Догори
Дати відгук

Що робити, якщо ви ненавидите прибирання: ефективні поради

Прибирання може бути рутиною чи творчістю.

4 хв на прочитання24 Серпня 2024, 20:38
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Будинок мрії для багатьох — це будинок, де чистота й порядок. Але що робити, якщо не подобається навіть торкатися бруду? Навряд чи у когось виникають приємні емоції під час чищення унітазу, ванни, раковини. Генеральне прибирання ще й фізично стомлює, адже для приведення квартири до ладу потрібно витратити кілька годин або днів. Іноді просто шкода витрачати час на чистоту, хочеться провести його приємніше: почитати, поспілкуватися чи подивитися кіно.

Та якщо спробувати змінити ставлення до прибирання, вона може почати приносити більше задоволення. Телеграм-канал «Життя в порядку» ділиться ефективними порадами.

Знайдіть, куди витікає ваша енергія

Прибирання дратує, стомлює, викликає огиду? Найімовірніше, у вас немає енергії. Потрібно спостерігати за собою — які дії ви робите, чи багато вони забирають сили? Якщо доводиться переставляти безліч речей і довго шукати потрібну річ, то, можливо, час провести розмотлошення.

Можливо, ви багато спілкуєтесь з людьми, які викликають негативні емоції? Тоді є сенс збільшити дистанцію з ними.

Але найчастіше винуватцем низької енергетики є ми самі. Наші сили йдуть на те, що ми прокручуємо у голові негативні думки. Тіло реагує на це напругою м'язів — ось і причина передчасної втоми та деяких хвороб. Намагайтеся знаходити радість у звичних речах, займайтеся тим, що вам цікаво, дізнавайтеся про нове. Рівень енергії зростатиме, а згодом з'являться сили і на домашні клопоти.

Прибирання в радість — таке взагалі буває?

Якщо ви думаєте, що прибирання не здатне приносити приємні емоції, і що любити його можуть лише блогери, які про нього пишуть, то пригадаймо, які почуття викликає у нас догляд за дитиною чи домашнім вихованцем? Така турбота нам приємна. Щоби прибирання тішило, потрібно полюбити свій дім. Доглядати те, що любиш — це не тяжкий обов'язок, а приємні клопоти. Вдома ми відновлюємо сили, тут нам часом приходять геніальні думки, у шафах висять наші улюблені речі... Любіть свій дім — і тоді чистоту підтримувати буде набагато легше.

Важливим є не результат, а процес

Така проста річ, як наведення ладу в домі, не завжди доступна. Якщо це усвідомити, відразу починаєш цінувати свої можливості. Наприклад, якщо людина довго хворіє і не може господарювати, їй доводиться лежати й дивитися, як на меблях накопичується пил, а на підлозі з'являється сміття. Після такого людина особливо цінуватиме можливість просто ходити по дому та прибирати: складати речі в шафі, мити посуд, вмикати пилосос, готувати для близьких сніданки та вечері. Елементарні дії можуть викликати справжнє задоволення — варто згадати, що раніше вони були недоступні. Домашній клопіт — це нагадування нам, що ми живі і здорові, здатні створювати навколо себе чистоту та затишок. Це справжній дар, який потрібно цінувати.

Правильний початок — половина справи

Серед безлічі домашніх справ завжди є ті, які нам хоча б трохи приємні. Щоб легше було розпочати прибирання, варто починати саме з них. Наприклад, якщо ви не відчуваєте негативних емоцій від заправки ліжка, зробіть це, щоби втягнутися, а потім переходьте до наступних етапів. У кожній кімнаті є домінуюче місце (зазвичай це велика горизонтальна поверхня в центрі). Якщо впорядкувати його, стане набагато чистіше. Приберіть зі столу брудний посуд — і на кухні відразу посвітлішає та посвіжішає. Тепер не страшно братися за раковину, а потім можна протерти підлогу.

У спальні центральним місцем є ліжко. Якщо воно заправлене, достатньо прибрати речі у шафи та витерти пил.

Не критикуйте себе надмірно та не вимагайте від себе ідеальних результатів

Якщо у вас важкий період у житті, не варто мучити себе — знизьте навантаження, щоб дати собі відновитися, і прибирайте мінімально.

Якщо ж у вас усе гаразд, не критикуйте себе надмірно через відсутність ідеальних результатів. До ідеалу можна прагнути, але важливо розуміти, що на 100 % ідеально ніколи не буде. Зменште надмірну важливість порядку — і ви помітите, що жити стане набагато легше, а результат буде кращим. Якщо у вас надмірні вимоги до порядку та чистоти, то, цілком можливо, саме через це ви ненавидите домашні справи, тому що на вас тиснуть ваші високі стандарти, яким неможливо повністю відповідати.

Прибирання може бути рутиною чи творчістю. Виберіть, що вам ближче, а потім або творіть навколо себе затишок і чистоту, або методично дійте за планом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost