Сон має хвилеподібну природу, тому потрібно «спіймати хвилю»: лікар пояснює, чому ви не висипаєтесь

1 хв на прочитання5 годин тому
Зображення згенеровано ШІ

«Тіло віддячить вам енергією та гарним самопочуттям протягом дня».

Багато хто скаржиться на постійну втому, навіть після довгого сну: «Я сплю до обіду, але прокидаюся втомленою». У чому ж проблема? Відповідь дуже проста: ви лягаєте спати занадто пізно і низький показник біологічної цінності сну, говорить лікар Василь Чайка.

Він пояснює, що сон має хвилеподібну природу, і наше тіло «запрограмоване» на певні періоди, коли спати хочеться більше. Якщо ви не лягаєте під час цих піків сонливості, заснути потім стає значно важче.

Перший пік сонливості настає о 21:00-22:30. Якщо в цей час ви не лягаєте спати, ваш організм починає втрачати можливість швидко й глибоко заснути. Наступний пік припадає приблизно на 1-2 годину ночі. Якщо ви пропустите і його, наступна хвиля бажання спати може виникнути лише о 4-5 годині ранку.

Пропустивши всі ці хвилі, ви зможете заснути лише ближче до 10-11 години дня, що порушує природні біоритми організму і призводить до відчуття постійної втоми, навіть після тривалого сну.

Що робити? Найкращий час для відходу до сну — з 21:00 до 23:30, наголошує лікар. Лягаючи в цей період, ви підлаштовуєтесь під природні хвилі сонливості й забезпечуєте собі повноцінний відпочинок.

«Бережіть свій режим сну — і ваше тіло віддячить вам енергією та гарним самопочуттям протягом дня!» — запевняє Василь Чайка.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: