній хворобі.
7) Броколі. Індол-3-карбінол, аскорбіген і сульфорафан — речовини, що містяться у хрестоцвітих. Вони підвищують активність ферментів печінки, які відповідають за детоксикацію організму, впливають на ферменти кишківника. Броколі допомагає знизити рівень естрогену. Вживання броколі в їжу — гарна профілактика злоякісних утворень.
Протипокази: людям із захворюваннями підшлункової залози, підвищеною кислотністю шлунка.
8) Цитрусові. Їх теж можна віднести до весняних продуктів — не тому що вони сезонні, а тому, що чудово заповнюють дефіцити вітамінів після зими, зміцнюють імунітет і покращують травлення.
Грейпфрут, апельсин, лимон мають багатий вітамінний склад, містять пектини, які сприяють очищенню організму. Цитрусові стимулюють утворення гормону холецистокініну, який бере участь у виведенні жовчі. Не варто зловживати цитрусовими людям, схильним до алергії та тим, хто страждає від гастриту.
9) Спеції. Навесні рекомендується включати в кожен прийом їжі пікантні спеції, що зігрівають (чилі, фенхель, сухий імбир і чорний перець).
Чилі має імуномодулюючу, антибактеріальну та противірусну дію, покращує роботу шлунково-кишкового тракту та кровообіг.
Фенхель зменшує газоутворення, має проносну та заспокійливу властивість.
Сухий імбир має загальнозміцнюючу дію, покращує пам'ять, полегшує напади мігрені.
Чорний перець позитивно впливає на імунну систему, покращує кровообіг та активність травних ферментів. Він містить піперин, який має антимікробну дію. Чинить протизапальну й антиоксидантну дію.
До уваги: з обережністю треба вживати спеції людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
10) Свіжий березовий сік. Цей напій є актуальним навесні й дуже корисним для зміцнення імунітету. 1-2 склянки на день курсом протягом місяця заповнить мінеральний склад.
Натуральний березовий сік — гарна заміна мінеральній воді з магазину.
Більше новин читайте на GreenPost.