Догори
Дати відгук

Не всі сонцезахисні креми однаково потрібні: як вибрати засіб із SPF за фототипом

Чи знаєте ви, що рівень захисту шкіри від сонця залежить від фототипу та типу шкіри відповідно?

2 хв на прочитання05 Червня 2022, 16:16
Поділитись:

Понад 40 років тому дерматолог Томас Фіцпатрік виділив шість фототипів, ґрунтуючись на здатності людської шкіри виробляти на сонці захисний пігмент — меланін.

Ця система дуже зручна, оскільки дозволяє самостійно визначити свій фототип, орієнтуючись на зовнішні ознаки. На її основі розробили зручний гайд із підбору сонцезахисного засобу.

1) Кельтський. Білосніжки з рудим волоссям і ластовинням практично позбавлені власного захисту, тому взагалі не засмагають, зате обгорають моментально. Їм краще ховатися від сонця або з'являтися на пляжі вранці під захистом крему з SPF 50+.

2) Світлошкірий європейський. У блондинів і шатенів зі світлими очима і світлою шкірою далеко не все втрачено в плані засмаги, але потрібно бути обережним: іти з пляжу (або в затінок) не пізніше 11.00 і захищатися, застосовуючи засоби з SPF не нижче 30. А перші три дні на пляжі віддавати перевагу кремам із SPF 50, щоб підстрахуватися.

3) Темношкірий європейський. Шатени зі світлими очима та шкірою кольору слонової кістки засмагають добре, але можуть обгоріти через власну легковажність. Уникнути проблем допоможе сонцезахисний крем із SPF не менше 20. Утім, починати завжди краще з «тридцятки».

4) Середземноморський. Темні очі та волосся, оливкового або вершкового кольору шкіра – ці ознаки говорять про те, що їхній власник засмагає чудово йне боїться опіків. Олії та засоби з SPF 15-20 — те, що потрібно.

5) Азійський. Люди з темним волоссям, очима та волоссям генетично захищені від опіків, але негативний вплив променів типу A ніхто не скасовував. Тому їм потрібен продукт із SPF 15 і позначенням UVA в кружечку.

6) Африканський. Представники цього фототипу — дуже темношкірі та чорняві — повністю захищені від опіків. На пляжі їм варто подбати про зволоження шкіри.

Нагадаємо також, коли і яким сонцезахисним кремом варто користуватися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.