Догори
Дати відгук

Сколіоз: невидимий ворог здоров'я - поради експерта до Всесвітнього дня боротьби зі сколіозом

Лікар-невропатолог Світлана Курницька розкриває секрети профілактики та лікування сколіозу

5 хв на прочитання30 Червня 2024, 10:45
Світлана Курницька - лікар-невропатолог Світлана Курницька - лікар-невропатолог
Поділитись:

30 червня відзначається Всесвітній день боротьби зі сколіозом. З нагоди цієї важливої дати редакція GreenPost вирішила провести інтерв'ю з експертом у галузі неврології та лікування захворювань опорно-рухового апарату.

Наш гість сьогодні – Світлана Курницька, лікар-невропатолог вищої категорії з 28-річним стажем лікарської практики. Лікар Курницька люб'язно погодилася відповісти на ряд питань, щоб допомогти нашим читачам краще зрозуміти природу сколіозу, його вплив на організм та методи профілактики цього захворювання.

У цьому інтерв'ю ми розглянемо різні аспекти сколіозу: від його впливу на якість сну до зв'язку з головними болями. Також ми обговоримо профілактичні заходи та рекомендовані види фізичної активності для людей, які страждають на це захворювання.

- Як сколіоз впливає на нервову систему людини?

Сколіоз - захворювання опорно-рухового апарату, при якому відбувається складна деформація хребта з бічним викривленням його у фронтальній площині. В результаті чого нервова система не завжди витримує подібні навантаження і, як наслідок, це призводить до хронічних болей у спині, головних болей, зниження працездатності, хронічної втоми, психо-емоційного напруження.

- Які порушення сну можуть виникнути у пацієнтів зі сколіозом?

Для повноцінного здорового сну важлива правильна, зручна позиція під час процесу засинання. У пацієнтів зі сколіозом, звичайно, цей процес порушується, що призводить до короткотривалого або поверхневого сну. Часто люди зі сколіозом для зручності сплять на животі, що не бажано. Ця позиція не природна для нашого тіла, так як ця позиція може призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту, підвищується ймовірність інсультів.

- Чи може сколіоз призвести до головного болю або мігрені? Якщо так, то яким чином?

Звичайно, враховуючи викривлення хребта при сколіозі, відбувається перевантаження суглобово-зв'язкового апарату шийного відділу хребта, виникнення запалення в цьому місці і формування головного болю. Такий вид головного болю називається головний біль напруги, для якого характерні виражені здавлюючі болі в потилично-тім'яній ділянці. М'язовий спазм, який виникає у відповідь, часто призводить до звуження хребетної артерії, що може супроводжуватися додатково запамороченням, нудотою. Мігрень - це хронічне захворювання, яке пов'язане з іншими механізмами виникнення. Сколіоз при мігрені може бути лише як погіршуючий чинник.

Світлана Курницька - лікар-невропатолог
Світлана Курницька - лікар-невропатолог

- Які найпоширеніші супутні захворювання у людей зі сколіозом?

При сколіозі, в залежності від ступеню викривлення хребта, відбуваються зміни і у внутрішніх органах. При цьому може зменшуватися об'єм плевральної порожнини, порушується процес дихання, що призводить до погіршення кровопостачання всіх органів, легенево-серцевої недостатності. Сколіоз може призводити також до хронічних болей у спині у дорослому віці, і як наслідок, до психологічних проблем. В 99% випадків у дітей зі сколіозом асиметрично розвиваються зубні дуги. Що при неправильному лікуванні або нехтуванні проблемою може призвести до асиметрії обличчя, формуванню неправильного прикусу.

- Чи існує зв'язок між сколіозом та розвитком остеохондрозу?

На фоні довготривалого, нелікованого сколіозу може неправильно формуватися опорно-руховий апарат. Як наслідок - відбуваються дегенеративні зміни в міжхребцевих дисках та зв'язках, все це провокує розвиток остеохондрозу.

- Які профілактичні заходи ви рекомендуєте для запобігання прогресуванню?

Профілактичні заходи для запобігання прогресуванню сколіозу:

  •  стежити за правильною поставою;
  •  не перебувати занадто довго в одному положенні сидячи;
  •  рівномірно розподіляти навантаження, носячи сумки, рюкзаки, важкі предмети;
  •  спеціальні лікувальні гімнастики, ЛФК;
  •  корекція харчування (вітамінотерапія та відновлення обміну речовин/мікроелементів);
  •  налагодження місця сну та навчання/роботи;
  •  використання ортопедичних подушок та матраців за рекомендацією спеціаліста.

- Які види фізичної активності найбільш корисні для пацієнтів зі сколіозом?

При сколіозі найбільш корисними видами спорту є:

  •  плавання;
  •  пілатес, йога;
  •  фітнес.

 У списку заборонених навантажень - біг, стрибання, віджимання зі штангою, висіння на турніку, не дістаючи поверхні, перекиди через голову.

- Чи може сколіоз впливати на емоційний стан людини? Якщо так, то як з цим боротися?

У випадку, якщо сколіоз не лікується, формуються хронічні болі в спині, хронічний головний біль, що в більшості випадків призводить до психо-емоційних розладів (пригніченого настрою, неврозів, депресії). Тому, вчасне звернення до лікаря, діагностика та якісні профілактично-лікувальні заходи здатні попередити ці розлади та зберегти як фізичне, так і ментальне здоров'я!

- Я чула таку думку, що виправляти чи боротися із сколіозом можна лише до 25 років. Це правда?

- Так, все правильно! Тому що «точки росту» сполучної і  хребцевоі тканини закінчують формуватися до 25-27 років.

Сподіваємося, що інформація, надана лікарем-невропатологом Курницькою, буде корисною для наших читачів і допоможе підвищити обізнаність про сколіоз та важливість його своєчасного лікування.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.