Вчені довели, що авокадо має нейропротекторні властивості. Про це говорять результати дослідження Університету Іллінойсу, опубліковані в Міжнародному журналі психофізіології, пишуть Рубежі Здоров'я.
Дієта, що включає в себе щоденне споживання авокадо, покращує здатність фокусувати увагу у дорослих, які страждають від надмірної ваги або ожиріння, показало нове дослідження.
Дослідники з Університету Іллінойсу провели 12-тижневе дослідження. Їхня попередня робота показала, що люди з надмірною вагою і ожирінням схильні до вищого ризику зниження когнітивних функцій і деменції в літньому віці. «Нас цікавило, чи можуть дієтичні підходи принести користь для когнітивного здоров'я, особливо в середньому віці», - каже професор Найман Хан, який очолював дослідження.
Авокадо багате на лютеїн - компонент, пов'язаний з когнітивними здібностями. Хоча переваги споживання авокадо вивчалися у літніх людей і дітей, раніше у жодному дослідженні не перевірявся його вплив на когнітивні функції дорослих з надмірною вагою або ожирінням.
Учасники експерименту з надмірною вагою або ожирінням були розбиті на дві групи. Одна отримувала одне свіже авокадо в день, а друга - ні. На початку і в кінці дослідження його учасники пройшли три когнітивних тести для вимірювання уваги і пам'яті.
Було виявлено, що ті , в чию дієту входило авокадо, поліпшили свої показники. Вони продемонстрували кращу здатність зберігати зосередженість на виконуваній задачі, незважаючи на відволікаючі фактори.
«Живильні речовини в авокадо чинять специфічний вплив на мозок. Цей плід містить велику кількість клітковини і мононенасичених жирів. Можливо, що не тільки лютеїн, а й інші поживні речовини відіграють роль в когнітивних ефектах», - розповів професор Хан.
Хоча це дослідження було зосереджене на авокадо, інші дієтичні джерела лютеїну, такі як зелені листові овочі і яйця, також мають потенційну користь для когнітивного здоров'я. Дослідження показує, що невеликі зміни в раціоні харчування можуть здійснювати відчутний вплив на роботу мозку.