- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Солянка з капустою на зиму: рецепт страви, яка врятує в холодну пору
Солянка з капустою на зиму: рецепт страви, яка врятує в холодну пору
Готувати її нескладно, а результат завжди перевершує очікування.
Фото ілюстративнеОвочева солянка з капустою – це справжня паличка-виручалочка для будь-якої господині. Взимку вона може слугувати готовою закускою, гарніром до м'яса, начинкою для пирогів або навіть заправкою для борщу.
Цей класичний рецепт з грибами виходить дуже ароматним, ситним та з приємною кислинкою.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Гриби (печериці або лісові) – 1 кг
- Помідори (або томатна паста) – 1 кг (або 300 г пасти, розведеної у 700 мл води)
- Олія соняшникова – 300 мл
- Оцет 9% – 100 мл
- Цукор – 100 г
- Сіль – 2 ст. л. (з невеликою гіркою)
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Лавровий лист – 4-5 шт.
Приготування:
- Підготовка овочів. Капусту тонко шаткуємо. Цибулю нарізаємо півкільцями. Моркву натираємо на великій тертці. Якщо використовуєте свіжі помідори, їх потрібно ошпарити, зняти шкірку та подрібнити у блендері або пропустити через м'ясорубку. Гриби чистимо, миємо та нарізаємо невеликими шматочками.
- Обсмажування. У великій каструлі або казані з товстим дном розігріваємо олію. Спочатку обсмажуємо цибулю до прозорості (близько 5-7 хвилин). Потім додаємо моркву і тушкуємо разом з цибулею ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
- Додавання грибів. Додаємо до засмажки нарізані гриби. Тушкуємо все разом, поки з грибів не випарується зайва рідина (близько 15-20 хвилин).
- Тушкування солянки. До каструлі додаємо нашатковану капусту та подрібнені помідори (або розведену томатну пасту). Все добре перемішуємо.
- Додавання спецій. Всипаємо сіль, цукор, чорний перець та додаємо лавровий лист. Ще раз ретельно перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні протягом 1-1,5 години. Капуста має стати м'якою, а вся маса – однорідною. Не забувайте періодично помішувати солянку, щоб вона не пригоріла.
- Консервація. За 5 хвилин до готовності вливаємо оцет, добре перемішуємо і даємо прокипіти. Гарячу солянку розкладаємо у заздалегідь простерилізовані банки, щільно утрамбовуючи.
- Закатування. Одразу ж герметично закриваємо банки простерилізованими кришками. Перевертаємо банки догори дном, вкутуємо теплою ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Зберігати таку солянку можна в коморі або погребі. Ця ароматна заготовка стане справжнім смаком літа посеред зими. Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.
Актуально
Більше з розділу Агро
День кленового сиропу: солодке святкування 17 грудня
1 хв на прочитання8 годин тому
Озимина під загрозою: як «Сімейні молочні ферми» рятують врожай 2026 року
2 хв на прочитанняВчора
Український цукор та ЄС: "гірка тема" переговорів та п'ятикратне зростання квоти
2 хв на прочитанняВчора
Уряд збільшує фінансування для відновлення зрошення та страхування врожаю
2 хв на прочитанняВчора
Умань готує до запуску новий агроекопарк площею 23 га
1 хв на прочитанняВчора
Українське картоплярство — найперспективніша агрогалузь для інвестицій після війни
2 хв на прочитанняВчора
16 грудня відзначають Міжнародний день вина Піно Меньє (Pinot Meunier)
1 хв на прочитанняВчора
Інвестиційна привабливість Черкащини: маслосирзавод в Ірклієві виставили на аукціон
1 хв на прочитання14 Грудня 2025
Більше з GreenPost
На Одещині оголосили надзвичайну ситуацію державного рівня через наслідки масованих атак по енергетиці
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Підрядник на Черкащині покараний за зрив термінів термомодернізації шкіл
1 хв на прочитаннягодина тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 18 грудня 2025 року
3 хв на прочитання2 години тому
У Херсоні почали видавати обігрівачі через зупинку ТЕЦ
1 хв на прочитання3 години тому
"Прометей": як сокира вченого знищила найстаріше дерево у світі віком 5000 років
2 хв на прочитання4 години тому
Як бути, якщо половина батареї холодна: простий трюк
1 хв на прочитання5 годин тому
Дикий яструб врятував людей від дрона
2 хв на прочитання6 годин тому
Порятунок Куяльницького лиману: щорічний запуск морської води для збереження екосистеми
1 хв на прочитання7 годин тому

