Догори
Дати відгук

Щоб уникнути запалення, пересушування і старіння шкіри влітку: радить косметолог

Літній догляд за шкірою обличчя — зволоження та захист.

4 хв на прочитання24 Липня 2023, 20:08
Поділитись:

Активне ультрафіолетове випромінювання, спекотна погода та висока вологість влітку залишають свій відбиток на стані шкіри обличчя. Вона стає сухою або, навпаки, жирнішою, так що косметика буквально пливе. Через надмірне виділення шкірного сала пори шкіри закупорюються, що викликає появу запалень. Сонячне проміння провокує виникнення пігментних плям і старіння шкіри. Як цього уникнути? Про основні правила догляду за шкірою обличчя влітку «Здоровим людям» розповіла лікар-косметолог, дерматовенеролог Юлія Баранова.

Очищення шкіри обличчя влітку

Влітку робота сальних залоз активізується. В результаті з'являється небажаний блиск на обличчі, а надлишок шкірного сала призводить до закупорки пор і виникнення камедонів (чорних крапок), а також запалень. Особливо ретельного очищення влітку потребують володарки жирної та комбінованої шкіри.

Як правило, очищати шкіру обличчя потрібно двічі на день — уранці та ввечері. Однак через підвищене сало- та потовиділення, особливо в спеку, протягом дня може виникнути необхідність додаткового зволоження. При виборі засобів краще віддавати перевагу м'яким і щадним, щоб не пошкодити захисну гідроліпідну мантію шкіри. Ті засоби, які містять агресивні інгредієнти, можуть пересушити шкіру, і вона почне інтенсивніше виробляти шкірне сало.

Якщо виникла потреба вмити обличчя зайвий раз, а такої можливості немає, його можна протерти вологими серветками чи тоніком або мінеральною водою. Потім слід знову нанести легкий зволожуючий крем. Водночас усе добре в міру. Занадто часто вмивати обличчя протягом дня не варто. Що більше ми пересушуємо шкіру, то більше шкірного сала вона виділяє — це захисний механізм.

Зволоження та ще раз зволоження

Найголовніше влітку — зволоження шкіри та захист від ультрафіолету. Крем слід обирати з легкою текстурою. Бажано, щоб у його складі були зволожуючі та заспокійливі інгредієнти, наприклад, гіалуронова кислота, олія каріте, алантоїн, а також антиоксиданти (вітаміни С та Е, які захищають шкіру від впливу вільних радикалів, що сприяють її старінню).

Тим, у кого суха, нормальна, а також зріла шкіра, в літній період слід використовувати легкі емульсії та флюїди, а власницям молодої комбінованої та жирної шкіри – гелі, сироватки або емульсії з себорулюючим або матуючим ефектом.

Щоб захистити та заспокоїти шкіру, уникнути її зневоднення у спеку, протягом дня можна використовувати термальну воду. Проникаючи вглиб шкіри, вона відновлює баланс мікроелементів, які втрачаються через виділення поту на спеку.

Додатковий догляд

У свій щоденний догляд за шкірою обличчя влітку експерт рекомендує включити косметичні засоби (гелі, сироватки та маски), що містять як компоненти, що зволожують і захищають шкіру, так і речовини, які зміцнюють судинну стінку, а також здатні зменшити почервоніння і попереджають набряки. З цим завданням добре справляються екстракти арніки, кінського каштана, гінкго білоба, рутин, пантенол.

Для жирної та комбінованої шкіри добре підійдуть маски із глиною. Вони приберуть надлишки шкірного сала, а також звузять пори, зробивши їх менш помітними. А ось зволожуюча маска стане в нагоді всім без винятку, щоб повернути шкірі комфорт і гарний зовнішній вигляд.

Що стосується салонного догляду, добре зарекомендували себе процедури, що сприяють активному зволоженню шкіри, а також ті, що підходять для шкіри, схильної до куперозу, протизапальний і лімфодренажний догляд. У спеку всі ці проблеми можуть значно посилитися.

Не варто забувати про сонцезахисні окуляри. Яскраве сонце змушує мружитися, що призводить до появи мімічних зморшок біля очей. Крім того, однією з важливих особливостей догляду влітку є використання кремів із сонцезахисним фактором. Причому SPF-фактор має бути не менше 50. Наноситься такий крем щонайменше за 20 хвилин до виходу на вулицю.

Що краще не використовувати влітку

Не варто використовувати косметичні засоби, які містять кислоти та ретинол. Вони підвищують чутливість шкіри до сонця. Втім, якщо ви не можете відмовитись від них навіть на кілька місяців, наносити такі засоби потрібно лише ввечері, а вдень використовувати сонцезахисний крем із максимальним фактором.

Відкласти на якийсь час слід фотосенсибілізуючі пілінги та лазерні шліфування. Їх не рекомендується робити у літній період.

Не варто навантажувати шкіру косметикою, а кількість шарів макіяжу краще мінімізувати (товстий шар косметики лише посилює роботу сальних і потових залоз).

Наприклад, можна обмежитися зволожуючим кремом і розсипчастою пудрою чи лише ВВ-кремом, який можна наносити відразу після вмивання та тонізування замість зволожуючого крему.

Також ми розповідали, що не всі сонцезахисні креми однаково потрібні: як вибрати засіб із SPF за фототипом.

Тимчасом фармацевт розповідає про помилки у використанні сонцезахисних засобів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання4 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора