Консервовані овочі загалом і солянка зокрема завжди дуже доречні у зимовий і весняний період. Це смачно, плюс економія грошей і часу. Солянку можна їсти як гарнір до м'ясних або круп'яних страв у холодному чи гарячому вигляді, як окрему закуску чи використовувати як швидку «заготовку» для супів і рагу.
Готується солянка просто, і головна її риса — обов'язкова наявність капусти. «Здорові люди» діляться рецептами.
Корисні поради
Щоби солянка зберігалася довше, до неї додається цукор і оцет. Якщо в рецепті вони не передбачені, продукт краще тримати у холодному місці та не розраховувати на тривале зберігання.
Обсмажувати овочі для солянки слід великому вогні, щоб верхній шар «прихопився», а сік залишився всередині. А гасити солянку — на середньому чи маленькому вогні, акуратно помішуючи, щоб овочі не перетворилися на кашу.
Для консервування необхідно використовувати добре прогріті стерильні банки, щільно закриті металевими кришками. У нестерилізованих банках термін зберігання менший.
Оптимальна температура для зберігання консервів — не вище 6 °С (краще зберігати у підвалі чи у прохолодній коморі).
На банках можна робити напис із назвою та датою виготовлення — так простіше відслідковувати термін придатності.
Солодкий перець для солянки беріть яскравий — страва виглядатиме барвистіше.
Помідори для солянки повинні бути щільними та неперестиглими.
Для закручування підійде білокачанна капуста пізніх сортів (якщо в рецепті не обумовлено інше), але рання теж годиться.
Проста солянка з капусти та моркви
Інгредієнти:
капуста — 5 кг;
морква — 1 кг;
томатна паста — 500 г;
рослинна олія — 250 г;
оцет 9 % — 250 г;
цукор — 120 г;
сіль — 3 ст.
Приготування.
Моркву почистити та натерти на буряковій тертці.
Капусту дрібно нашаткувати і змішати з натертою морквою, викласти у велику посудину.
Олію перемішати з оцтом, цукром і сіллю. Залити розчином, що вийшов, капусту з морквою, добре змішати і залишити на ніч.
Наступного дня перекласти все у велику каструлю, додати томатний соус і варити на повільному вогні доти, поки капуста стане м'якою.
У гарячому вигляді розкласти солянку по стерилізованим теплим банкам і щільно закрити кришками.
Перевернути банки із солянкою догори дном, накрити рушником і залишити на кілька годин для остигання.
Солянка з капусти, буряків і квасолі
Для рецепту знадобиться відварена квасоля, тому підготуйте її заздалегідь: замочіть на кілька годин (краще на ніч), а потім відваріть у великій кількості води.
Інгредієнти:
капуста — 1 кг;
буряк — 1 кг;
цибуля — 1 кг;
морква — 500 г;
квасоля — 500 г;
оцет 9% — 100 мл;
олія — 250 мл;
сіль — 2 ст. л.;
цукор — 1 ст. л.;
чорний перець мелений — ½ ч. л.
Приготування.
Буряк і моркву злегка відварити — овочі повинні залишитись щільними.
Цибулю почистити та нарізати дрібними кубиками. Капусту тонко нашаткувати.
У велику каструлю налити олію та розігріти. Викласти в олію цибулю й обсмажувати, поки вона не стане м'якою. Потім додати капусту та пасерувати, поки вона трохи не розм'якне.
Буряк та моркву нарізати тонкою соломкою.
У каструлю з капустою покласти квасолю, моркву, буряк. Додати до овочів сіль, цукор, перець та оцет і перемішати.
Тушкувати 20-30 хвилин, щоб усі компоненти солянки стали м'якими.
Ще гарячу солянку перекласти до стерилізованих банків. Закрити кришками, поставити вгору дном. Накрити ковдрою та дати повністю охолонути.
Зберігати солянку у прохолодному темному місці.
Солянка з капусти з грибами
Для цієї солянки підійдуть і печериці, і лісові гриби.
Інгредієнти:
капуста — 5 кг;
цибуля — 1 кг;
морква — 1 кг;
гриби — 1 кг;
томатна паста — 300 г;
вода — 200 г;
олія — 120 г;
сіль — 4 ст. л.;
мелений чорний перець — 1 ст.;
перець чилі гострий (мелений) — 1 ч.л.
Приготування.
Якщо для приготування солянки використовують лісові гриби, їх необхідно попередньо відварити. Попередньо почистити гриби, нарізати на однакові шматочки і залити великою кількістю води. Довести до кипіння та варити 15-20 хвилин.
Печериці відварювати не потрібно, досить просто промити і нарізати дрібно. Якщо печериці дрібні, можна залишити їх цілими.
Цибулю нарізати кубиками, обсмажити на половині кількості олії.
Капусту нашаткувати тонкою соломкою. Моркву порізати аналогічною соломкою (можна натерти на буряковій тертці).
У каструлю влити олію, що залишилося, викласти моркву та капусту. Залити водою, перемішати та тушкувати 10-15 хвилин. Потім покласти обсмажену цибулю та тримати на невеликому вогні близько півгодини.
Додати гриби, перець і сіль. Тушкувати, поки капуста не стане м'якою. Потім покласти томатну пасту та тримати на вогні ще 10-15 хвилин.
Гарячу суміш розкласти по чистих стерилізованих банках, закрутити. Поставити банки із солянкою дном догори. Накрити ковдрою і залишити остигати.
Зберігати солянку у прохолодному підвалі чи холодильнику.
Солянка на зиму з капустою й овочами
Інгредієнти:
капуста — 1 кг;
помідори — 1 кг;
огірки — 1 кг;
солодкий перець — 1 кг;
цибуля — 0,5 кг;
морква — 0,5 кг;
рослинна олія — 220 г;
оцет 9% — 150 г;
цукор — 120 г;
гострий перець чилі — 1 ч. л.;
чорний перець горошком — 20 шт.;
лавровий лист — 10 шт.;
сіль — 2 ст. л.
Приготування.
Капусту тонко нашаткувати і посолити. Розмішати та притиснути руками, щоб вийшов сік.
Цибулю та моркву почистити. Цибулю нарізати півкільцями, моркву — брусочками.
Помідори та огірки порізати приблизно однаковими за розміром часточками.
У перцю видалити плодоніжку та внутрішні перемички й нарізати його соломкою.
Всі овочі змішати у великій посудині. Додати до них олію, цукор, сіль, лавровий лист, перець горошком і третину від необхідної в рецепті кількості оцту.
Залишити суміш приблизно на годину.
Перекласти овочі в каструлю, довести до кипіння і тушкувати на середньому вогні близько 10 хвилин.
Влити оцет, що залишився, перемішати і тримати солянку на вогні, поки овочі не стануть м'якими.
Розкласти гарячу масу по стерилізованих банках і закрутити. Поставити кришками вниз, накрити і залишити до остигання.
Солянка з овочів без оцту
Для неї можна використовувати будь-які огірки, навіть переросли, але якщо вони мають жорстку шкірку, її краще зрізати.
Інгредієнти:
капуста — 1 кг;
огірки — 1 кг;
помідори — 1,2 кг;
цибуля — 250 г;
цукор — 2 ст. л.;
сіль — 4 ч. л.;
соняшникова олія — 400 г;
лавровий лист — 5 шт.;
перець горошком — 15-20 шт.
Приготування.
Капусту тонко нашаткувати. Цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками.
У глибоку сковороду налити частину олії, розігріти й обсмажувати цибулю, поки вона стане м'якою.
У цей час помідори нарізати кубиками. Покласти до цибулі та тушкувати 20 хвилин.
Потім додати олію, сіль, лавровий лист і цукор, що залишилося. Кількість цукру можна регулювати до смаку.
Перемішати та тушкувати ще 10 хвилин.
Гарячу солянку викласти у стерильні банки та закрутити. Поставити вгору дном, накрити теплою ковдрою і залишити до остигання.
Зберігати солянку краще у прохолодному місці, в ідеалі — у холодильнику.
Солянка з капусти з томатною пастою
Інгредієнти:
капуста — 2 кг;
морква — 1 кг;
цибуля — 1 кг;
томатна паста — 500 г;
вода — 1,5 л;
олія — 500 мл;
оцет (9%) — 1 ст. л.;
сіль, перець за смаком.
Приготування.
Моркву та цибулю почистити та нарізати тонкими смужками.
Капусту дрібно нашаткувати.
У глибоку сковороду налити трохи олії, викласти цибулю та моркву й обсмажити до зарум'янювання.
Потім додати капусту й олію, що залишилася. Злегка обсмажити і потім залити овочі водою. Тушкувати, іноді перемішуючи, приблизно півгодини — овочі повинні стати м'якими.
Покласти томатну пасту, додати сіль, перець, розмішати і гасити ще приблизно 20 хвилин.
Влити оцет, перемішати, довести овочеву суміш до закипання та вимкнути.
Розкласти ще гарячу солянку у стерилізовані банки, закрутити. Поставити кришкою вниз і залишити до остигання.
Солянка з капусти з баклажанами
Інгредієнти:
баклажани — 500 г;
капуста — 300 г;
морква — 300 г;
цибуля ріпчаста — 200 г;
перець болгарський — 200 г;
перець чорний горошком — 10 шт.;
лавровий лист — 4 шт.;
перець гострий — до смаку;
оцет 9% — 50 мл;
томатна паста — 50 г;
вода — 130 мл;
рослинна олія — 100 мл;
цукор — 3 ст. л.;
сіль — 2 ст.
Приготування.
Моркву та цибулю почистити й нарізати: цибулю — дрібними кубиками, моркву — тонкими смужками (або натерти на буряковій тертці).
Солодкий перець нарізати кубиками, видаливши внутрішні перемички.
Капусту нашаткувати соломкою.
У велику каструлю залити воду й олію, покласти томатну пасту, сіль і цукор. Розмішати до однорідності. Викласти капусту, цибулю, моркву, перець, лавровий лист і перець горошком.
Довести до кипіння, потім прибрати вогонь на мінімум і тушкувати годину, періодично перемішуючи.
Баклажани нарізати невеликими кубиками, посипати сіллю і залишити на 15-20 хвилин, потім сполоснути. Викласти до решти овочів, додати гострий перець і тушкувати солянку ще 20 хвилин, регулярно помішуючи.
За 5 хвилин до закінчення додати в каструлю оцет і перемішати.
Розкласти гарячу солянку по стерильних банках і закрутити. Перевернути вгору дном, накрити покривалом і залишити, доки не охолонуть.
Солянка на зиму без стерилізації
Інгредієнти:
капуста — 1 кг;
огірки — 1 кг;
морква — 500 г;
цибуля — 700 г;
томатна паста — 80 г;
цукор — 200 г;
олія — 80 г;
сіль — 1 ст. л.;
оцет 9 % — 120 г;
перець чилі — 1 шт.;
перець горошком — 5 шт.;
лавровий лист — 2 шт.;
Приготування.
Капусту не дуже тонко нашаткувати. Моркву почистити та нарізати смужками — приблизно як капусту.
Огірки (якщо тонкі) порізати впоперек шматочками завтовшки до 5 мм, можна спочатку навпіл уздовж, а потім на півкола.
Цибулю почистити і нарізати пір'ям.
Усі овочі викласти у глибоку миску. Додати до них олію, томатну пасту, цукор, сіль і прянощі. Перемішати та перекласти овочі в глибоку сковороду. Поставити на вогонь і тушкувати 40-50 хвилин.
За 5 хвилин до закінченнятушкування залити оцет, довести до кипіння та тримати на середньому вогні.
Гарячу солянку розкласти по чистих банках і закрутити.
Перевернути банки вгору дном і накрити ковдрою. Після остигання прибрати у місце для зберігання.
Також ми писали про овочеве асорті — надзвичайно простий рецепт смачної закрутки на зиму.