Догори
Дати відгук

Сіль і стрес: у чому зв’язок

На людський організм сіль діє за принципом наркотика.

3 хв на прочитання29 Листопада 2021, 00:28
Сіль Сіль
Поділитись:

Кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін розповів про те, чому сіль — натрій (NaCl) — сильно впливає на наше здоров'я, харчову поведінку та зовнішній вигляд. Річ у тім, що вона (так само, як і цукор) еволюційно потрібна нам для виживання.

«Потяг до солі цілком природний, адже сіль, як і статус, гроші, секс і цукор — це наше все, як кажуть науковці, особливо цінне для виживання. Тепер багато змінюється і те, що має бути в дефіциті, стає надлишком, породжуючи проблеми», — пояснює Андрій Біловешкін.

Лікар розповідає, що багато речей, пов'язаних із виживанням, працюють через дофамінову систему винагороди, діючи подібно до наркотичних речовин. Сіль тут не є винятком. На тваринних моделях надлишок солі в дієті призводив до агедонії, а повне виключення — до депресії. Звичайно, додавання солі активує механізми пошуку, «нагороди» та солоні страви нам здаються смачнішими, зазначає науковець.

Він нагадує, що в тому середовищі, де відбувалась еволюція, натрій (сіль) був рідкістю, тоді як калію (рослинна їжа) було в надлишку. До того ж ми втрачали натрій у разі стресу та фізичної активності через піт. Крім цього, достатня кількість натрію важлива, щоб підтримати нормальний тиск за поранень і травм. Тому еволюційно наш організм розвинув такі стратегії виживання:

1. Сіль — це фактор виживання, тому треба їсти її, скільки влізе, і накопичувати про запас. У нашому організмі є спеціальні системи утримання та запасання натрію. Щодо натрію діє правило «надлишок гірше, ніж нестача», адже ми добре пристосовані до нестачі.

2. Вищий стрес — більший запас солі.

Що вищий рівень стресу, то більше хочеться солі, більше її затримується та менше виділяється нирками.

Тому сіль у разі стресу (як і цукор) — це погано, наголошує лікар.

«Так, сіль запасається у підшкірній клітковині, тому ви і «пухнете» від стресу та недосипання», — говорить Андрій Біловешкін.

3. Вижити потрібно не лише батькам, а й підготувати до виживання нащадків. Батьки, які зловживають сіллю, можуть передати цей потяг дітям через епігенетичні механізми.

Як же уникнути «передозування» солі, яке стало можливим в умовах її легкодоступності? Науковець підкреслює, що здебільшого надлишок солі — це не харчова сіль, а готові продукти, такі як хліб, кондитерка, напівфабрикати, ковбаси та інші.

«У 100 г ковбаси — понад 3 г солі. Там натрій міститься не лише у вигляді солі (натрію хлориду), а й у інших формах (натрій бікарбонат, натрій глутамат, натрій бензоат та інших)», — нагадує лікар.

Тому Андрій Біловешкін радить скоротити споживання натрію до рекомендованих посібником з харчування (США) 1500 мг на день. Така кількість солі міститься у звичайних тваринних продуктах, говорить науковець.

Також ми розповідали про тест на залежність від їжі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитання14 хвилин тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора