Догори
Дати відгук

Сім футів під кілем: сьогодні — Міжнародний день моряка

Статистика говорить, що майже 80 % світової торгівлі ведеться за допомогою моряків торгового флоту.

2 хв на прочитання25 Червня 2021, 13:30
Сім футів під кілем: сьогодні — Міжнародний день моряка Сім футів під кілем: сьогодні — Міжнародний день моряка
Поділитись:

Однією з найбільш легендарних професій у всьому світі є професія моряка. 

День моряка святкують ті, кому на воді звичніше, ніж на суші, кого вабить романтика океанів, в чиїй крові морська сіль, кому підвладні морські простори. І коли на морі хитавиця, і бушує ураган вони в’яжуть канати, швартують судна та виконують ще масу роботи, щоб вчасно доставити вантаж.

У всьому світі понад півтора мільйони людей пов’язали свою професію з морською стихією. Українців серед них близько 70 тисяч, вони на шостому місці за чисельністю серед моряків, що працюють на глобальному ринку.

Робота моряка не тільки романтична, сповнена пригод, але й неймовірно важка та небезпечна: море не завжди спокійне, а судна часто проходять через небезпечні зони, в яких промишляють пірати. Але ж тільки сміливим підкоряються моря! Нехай цим сміливцям завжди дме попутний вітер.  

Цікаві факти про моряків:

Бути моряком — по півроку вдома не бувати скажете ви.

Насправді стандартна тривалість контракту — чотири місяці. Після цього ти або сидиш вдома поки гроші не закінчаться, або через 2–3 місяці знову їдеш на контракт.  

У моряка в кожному порту по коханій дівчині.

У кожному порту можна вийти у вільний час від вахти на берег і знайти собі дівчину «на годину». Проблема тільки у грошах і наявності цього самого вільного часу. Так, у звичайного штурмана вахта у порту — шість годин через шість годин. Тобто він завжди стоїть перед вибором, чи йти спати, доробити якісь свої робочі справи або ж йти гуляти.  

Моряк заробляє пристойні гроші.

Все залежить від людини. Ви повинні бути людиною з характером, яка вміє досягати поставлених цілей, яка має достатні знання (передусім англійської мови). Найбільше платять під час роботи під іноземним прапором зі змішаним екіпажем.

Вивчитися на моряка не важко.

Зазвичай це 5,5 років у спеціалізованому вищому навчальному закладі, де 1,5 року — це чиста практика в морі на судах. І вже після 3-го курсу є можливість на літо влаштуватися кадетом на судно для набуття досвіду й отримувати свої символічні 300–400 євро.  

Нагадаємо, країни ЄС інвестують 85 млрд євро на підвищення ефективності транспорту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.