Догори
Дати відгук

Синдром новорічної ялинки: для кого свято може закінчитися проблемами зі здоров’ям

Новорічна ялинка може викликати справжню алергію. Але не в усіх.

4 хв на прочитання26 Грудня 2021, 16:00
Поділитись:

Синдром новорічної ялинки — це не психологічне явище, як можна було би подумати. Новорічна ялинка (або сосна, яка взагалі належить до найпоширеніших алергенів, причому небезпечний не лише її пилок, а й смола) може запускати такі самі алергічні реакції, як і інші алергени: нежить, кашель, закрепи, почервоніння очей, висип на шкірі.

Відомо, що перший зареєстрований випадок алергії на новорічну ялинку датовано 1929 роком. Лікар описав загострення астми у пацієнта після перебування у кімнаті з різдвяною ялинкою. Точну кількість людей, які страждають від такої алергії, встановити неможливо, тому що багато хто з них лікується самостійно.

Наскільки небезпечною є ялинка? Американське медичне видання Medical News Today розповідає про виступ доктора Філіпа Хеммерса на щорічній зустрічі Американського коледжу алергії, астми та імунології у 2007 році. Науковець повідомив, що він стежив за долею однієї конкретної ялинки і виявив, що спори цвілі зросли більш ніж у п’ять разів протягом 14-денного періоду на свята, досягнувши 5000 спор на 1 м3 наприкінці святкового періоду.

У 2011 році доктор Лоуренс Е. Курландський разом зі своїми колегами з Медичного університету штату Нью-Йорк у Сіракузах опублікував більш масштабне дослідження.

Проаналізувавши 28 ялинок, які належали їхній команді та колегам, вони виявили 53 види цвілі, з яких 70 % були потенційно шкідливими.

Веб-портал нагадує, що взимку щорічно спостерігається пік застуди, спалаху грипу та нападів астми. Точні причини не відомі — важко сказати, чи справді винна лише ялинка, чи поєднання інших факторів.

Однак, якщо у вас є алергія або астма, варто серйозно поставитися до потенційного сплеску рівня спор, пов’язаних з деревами. Американський фонд боротьби з астмою та алергією (AAFA) рекомендує тримати свої житлові приміщення подалі від інших джерел цвілі та зменшувати вологість за рахунок зниження рівня вологості.

Що ж робити, якщо ви маєте алергію на живу ялинку чи сосну?

Лікар-алерголог Марія Кривопустова радить:

  • Обирайте дерево з урахуванням вашої алергії.
  • Якщо пилок сосни є для вас основною причиною алергії, краще підійде ялина або кипарис. Кипарисовик Лейланда (Cupressocyparis «Leylandii») є стерильним гібридним деревом, що означає, що він не виробляє пилку. Щоб знайти новорічну ялинку Кипарисовик Лейланда, доведеться докласти чимало зусиль, оскільки вона не є настільки популярною в нашому регіоні.
  • Перш ніж заносити ялинку або сосну в будинок, струсіть її від сміття і зайвих забруднень.
  • Вимийте дерево: оббризкайте його водою і дайте висохнути в гаражі, перш ніж поставити в будинку. Це видалить частину вільної цвілі та пилку, що знаходиться на дереві. Дайте дереву повністю висохнути, перш ніж принести його до приміщення.
  • Що довше живе дерево залишається в будинку, тим вище концентрація спор цвілевих грибів. Подумайте про те, щоб позбутися його відразу після Різдва.
  • Якщо вам подобається різдвяна ялинка, але алергія заважає насолоджуватися святом, спробуйте встановити дерево на ґанку будинку або перед великим вікном.
  • Також можете обрати штучну ялинку.

Проте лікар нагадує, що і штучна ялинка може викликати симптоми алергії через пил та плісняву. Що робити в такому випадку? Марія Кривопустова рекомендує:

  • Протріть дерево або добре вимийте, перш ніж встановити його в кімнаті. Штучні дерева можуть також містити пил і плісняву, оскільки проводять багато років у ящиках у підвальних або напівпідвальних приміщеннях.
  • Вибираючи дерево, завжди вимагайте сертифікат якості. Деякі нові штучні дерева виготовляються із формованого поліетилену замість ПВХ, які практично не виділяють токсини у повітря у приміщенні.

Окрім того, різдвяні прикраси цілий рік зберігаються в коробці, і також можуть бути вкриті пилом або пліснявою, нагадує алерголог. Тому вона радить за можливості розпакувати їх поза кімнатою чи будинком, щоб уникнути поширення пилу у вашій оселі, а також протерти їх м’якою тканиною, перш ніж повісити. Як альтернативу лікар пропонує прикрасити ялику тільки новорічними вогниками.

Раніше ми вже писали про екологічний Новий рік: яку ялинку вибрати.

Також ми розповідали про ковбасу до новорічного столу: як вибрати і зберігати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання3 години тому
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання4 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання5 годин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання6 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання8 годин тому