Догори
Дати відгук

Скільки коштують безкоштовні пологи в Україні

Хтось виклав 500 гривень, подекуди витрачали 700 і 1000, і навіть 8000.

6 хв на прочитання29 Вересня 2020, 15:03
Поділитись:

Українкам попри новий закон доводиться платити за народження дитини, проте не всюди. Green Post проаналізував ключові зміни для породіль.

З 1 квітня пологи в Україні безкоштовні. Принаймні у цьому українок переконує Національна служба здоров'я. Це підтверджує й відповідний закон. У документі йдеться про те, що для кожної породіллі держава виділяє 8136 гривень.

До цієї вартості входить уся медична допомога, стабілізація стану дитини після пологів, вакцинація новонародженого, лікарські засоби, харчування й перебування у стаціонарі. Щоправда, якщо бажаєте мати умови підвищеного комфорту в окремій палаті, доведеться сплатити додатково.

Представники НСЗУ впевнені, що такої суми цілком достатньо для нормальних фізіологічних пологів. Загальний бюджет програми для породіль — понад 1,6 млрд грн. Аби скористатися допомогою держави, варто лише звернутися до НСЗУ та дізнатися інформацію щодо цієї послуги у вашому населеному пункті. До речі, пологових будинків із безкоштовними послугами в країні 397. Це медичні заклади, які уклали угоду з Національною службою здоров'я.

Українкам при надії до пологового будинку із собою варто взяти лише речі індивідуального користування для себе та малюка на час перебування в лікарні.

Але, чи справді все так? Минає п’ятий місяць дії нових норм. Green Post дізнався, як виконується закон.

Пологи задарма

Наше опитування показало, що нова норма в Україні діє. Так, деякі породіллі розповідають: платити у пологовому не довелося. Щоправда, позитивним досвідом безкоштовних пологів із нами поділилися здебільшого мешканки Києва.

«Народжувала в серпні. Купувала сумки в пологовий (туди входили мої та дитини речі, особиста гігієна). Лікарі попросили взяти рукавички та паперові пелюшки, це все використали в пологовому залі, а так все безкоштовно», — пише Олена Халимовська.

Безкоштовними послугами скористалися й у рідному місті президента Кривому Розі.

«Я народжувала два місяці тому. Ні за що не платила, скупилася тільки на список — це мийні засоби, сміттєві пакети, серветки тощо. Дуже задоволена залишилася. Ставлення лікарів від того, що безкоштовні пологи, нічим не змінилося. Я вдячна лікарям», — розповідає місцева мешканка Марія.

 

Не довелося платити за народження дитини й деяким мешканкам Вінниччини та Рівненщини. Але це зазвичай виняток із правила. Лише 30 % опитаних нами жінок відчули на собі позитивні зміни. Решта — були змушені відкривати гаманець.

Немає нічого безкоштовного...

Саме таку тезу висловила одна з опитаних жінок. Адже їхньому подружжю про безкоштовні пологи навіть не було відомо. Усе — за старими правилами та за високими розцінками.

Таких породіль у нашому опитуванні — більшість. У кожної своя історія. Перші пологи, або ж друга чи третя дитина. Різні куточки країни. Різні умови. Але усіх — киянок, мешканок Чернігівщини, Закарпаття, Львівщини, Черкащини, міст і сіл, об’єднує одне — значні витрати у пологовому будинку.

Хтось виклав 500 гривень, подекуди витрачали 700 і 1000, і навіть 8000. Платили здебільшого за медичні препарати. Але є й випадки, коли доводилося віддати чималу суму грошей навіть за предмети першої необхідності — туалетний папір, вату, мийні засоби тощо. Але найбільше вражають історії жінок, яким довелося пережити складні пологи.

«Робили кесарів розтин, позапланово! Перебування п’ять днів у пологовому коштувало 15 тис. грн, і це в маленькому містечку. Де немає нормальних умов перебування, все старе, операційна стара. Крім тих 15 тис., просили купити мийні засоби, і здати гроші за місце (ліжко)! Поки не дали грошей, то з голови не злазили», — жаліється Дарина.

Ось іще одна історія з Дніпровщини, де жінка ледь не втратила життя, народивши двійнят. Фактами поділилася знайома породіллі Наталя:

«У колеги дружина народила двійню, пологи коштували понад тисячу доларів, а через два тижні ледве дружину врятували. Чоловік заради її порятунку виклав вдвічі більше ніж за пологи. Гроші беруть, і нічого не гарантують, так ще й халатно ставляться».

«Подяка» для медперсоналу

Окремо відзначимо чисельні скарги жінок на побори в медичних закладах. Власне пологи можуть бути безкоштовними. Проте прохання медичного персоналу про «подяку» підіймає цінник народження дитини до захмарного рівня.

Можновладці, які обіцяли ліквідувати подібні побори у медичних закладах, на поради багаті. Кажуть: якщо у вас вимагають грошової «подяки», негайно звертайтеся до поліції. Щоправда, як це зробити жінці, яка щойно народила, невідомо. Посадовці чомусь не беруть до уваги факт безсилля українок перед такою системою.

Львів’янка Світлана має народжувати найближчим часом і лікарі вже натякнули їй на особливі умови, якщо буде грошова «подяка».

«Скоро народжувати, а вже активно натякають на подяку. Список ліків + добровільний внесок + чи бажаєте домовитись за пологи. А раптом вам потрібен кесарів розтин. Якщо ви не хочете, щоб у вас боліло дуже. Зрозуміло, за гроші. Жах», — пише Світлана.

 

Отже, опитування Green Post показало: нова система, яка тільки почала налагоджуватись, ще дає збій. Причина тому — передусім тотальне недофінансування галузі медицини. Заробітна плата для лікарів досі лишається на низькому рівні.

Вихід із проблемного становища мають знайти посадовці. Експерти закликають їх терміново звернути увагу на медичні проблеми. А почати шукати кошти радять із простого — зменшення мільйонних зарплат і премій топчиновників.

На жаль, нині в Україні не всі жінки знають про свої права під час пологів. Тож наше опитування було спрямоване на інформування українок. З іншого боку, ми продемонстрували органам влади, що їхні закони не всюди діють. Адже на місцях, а особливо — в маленьких містечках і селах, становище лишається скрутним. Цікаво, коли в Україні настане час впровадження позитивних змін не лише на словах?

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost