Догори
Дати відгук

Скільки сексуальних партнерів — це занадто багато? Ось що розповідають експерти

Для багатьох із нас це число, якому ми все ще надаємо великого значення.

4 хв на прочитання03 Березня 2024, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Багато дорослих людей ведуть у своїх телефонах список тих, із ким займалися сексом. Але ті, хто не відстежує це офіційно, також знають свою цифру. Тому що для багатьох із нас це число, якому ми все ще надаємо великого значення. Про це розповідає The Independent.

«Почуття сорому, пов'язане з тим, що ви спите з великою кількістю людей, часто виникає через застарілі суспільні норми, культурні цінності та гендерні стереотипи», — каже психолог Луїза Годдард-Кроулі.

На вихідних одна жінка написала в рубрику порад в The Daily Telegraph, висловлюючи занепокоєння кількістю чоловіків, з якими вона була.

«Я не хотіла би спати з такою кількістю чоловіків. Мені вже за сорок, я багато років живу з прекрасним чоловіком, і раптом мене переслідують усі тіла, з якими я зустрічалася, особливо тому, що більшість сексуальних стосунків були дуже незадовільними. Я не знаю, чому мене це раптом почало турбувати», — написала вона.

У відповідь письменниці Аннабель Рівкін та Емілі МакМікан запевнили, що суспільні очікування не повинні змушувати її соромитися свого сексуального минулого. Проте часто це не так просто, особливо для жінок.

«Ми все ще маємо такий архаїчний погляд на підхід до цієї теми. Здається, що жінок засуджують за те, що вони мають так звану "більшу кількість тіл", тоді як для чоловіків це є предметом гордості, а не чимось, чого слід соромитися», — каже Емма-Луїза Бойнтон, засновниця і ведуча Sex Talks.

Ідеться про комплекс Мадонни-повії.

«Почуття сорому, пов'язане зі спанням з великою кількістю людей, часто виникає через застарілі суспільні норми, культурні цінності та гендерні стереотипи. Історично склалося так, що жінки піддавалися більшій стигматизації за участь у численних сексуальних зв'язках, ніж чоловіки. Цей подвійний стандарт увічнює уявлення про те, що жінки повинні бути сексуально скромними і стриманими, в той час як чоловіки заохочуються до сексуальних завоювань. Як наслідок, жінки, які відхиляються від цих очікувань, можуть засвоїти почуття сорому або осуду, що впливає на їхню самооцінку та психологічне благополуччя», — каже психолог, доктор Луїза Годдард-Кроулі.

Щоб позбутися почуття сорому, може знадобитися непомірно багато роботи з перенавчання та саморозвитку, що неминуче вплине на наше ставлення до сексу та побачень загалом.

Навіть у 2024 році продовжують існувати ці культурні сценарії, і люди зациклені на своєму «номері» і думають, що це про них говорить.

Дехто навіть боїться, що спав із надто великою чи малою кількістю людей.

«Я часто переживаю через те, що у мене мало сексуального досвіду. Жінки мого віку повинні входити в сексуальний розквіт. Але більшу частину своїх двадцяти років я перебувала у стосунках і все ще працюю над тим, хто я є в сексуальному плані поза ними. Тому, якщо вже на те пішло, мені соромно, що я не маю достатньо сексу з достатньою кількістю людей», — каже Міа*, 31 рік.

Можливо, зацикленість на такому нібито безглуздому питанні свідчить про ширшу проблему з тим, як ми говоримо і думаємо про секс. Той факт, що ми надаємо такого великого значення подібним речам, свідчить про те, наскільки викривленими є суспільні уявлення про секс, і як мало ми досі говоримо на цю тему відкрито.

«Ми вважаємо, що всі інші займаються сексом набагато краще і частіше, ніж ми. Це створює нездорову культуру порівняння», — каже Бойнтон.

Незалежно від того, скільки сексуальних партнерів у вас було чи не було, порівняння свого сексуального життя з іншими — це лише марна розмова в голові, яка створює негативний наратив, що підживлює приховану невпевненість у собі, своєму тілі чи своїй сексуальності.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.