Догори
Дати відгук

Що робити, якщо вжалила комаха

Через зміну клімату зростає ймовірність зустрічей із комахами, що можуть укусити.

1 хв на прочитання01 Липня 2024, 19:19
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Тема укусів комах особливо актуальна влітку, коли активність комах досягає піку. Тим більше через зміну клімату збільшується ймовірність зустрічей із комахами, що можуть укусити. Що ж робити, якщо вжалила комаха? Про це розповідає Телеграм-канал «Медикість яка!».

1) Видаліть жало. Якщо жало залишається в шкірі (наприклад, після укусу бджоли), обережно видаліть його за допомогою пінцету чи нігтя. Не стискайте жало, щоб не ввести більше отрути.

2) Охолодіть місце укусу. Прикладіть лід чи холодний компрес до місця укусу на 10-15 хвилин, щоб зменшити біль і набряк.

3) Прийміть антигістамінний засіб. Це може допомогти зменшити свербіж і набряк. Наприклад, можна прийняти таблетку, що містить дифенгідрамін (бенадрил) або лоратадин (кларитин).

4) Нанесіть крем чи мазь. Використовуйте гідрокортизонову мазь або антигістамінний крем для зменшення свербежу та запалення.

5) Підніміть уражену частину тіла. Якщо укушена кінцівка, тримайте її піднятою, щоби зменшити набряк.

6) Слідкуйте за ознаками алергічної реакції. Якщо з'являються симптоми, такі як утруднене дихання, набряк обличчя, губ або горла, запаморочення або сильна кропив’янка, негайно зверніться за медичною допомогою. Це може бути анафілактична реакція, яка потребує невідкладної медичної допомоги.

Якщо симптоми продовжуються чи погіршуються (з'являється жар, нудота, гній, біль) зверніться до лікаря.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я