Догори
Дати відгук

Скільки ще терпіти біль: під Радою проходить акція протесту на підтримку узаконення канабісу

Такі ліки дозволені у 60 країнах світу, а українці часто змушені порушувати закон і привозити препарати нелегально.

2 хв на прочитання13 Липня 2021, 12:03
Скільки ще терпіти біль: під Радою проходить акція протесту на підтримку узаконення канабісу Скільки ще терпіти біль: під Радою проходить акція протесту на підтримку узаконення канабісу
Поділитись:

Важкохворі пацієнти й активісти вийшли до Верховної Ради з вимогою якомога швидше проголосувати за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Участь в акції взяли декілька десятків людей.  

Вони принесли символічні «ліки» — таблетки «Потерпіна», щоб народні депутати зрозуміли, що тяжкохворим пацієнтом залишається тільки терпіти. 

Ситуація в Україні

Зараз в Україні приблизно 2 млн людей потребують зняття важких симптомів. Це пацієнти з онкозахворюваннями, важкою формою епілепсії, розсіяним склерозом. Для них препарати на основі медичного канабісу часто є єдиним варіантом припинити біль, спазми, блювоту, безсоння та інші симптоми. Такі ліки дозволені у 60 країнах світу, а українці часто змушені порушувати закон і привозити препарати нелегально, щоб полегшити стан для себе або своїх близьких.

Законопроєкт

Ідеться про  законопроєкт № 5596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності».

Мета проєкту закону — легалізація медичного канабісу. За словами голови Комітету ВР із питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, одного з авторів законопроєкту Михайла Радуцького, в разі легалізації в Україні медичного канабісу ціна ліків на його основі може становити 10–12 доларів, що мінімум у десять разів менше, ніж його ціна на чорному ринку.

Що саме регулює законпроєкт?

Законопроєктом пропонується дозволити обмежений, прозорий і контрольований обіг канабісу в медичних і наукових цілях.

Водночас, пропонується запровадити жорсткий контроль за таким обігом, запровадивши електронний реєстр усіх препаратів і їх відпуск винятково за електронним рецептом; ліцензування будь-якої діяльності, пов’язаної з обігом медичного канабісу; звітування та подання інформації контролюючим органам.

Окрім того, пропонується встановити граничний рівень тетрагідроканабінолу (ТГК), який можуть містити вирощувані рослини коноплі, та класифікацію за його вмістом.

Комітет Ради підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.

Організаторами акції виступили  БФ «Пацієнти України», БО «100 % життя», ГО «Афіна. Жінки проти раку», «UCMS», «Українська спільнота людей з розсіяним склерозом», ГО «99 ПРОБЛЕМС», ГО «Епі-просвіта», Благодійний фонд «Сестри Даліли», ГО «Асоціація Рідкісного Захворювання України», ГО «Свобода руху», ВГО «Радість Руху», БФП «Крапля крові».

Активісти говорять, що канабіс в Україні легалізовано так, що доступні лише дорогі ліки, від яких відмовились у Європі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost