Догори
Дати відгук

Щоб повітря лікувало: поради лікаря

Зняти симптоми грипу та коронавірусу можна самим регулюванням вологості повітря.

2 хв на прочитання11 Листопада 2021, 07:36
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я, розповідає про вплив сухого повітря на здоров'я. Що нижча температура повітря, то менше в ньому міститься води, пояснює лікар.

Тому зовнішнє повітря, яке нагрівається батареями, має низьку відносну вологість. Взимку її значення може падати до 20 %. А оптимальні значення — 40-60 %. Андрій Біловешкін нагадує, що на наше здоров'я вологість повітря має прямий і непрямий вплив.

Прямий вплив вологості. Що менша вологість повітря, то сильніше випаровування зі шкіри та слизових оболонок. Це означає сильніше подразнення очей, носа, рота та дихальних шляхів, гірше працює мукоциліарний транспорт. А коли слиз підсихає, то може подразнювати слизові, і ми мимоволі тягнемося до носа, очей та рота. Тому це збільшує ймовірність інфікування — і слизовий бар'єр слабкий, і самі перенесли вірус. Також сухість збільшує кількість симптомів, пов'язаних із утрудненим диханням, зменшує вироблення сліз, підвищує втому очей. Якщо ви багато говорите, то ваш голос швидше втомиться і гірше звучатиме в сухому повітрі. Також низька або надто висока вологість впливає на терморегуляцію та якість сну.

Непрямий вплив вологості полягає в тому, як вона впливає на циркуляцію в повітрі пилу та аерозолів. Що менша вологість, то більше пилу та алергенів є в повітрі і то довше він висить. Тому вологіше повітря і чистіше. У сухому повітрі також накопичується і більше електростатичної напруги.

Вологість впливає виділення зі стін і матеріалів формальдегіду. У сухому повітрі також довше літають аерозолі з вірусами і бактеріями. Стабільність вірусу мінімальна за 50 % вологості. Якщо вологість 23 %, то у повітрі 70–77 % вірусних частинок, які з'явилися при розмові чи кашлі, а ось при вологості 43 % їх залишається лише 14 %. Це стосується і грипу та коронавірусу.

Андрій Біловешкін запевняє, що контроль (гігрометр) та зволоження (ультразвуковий зволожувач) повітря знімають ці симптоми.

«Дослідження показують, що збільшення вологості до 40 % знімає симптоми подразнення. Оптимум вологості 4060 %, занадто висока вологість небажана, оскільки може викликати низку інших проблем. У мене вдома стоять три зволожувачі, а якщо у дітей ГРЗ, тоді вологість у 60 % буде оптимальною», — розповідає лікар.

Також ми розповідали, як визначити, що вуглекислого газу забагато: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.