Літо, гарна погода та достаток овочів — чудова нагода для того, щоби внести зміни в меню. «Здорові люди» підібрали найкращі рецепти простих і смачних літніх гарнірів із помідорів, кабачків, баклажанів та інших продуктів.
Інгредієнти:
картопля — 5 шт.;
вершкове масло — 60 г;
часник — 8 зубчик;
петрушка — 1 пучок;
оливкова олія — 2 ст. л.;
сіль, чорний перець — за смаком.
Приготування.
Картоплю ретельно помити та нарізати невеликими кубиками (шкіру знімати не потрібно).
Перекласти картоплю в каструлю, залити водою, щоб вона була вкрита повністю, посолити, довести до кипіння і варити близько 5-10 хвилин. Картопля повинна трохи розм'якшитися, але не зваритися повністю.
Потім воду злити, а картопляні кубики обсушити.
Деко застелити папером для випічки і розкласти на ньому картоплю в один шар. Збризкати олією, посипати сіллю та перцем.
Поставити в розігріту до 200 °C духовку при режимі випікання на 10-15 хвилин (картопля повинна зарум'янитися).
У цей час можна приготувати часникову олію. Для цього часник почистити й подрібнити. У сковороду викласти вершкове масло і розтопити на слабкому вогні. Додати в масло часник і обсмажувати — він має стати м'яким, але не кашоподібним. Забрати сковороду з вогню.
Дістати картоплю із духовки.
Петрушку подрібнити і додати в часникове масло. Перемішати і рівномірно розподілити олію по картоплі.
Подавати гарнір у гарячому вигляді до м'яса, птиці чи риби.
Інгредієнти:
помідори — 4-6 шт.;
гречка — 150 г;
сир типу моцарела — 100 г;
кабачок — 1 шт.;
морква — 1 шт.;
огірок — 1 шт.;
зелена цибуля — 4-5 пір'їн;
рослинне масло — 1 ст. л.;
петрушка — 3 гілочки;
майоран — 1-2 гілочки;
сіль.
Приготування.
Гречку відварити, дотримуючись інструкцій на упаковці.
Зрізати з помідорів верхівку і дрібно її порізати. Помідори акуратно звільнити від насіння і видалити перемички, щоб вийшла порожня чашка. Покласти помідори вгору дном на паперовий рушник.
Моркву почистити.
Натерти на тертці огірок, моркву, кабачок. Зелену цибулю, петрушку та майоран подрібнити.
Викласти всі овочі, включаючи нарізані частини помідорів, у миску.
Моцарелу нарізати дрібними кубиками й додати до овочів. Посолити та поперчити.
Змішати овочі та гречку. Нафарширувати отриманою масою помідори.
Помістити помідори в змащену олією форму для запікання. Випікати в розігрітій до 220 °C духовці протягом 13-15 хвилин.
Подавати гарнір у гарячому вигляді.
Інгредієнти:
стручкова квасоля — 500 г;
білий хліб (черствий) — 3 скибки;
помідори чері — 10 шт.;
сир типу пармезан, тертий — 2 ст. л.;
сушений орегано — 1 ч. л.;
сіль;
рослинна олія.
Приготування.
У квасолі обрізати кінчики. У каструлі закип'ятити воду та відварити квасолю протягом 15-20 хвилин.
Помідори помити та розрізати на 4 частини.
Хліб розділити на шматочки та подрібнити у блендері. Додати орегано та сир, перемішати.
З квасолі злити воду. На сковороді розігріти трохи олії, викласти квасолю та помідори й обсмажувати 5-7 хвилин.
Потім посипати сухарями та перемішати. Тримати на вогні, доки сухарі не стануть золотистими.
Подавати гарнір у гарячому вигляді.
Кабачки можуть подаватися не тільки як гарнір, а й як основна страва, в холодному чи гарячому вигляді.
Інгредієнти:
кабачки — 0,8 кг;
твердий копчений сир — 50 г;
зелена цибуля — 2-3 стебла;
панірувальні сухарі — 70 г;
томатна паста — 30 г;
пряні трави (базилік, м'ята або чебрець);
рослинна олія;
сіль;
перець.
Приготування.
Кабачки промити й обсушити. Обрізавши кінчики, розрізати кабачки вздовж. Акуратно дістати м'якоть ложечкою, щоб вийшли «човники».
Нарізати м'якоть довільними шматочками та перекласти в кухонний комбайн. Перебити до дрібних шматочків.
Цибулю порізати впоперек шайбочками. Викласти на сковороду з розігрітою олією, додати подрібнені кабачки й обсмажувати близько 10 хвилин.
Всипати панірувальні сухарі, залити томатною пастою і готувати ще 5 хвилин на сильному вогні. Приправити сіллю та перцем. Потім прибрати з вогню і дати трохи охолонути.
«Човники» з кабачків розкласти на деку, застеленому папером для випічки, і злегка посолити. Нафарширувати кабачки начинкою з овочів із сухарями та злегка збризкати олією.
Випікати фаршировані кабачки за температури 180 °C близько 35 хвилин (вони повинні стати трохи золотистими).
Гарнір із овочів буде чудовим доповненням до м'ясних страв, наприклад, гуляшу.
Інгредієнти:
броколі — 200 г;
картопля — 200 г;
борошно — 120 г;
морква — 2 шт.;
цибуля — 1 шт.;
вершкове масло — 50 г;
сир типу пармезан — 50 г.
Приготування.
Очистити моркву, цибулю та картоплю від шкірки. Нарізати кубиками приблизно однакового розміру.
Суцвіття броколі розділити.
У каструлі довести до кипіння воду, посолити та викласти моркву, картоплю та броколі. Відварювати протягом 5-7 хвилин. Потім воду злити.
Розкласти всі овочі в змащеному маслом жароміцному посуді для запікання.
Пармезан дрібно натерти.
У мисці з'єднати масло, пармезан і борошно. Перемішати (можна міксером), аби вийшла пісочна суміш. Поступово розподілити її по овочах, вкривши всю поверхню.
Готувати овочевий крамбл у попередньо розігрітій духовці за температури 180 °C протягом 30-35 хвилин, поки не утвориться золотиста скоринка.
Овочевий крамбл можна подавати як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Інгредієнти:
свіжий шпинат — 500 г;
цибуля — 1 шт.;
рослинна олія — 30 г;
сіль (для смаку);
молоко — 300 мл;
вершкове масло — 30 г;
борошно — 30 г;
тертий мускатний горіх (за смаком);
сіль (для смаку).
Приготування.
Шпинат промити та розділити на листочки. Викласти у сковороду, додати 3-4 столові ложки води, посолити та накрити кришкою. Тримати на середньому вогні кілька хвилин до готовності шпинату. Потім відставити вбік.
В іншій сковороді на слабкому вогні розігріти вершкове масло. Вимкнути вогонь і просіяти в сковороду борошно, перемішуючи віничком, щоб уникнути утворення грудочок.
Потім знову поставити на слабкий вогонь і перемішувати, поки борошно не стане золотистим.
Влити молоко, перемішати віничком.
Тримати 5-6 хвилин на слабкому вогні, поки соус не загусне. Потім посолити та посипати мускатним горіхом.
Охолоджений шпинат накришити великими шматками. Цибулину почистити та порізати на дрібні кубики.
У сковороді розігріти трохи олії й обсмажувати цибулю приблизно 10 хвилин на маленькому вогні. Потім додати шпинат і обсмажувати ще 1-2 хвилини.
Залити шпинат соусом бешамель, приправити та перемішати.
Подавати гарнір у гарячому вигляді.
Інгредієнти:
морква — 600 г;
оцет — 4 ст. л;
рослинна олія — 3 ст. л;
цукор — 1 ст. л;
пучок петрушки;
часник — 1 зубчик;
сіль (для смаку);
перець (для смаку).
Приготування.
Моркву почистити, помити та нарізати брусочками завдовжки 5-6 см і завтовшки близько 5 мм.
У каструлі довести до кипіння воду, посолити та відварити моркву майже до готовності — вона має бути щільною, але не сирою. Воду злити.
Часник почистити та порізати пластинками. Петрушку подрібнити.
У сковороді розігріти олію, викласти моркву та часник. Перемішати, додати цукор та оцет, петрушку.
Обсмажувати кисло-солодку моркву близько 5 хвилин. Потім перекласти в миску, посолити, перемішати та залишити приблизно на годину.
Подавати гарнір із моркви в холодному вигляді до м'яса, птиці чи субпродуктів.
Інгредієнти:
перці червоні та жовті — 4 шт.;
помідори стиглі — 2 шт.;
цибулина маленька — 1 шт.;
рослинна олія — 3 ст. л;
орегано (для смаку);
сіль (для смаку);
перець (для смаку).
Приготування.
Цибулю почистити та дрібно нарізати. У перцю видалити плодоніжку, насіння та внутрішні перемички. Нарізати великими шматочками. Помідори порізати кубиками.
Викласти всі інгредієнти у форму для запікання, перемішати, накрити харчовою плівкою (наколоти її виделкою) та готувати на максимальній потужності в мікрохвильовій печі 10 хвилин.
Потім плівку зняти, перемішати овочі та готувати ще 5 хвилин.
Залишити постояти кілька хвилин.
Гарнір із солодкого перцю з помідорами можна подавати як у теплому, так і в холодному вигляді.
Інгредієнти:
рис — 300 г;
зелена квасоля — 250 г;
плоска стручкова квасоля — 200 г;
огірок — 150 г;
кунжутна олія — 20 г;
рисовий оцет — 20 г;
мигдальні пластівці — 10 г;
соєвий соус — 10 г;
насіння кунжуту;
базилік.
Приготування.
Відварити рис у киплячій підсоленій воді. Він повинен вийти розсипчастим. Прибрати убік, щоб рис охолов. Потім покласти його в миску і заправити кунжутною олією.
У квасолі відрізати кінчики. Стручкову квасолю нарізати навпіл, плоску — на ромбики приблизно по 3 см.
У каструлі закип'ятити воду, посолити та викласти обидва види квасолі. Варити приблизно 5 хв. Потім перекласти в миску з льодом.
З квасолі злити воду, злегка обсушити й обсмажити у невеликій кількості олії протягом кількох хвилин. Коли квасоля трохи підрум'яниться, прибрати вогню.
Огірок розрізати навпіл уздовж. Нарізати кожну частину поперек скибочками завтовшки 5 мм.
У миску з рисом додати квасолю й огірок. Змішати рисовий оцет і соєвий соус, влити в рис і перемішати.
При подачі посипати кунжутом, мигдальними пластівцями та прикрасити базиліком.
Подавати літній гарнір із рису теплим або кімнатної температури.
Інгредієнти:
качан цвітної капусти — 1 шт.;
лимон (половина) — 1 шт.;
рослинна олія — 4 ст. л.;
солодка паприка;
сіль;
перець.
Приготування.
У цвітної капусти видалити листочки. Покласти качан стеблом донизу і розрізати на дві частини. Потім кожну нарізати скибками завтовшки приблизно 2 см.
З лимона зняти цедру та вичавити сік.
У мисці з'єднати олію, сік і цедру лимона, паприку, сіль і перець. Ретельно перемішати, щоб перемішалися компоненти.
Розігріти духовку до 200 °C і застелити лист для випічки.
Стейки цвітної капусти змастити половиною кількості приправи.
Розмістити стейки в духовку на 15-20 хвилин. Потім дістати, перевернути і змастити приправою, що залишилася. Поставити в духовку та готувати ще 15 хвилин.
Дати стейкам із цвітної капусти трохи охолонути. Подавати гарнір у гарячому чи холодному вигляді до м'яса, наприклад, рульки чи риби.
Більше новин читайте на GreenPost.