Догори
Дати відгук

Як визначити, що вуглекислого газу забагато: радить лікар

Передозування CO2 загрожує проблемами з судинами та нирками, переїданням та погіршенням пам’яті.

3 хв на прочитання06 Листопада 2021, 09:12
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я, розповідає про офіційне відкриття «часу битв між «мені душно» і «мені дме».

«Холодніє, і ми все сильніше закупорюємося у своїх квартирах від холоду та коронавірусу, залишаючись наодинці з гіподинамією, ізоляцією, дефіцитом сонця», — констатує лікар.

Андрій Біловешкін розповідає про «невидимого ворога» – надлишок вуглекислого газу. Людина щогодини видихає 35 грам CO2, і в середній кімнаті без вентиляції його концентрація щогодини наростає на 580 ppm. Нам важко помічати надлишок вуглекислого газу, тому важливо його вимірювати інструментально, говорить лікар. Рівень вуглекислого газу загалом показує якість повітря: що він вищий, то гірша вентиляція й більше мікроорганізмів, спорів, формальдегіду та інших забруднювачів.

Андрій Біловешкін говорить, що рівень вуглекислого газу має бути не більше 1000 ppm (оптимально менше 600–700). Його вищі рівні мають небажаний вплив на мозок і тіло, збільшується кислотність плазми крові, змінюється тонус судин. Збільшується частота головного болю, різко падає продуктивність, погіршується пам'ять та багато показників мислення, особливо у вирішенні складних завдань. Що менша кімната, більше в ній людей, то вищий рівень СО2.

«Крім мозку, зростають ризики для тіла. Наприклад, збільшується рівень запалення через активацію NLRP3 інфламмосом та підвищення рівня IL-1β. Посилюється пульс спокою. Підвищується ризик депресії. Цікаво, що гіперкапнія та зниження pH плазми стимулює орексинові нейрони та посилює апетит! Є дослідження про те, що гіперкапнія безпосередньо стимулює зростання жирових клітин. Також при тривалих підвищених рівнях вуглекислого газу вищий ризик саркопонії, остеопорозу, хронічних хвороб нирок. Високі рівні вуглекислого газу 2,000ppm – 3,000 ppm посилюють кальцифікацію нирок та прискорюють демінералізацію кісток», — розповідає лікар.

Що ж робити? Андрій Біловешкін радить:

  • виміряти рівень вуглекислого газу протягом доби вдома та на роботі;
  • не зачиняти двері в спальні або зробити клапани;
  • відчиняти кватирки або використовувати мікровентиляцію на вікнах;
  • обов'язково перевірити та полагодити витяжки вдома, щоб ішов нормальний приплив повітря (можна перевірити сірником) та встановити вентилятори.

«Я в кожній кімнаті просвердлив отвори і встановив припливні клапани. До них можна встановити і бризери, ідеально — водночас із СО2 датчиком. А система припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією тепла із СО2 датчиком буде ідеальним, хоч і дорогим рішенням. Свіже повітря – свіжа голова», — говорить Андрій Біловешкін.

Також ми розповідали, як поліпшити якість сну без зміни умов та сторонніх засобів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання45 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора