Смачно, просто, бюджетно: добірка найкращих рецептів домашньої солянки з капусти у банках

10 хв на прочитання31 Липня 2023, 00:36

Варіанти на будь-який смак, головна риса цієї страви — обов'язкова наявність капусти.

Консервовані овочі загалом і солянка зокрема завжди дуже доречні у зимовий і весняний період. Це смачно, плюс економія грошей і часу. Солянку можна їсти як гарнір до м'ясних або круп'яних страв у холодному чи гарячому вигляді, як окрему закуску чи використовувати як швидку «заготовку» для супів і рагу.

Готується солянка просто, і головна її риса — обов'язкова наявність капусти. «Здорові люди» діляться рецептами.

Корисні поради

Щоби солянка зберігалася довше, до неї додається цукор і оцет. Якщо в рецепті вони не передбачені, продукт краще тримати у холодному місці та не розраховувати на тривале зберігання.

Обсмажувати овочі для солянки слід великому вогні, щоб верхній шар «прихопився», а сік залишився всередині. А гасити солянку — на середньому чи маленькому вогні, акуратно помішуючи, щоб овочі не перетворилися на кашу.

Для консервування необхідно використовувати добре прогріті стерильні банки, щільно закриті металевими кришками. У нестерилізованих банках термін зберігання менший.

Оптимальна температура для зберігання консервів — не вище 6 °С (краще зберігати у підвалі чи у прохолодній коморі).

На банках можна робити напис із назвою та датою виготовлення — так простіше відслідковувати термін придатності.

Солодкий перець для солянки беріть яскравий — страва виглядатиме барвистіше.

Помідори для солянки повинні бути щільними та неперестиглими.

Для закручування підійде білокачанна капуста пізніх сортів (якщо в рецепті не обумовлено інше), але рання теж годиться.

Проста солянка з капусти та моркви

Інгредієнти:

капуста — 5 кг;

морква — 1 кг;

томатна паста — 500 г;

рослинна олія — 250 г;

оцет 9 % — 250 г;

цукор — 120 г;

сіль — 3 ст.

Приготування.

Моркву почистити та натерти на буряковій тертці.

Капусту дрібно нашаткувати і змішати з натертою морквою, викласти у велику посудину.

Олію перемішати з оцтом, цукром і сіллю. Залити розчином, що вийшов, капусту з морквою, добре змішати і залишити на ніч.

Наступного дня перекласти все у велику каструлю, додати томатний соус і варити на повільному вогні доти, поки капуста стане м'якою.

У гарячому вигляді розкласти солянку по стерилізованим теплим банкам і щільно закрити кришками.

Перевернути банки із солянкою догори дном, накрити рушником і залишити на кілька годин для остигання.

Солянка з капусти, буряків і квасолі

Для рецепту знадобиться відварена квасоля, тому підготуйте її заздалегідь: замочіть на кілька годин (краще на ніч), а потім відваріть у великій кількості води.

Інгредієнти:

капуста — 1 кг;

буряк — 1 кг;

цибуля — 1 кг;

морква — 500 г;

квасоля — 500 г;

оцет 9% — 100 мл;

олія — 250 мл;

сіль — 2 ст. л.;

цукор — 1 ст. л.;

чорний перець мелений — ½ ч. л.

Приготування.

Буряк і моркву злегка відварити — овочі повинні залишитись щільними.

Цибулю почистити та нарізати дрібними кубиками. Капусту тонко нашаткувати.

У велику каструлю налити олію та розігріти. Викласти в олію цибулю й обсмажувати, поки вона не стане м'якою. Потім додати капусту та пасерувати, поки вона трохи не розм'якне.

Буряк та моркву нарізати тонкою соломкою.

У каструлю з капустою покласти квасолю, моркву, буряк. Додати до овочів сіль, цукор, перець та оцет і перемішати.

Тушкувати 20-30 хвилин, щоб усі компоненти солянки стали м'якими.

Ще гарячу солянку перекласти до стерилізованих банків. Закрити кришками, поставити вгору дном. Накрити ковдрою та дати повністю охолонути.

Зберігати солянку у прохолодному темному місці.

Солянка з капусти з грибами

Для цієї солянки підійдуть і печериці, і лісові гриби.

Інгредієнти:

капуста — 5 кг;

цибуля — 1 кг;

морква — 1 кг;

гриби — 1 кг;

томатна паста — 300 г;

вода — 200 г;

олія — 120 г;

сіль — 4 ст. л.;

мелений чорний перець — 1 ст.;

перець чилі гострий (мелений) — 1 ч.л.

Приготування.

Якщо для приготування солянки використовують лісові гриби, їх необхідно попередньо відварити. Попередньо почистити гриби, нарізати на однакові шматочки і залити великою кількістю води. Довести до кипіння та варити 15-20 хвилин.

Печериці відварювати не потрібно, досить просто промити і нарізати дрібно. Якщо печериці дрібні, можна залишити їх цілими.

Цибулю нарізати кубиками, обсмажити на половині кількості олії.

Капусту нашаткувати тонкою соломкою. Моркву порізати аналогічною соломкою (можна натерти на буряковій тертці).

У каструлю влити олію, що залишилося, викласти моркву та капусту. Залити водою, перемішати та тушкувати 10-15 хвилин. Потім покласти обсмажену цибулю та тримати на невеликому вогні близько півгодини.

Додати гриби, перець і сіль. Тушкувати, поки капуста не стане м'якою. Потім покласти томатну пасту та тримати на вогні ще 10-15 хвилин.

Гарячу суміш розкласти по чистих стерилізованих банках, закрутити. Поставити банки із солянкою дном догори. Накрити ковдрою і залишити остигати.

Зберігати солянку у прохолодному підвалі чи холодильнику.

Солянка на зиму з капустою й овочами

Інгредієнти:

капуста — 1 кг;

помідори — 1 кг;

огірки — 1 кг;

солодкий перець — 1 кг;

цибуля — 0,5 кг;

морква — 0,5 кг;

рослинна олія — 220 г;

оцет 9% — 150 г;

цукор — 120 г;

гострий перець чилі — 1 ч. л.;

чорний перець горошком — 20 шт.;

лавровий лист — 10 шт.;

сіль — 2 ст. л.

Приготування.

Капусту тонко нашаткувати і посолити. Розмішати та притиснути руками, щоб вийшов сік.

Цибулю та моркву почистити. Цибулю нарізати півкільцями, моркву — брусочками.

Помідори та огірки порізати приблизно однаковими за розміром часточками.

У перцю видалити плодоніжку та внутрішні перемички й нарізати його соломкою.

Всі овочі змішати у великій посудині. Додати до них олію, цукор, сіль, лавровий лист, перець горошком і третину від необхідної в рецепті кількості оцту.

Залишити суміш приблизно на годину.

Перекласти овочі в каструлю, довести до кипіння і тушкувати на середньому вогні близько 10 хвилин.

Влити оцет, що залишився, перемішати і тримати солянку на вогні, поки овочі не стануть м'якими.

Розкласти гарячу масу по стерилізованих банках і закрутити. Поставити кришками вниз, накрити і залишити до остигання.

Солянка з овочів без оцту

Для неї можна використовувати будь-які огірки, навіть переросли, але якщо вони мають жорстку шкірку, її краще зрізати.

Інгредієнти:

капуста — 1 кг;

огірки — 1 кг;

помідори — 1,2 кг;

цибуля — 250 г;

цукор — 2 ст. л.;

сіль — 4 ч. л.;

соняшникова олія — 400 г;

лавровий лист — 5 шт.;

перець горошком — 15-20 шт.

Приготування.

Капусту тонко нашаткувати. Цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками.

У глибоку сковороду налити частину олії, розігріти й обсмажувати цибулю, поки вона стане м'якою.

У цей час помідори нарізати кубиками. Покласти до цибулі та тушкувати 20 хвилин.

Потім додати олію, сіль, лавровий лист і цукор, що залишилося. Кількість цукру можна регулювати до смаку.

Перемішати та тушкувати ще 10 хвилин.

Гарячу солянку викласти у стерильні банки та закрутити. Поставити вгору дном, накрити теплою ковдрою і залишити до остигання.

Зберігати солянку краще у прохолодному місці, в ідеалі — у холодильнику.

Солянка з капусти з томатною пастою

Інгредієнти:

капуста — 2 кг;

морква — 1 кг;

цибуля — 1 кг;

томатна паста — 500 г;

вода — 1,5 л;

олія — 500 мл;

оцет (9%) — 1 ст. л.;

сіль, перець за смаком.

Приготування.

Моркву та цибулю почистити та нарізати тонкими смужками.

Капусту дрібно нашаткувати.

У глибоку сковороду налити трохи олії, викласти цибулю та моркву й обсмажити до зарум'янювання.

Потім додати капусту й олію, що залишилася. Злегка обсмажити і потім залити овочі водою. Тушкувати, іноді перемішуючи, приблизно півгодини — овочі повинні стати м'якими.

Покласти томатну пасту, додати сіль, перець, розмішати і гасити ще приблизно 20 хвилин.

Влити оцет, перемішати, довести овочеву суміш до закипання та вимкнути.

Розкласти ще гарячу солянку у стерилізовані банки, закрутити. Поставити кришкою вниз і залишити до остигання.

Солянка з капусти з баклажанами

Інгредієнти:

баклажани — 500 г;

капуста — 300 г;

морква — 300 г;

цибуля ріпчаста — 200 г;

перець болгарський — 200 г;

перець чорний горошком — 10 шт.;

лавровий лист — 4 шт.;

перець гострий — до смаку;

оцет 9% — 50 мл;

томатна паста — 50 г;

вода — 130 мл;

рослинна олія — 100 мл;

цукор — 3 ст. л.;

сіль — 2 ст.

Приготування.

Моркву та цибулю почистити й нарізати: цибулю — дрібними кубиками, моркву — тонкими смужками (або натерти на буряковій тертці).

Солодкий перець нарізати кубиками, видаливши внутрішні перемички.

Капусту нашаткувати соломкою.

У велику каструлю залити воду й олію, покласти томатну пасту, сіль і цукор. Розмішати до однорідності. Викласти капусту, цибулю, моркву, перець, лавровий лист і перець горошком.

Довести до кипіння, потім прибрати вогонь на мінімум і тушкувати годину, періодично перемішуючи.

Баклажани нарізати невеликими кубиками, посипати сіллю і залишити на 15-20 хвилин, потім сполоснути. Викласти до решти овочів, додати гострий перець і тушкувати солянку ще 20 хвилин, регулярно помішуючи.

За 5 хвилин до закінчення додати в каструлю оцет і перемішати.

Розкласти гарячу солянку по стерильних банках і закрутити. Перевернути вгору дном, накрити покривалом і залишити, доки не охолонуть.

Солянка на зиму без стерилізації

Інгредієнти:

капуста — 1 кг;

огірки — 1 кг;

морква — 500 г;

цибуля — 700 г;

томатна паста — 80 г;

цукор — 200 г;

олія — 80 г;

сіль — 1 ст. л.;

оцет 9 % — 120 г;

перець чилі — 1 шт.;

перець горошком — 5 шт.;

лавровий лист — 2 шт.;

Приготування.

Капусту не дуже тонко нашаткувати. Моркву почистити та нарізати смужками — приблизно як капусту.

Огірки (якщо тонкі) порізати впоперек шматочками завтовшки до 5 мм, можна спочатку навпіл уздовж, а потім на півкола.

Цибулю почистити і нарізати пір'ям.

Усі овочі викласти у глибоку миску. Додати до них олію, томатну пасту, цукор, сіль і прянощі. Перемішати та перекласти овочі в глибоку сковороду. Поставити на вогонь і тушкувати 40-50 хвилин.

За 5 хвилин до закінченнятушкування залити оцет, довести до кипіння та тримати на середньому вогні.

Гарячу солянку розкласти по чистих банках і закрутити.

Перевернути банки вгору дном і накрити ковдрою. Після остигання прибрати у місце для зберігання.

Також ми писали про овочеве асорті — надзвичайно простий рецепт смачної закрутки на зиму.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: