- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Солянка з капустою на зиму: рецепт страви, яка врятує в холодну пору
Солянка з капустою на зиму: рецепт страви, яка врятує в холодну пору
Готувати її нескладно, а результат завжди перевершує очікування.

Овочева солянка з капустою – це справжня паличка-виручалочка для будь-якої господині. Взимку вона може слугувати готовою закускою, гарніром до м'яса, начинкою для пирогів або навіть заправкою для борщу.
Цей класичний рецепт з грибами виходить дуже ароматним, ситним та з приємною кислинкою.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Гриби (печериці або лісові) – 1 кг
- Помідори (або томатна паста) – 1 кг (або 300 г пасти, розведеної у 700 мл води)
- Олія соняшникова – 300 мл
- Оцет 9% – 100 мл
- Цукор – 100 г
- Сіль – 2 ст. л. (з невеликою гіркою)
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Лавровий лист – 4-5 шт.
Приготування:
- Підготовка овочів. Капусту тонко шаткуємо. Цибулю нарізаємо півкільцями. Моркву натираємо на великій тертці. Якщо використовуєте свіжі помідори, їх потрібно ошпарити, зняти шкірку та подрібнити у блендері або пропустити через м'ясорубку. Гриби чистимо, миємо та нарізаємо невеликими шматочками.
- Обсмажування. У великій каструлі або казані з товстим дном розігріваємо олію. Спочатку обсмажуємо цибулю до прозорості (близько 5-7 хвилин). Потім додаємо моркву і тушкуємо разом з цибулею ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
- Додавання грибів. Додаємо до засмажки нарізані гриби. Тушкуємо все разом, поки з грибів не випарується зайва рідина (близько 15-20 хвилин).
- Тушкування солянки. До каструлі додаємо нашатковану капусту та подрібнені помідори (або розведену томатну пасту). Все добре перемішуємо.
- Додавання спецій. Всипаємо сіль, цукор, чорний перець та додаємо лавровий лист. Ще раз ретельно перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні протягом 1-1,5 години. Капуста має стати м'якою, а вся маса – однорідною. Не забувайте періодично помішувати солянку, щоб вона не пригоріла.
- Консервація. За 5 хвилин до готовності вливаємо оцет, добре перемішуємо і даємо прокипіти. Гарячу солянку розкладаємо у заздалегідь простерилізовані банки, щільно утрамбовуючи.
- Закатування. Одразу ж герметично закриваємо банки простерилізованими кришками. Перевертаємо банки догори дном, вкутуємо теплою ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Зберігати таку солянку можна в коморі або погребі. Ця ароматна заготовка стане справжнім смаком літа посеред зими. Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Агро

На Київщині відновили зрошення на площі понад 1 тис. га завдяки інвестиціям США
1 хв на прочитанняВчора

Проєкт бюджету-2026: пріоритет на оборону, соціальний захист та підтримку ветеранів
2 хв на прочитання15 Вересня 2025

Революція в агросекторі: китайські дослідники знайшли довгострокове рішення проти килової хвороби
2 хв на прочитання15 Вересня 2025

Одеський припортовий завод виставлено на приватизацію
1 хв на прочитання15 Вересня 2025
Українські аграрії в заручниках митниці: чому зупинився продаж ріпаку
1 хв на прочитання14 Вересня 2025
Новий ціновий рекорд: скільки коштуватиме літр олії восени
1 хв на прочитання14 Вересня 2025
Масштабна виставка хризантем «Зодіаки» триває у Києві
1 хв на прочитання14 Вересня 2025
На Одещині оштрафували керівника ветпункту за вимагання хабаря у фермера
1 хв на прочитання14 Вересня 2025
Більше з GreenPost

Гороскоп на 17 вересня 2025: 25-й місячний день
1 хв на прочитанняВчора

Чому після COVID-19 болять кістки?
2 хв на прочитанняВчора

Вчені назвали популярний продукт, який може знизити ризик психічних проблем
1 хв на прочитанняВчора

З органів прокуратури звільнено 57 прокурорів зі статусом інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Рим візьметься за очищення Тибру, щоб відновити стародавню традицію
1 хв на прочитанняВчора
У Норвегії успішно протестували літак ALIA на маршруті Ставангер-Берген
1 хв на прочитанняВчора
Чому осіннє спалювання листя несе смертельну загрозу для здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 17 вересня 2025 року
4 хв на прочитанняВчора