Догори
Дати відгук

Смородина без цукру на зиму: три способи заготовити

Для червоних порічок майже всі вони також підійдуть.

3 хв на прочитання25 Липня 2021, 12:10
Поділитись:

Найпростіший спосіб заготовити смородину на зиму – це заморозити ягоди, адже відомо, що в замороженій смородині кількість вітаміну С збільшується втричі. Однак не у всіх розмір морозильної камери дозволяє скористатися таким способом. Тому пропонуємо три ідеї, як можна заготовити смородину на зиму без цукру, щоб отримати продукт здорового харчування.

Пастеризована смородина

При консервуванні використовується процес пастеризації (нагрівання до 80-90 °С), це дає можливість зберегти велику частину вітамінів. Така смородина виходить смачною, велика частина ягід залишається цілими. Її можна вживати як самостійний десерт або використовувати для приготування компотів і киселів, як начинку для пирогів, пиріжків і вареників.

Візьміть літрову банку чорної смородини. Ягоди промийте і дайте стекти воді, а тоді розкладіть у дві стерильні півлітрові банки. У каструлю на рушник поставте банки з ягодами, прикривши простерилізованими кришками. Налийте воду по плечики банок і ввімкніть плиту. Нагрівайте воду поступово, не доводячи до кипіння.

Ягоди будуть осідати. Коли вони осядуть наполовину, пересипте вміст однієї банки в іншу, прикрийте кришкою і продовжуйте процес пастеризації. Для півлітрової банки досить 10-15 хвилин.

Після цього кришки закрутіть і замотайте банки в ковдру до повного охолодження. Чорна смородина без цукру на зиму готова. Зберігати її можна при кімнатній температурі.

Чорна і червона смородина, протерті без цукру

2 столові ложки такого пюре містять добову потребу організму у вітамінах А і С. Регулярне вживання смородини чудово очищає організм і нормалізує обмін речовин, тому вона показана при лікуванні ожиріння і благотворно впливає на шкірні та волосяні покриви.

Протерту смородину можна виготовити кількома способами. Промиті ягоди смородини або червоних порічок можна розчавити металевим або дерев'яним товкачем у глибокій каструлі чи сотейнику, а можна скористатися м'ясорубкою, блендером або міксером із насадкою для збивання. Якщо ви хочете отримати однорідне пюре без шкурок і майже без насіння, отриману масу слід невеликими порціями протерти через часте металеве сито ложкою або лопаткою сито, час від часу видаляючи шкурки і насіння, що залишаються в ньому.

Можна скористатися соковижималкою з насадкою для соку з м'якоттю. Продукт вийде однорідним, без сторонніх домішок.

Однак протерта смородина або червоні порічки без цукру — швидкопсувний продукт. Термін його зберігання — 24 години, і то лише в холодильнику в чистій скляній тарі під щільно закритою кришкою. А щоби зберегти смачне і корисне пюре на зиму, його слід заморозити або стерилізувати.

Для заморожування готове пюре розкласти по чистих невеликих посудинах -бажано брати харчовий пластик, що витримує температури від +100 до -30 °С. Щільно закрити кришками і поставити в морозильну камеру. Заморожена перетерта смородина зберігається 6-12 місяців, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Врахуйте, що заморожені протерті ягоди не підлягають повторному заморожуванню або зберігання в холодильнику. Порції слід розраховувати для одноразового вживання.

Для консервування в банках протерті ягоди викласти в емальований або сталевий посуд, поставити на вогонь і довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити на повільному вогні 20-30 хв. Банки стерилізувати, кришки прокип'ятити. Розлити кипляче пюре по банках і закрутити. Залишити під ковдрою повільно остигати. Такий продукт може зберігатися до півроку в прохолодному темному місці.

Також ми розповідали, як заготовити аґрус на зиму без цукру: три рецепти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost