Догори
Дати відгук

Що не так із кашлюком: діагноз, за який доведеться поборотися

За даними Центру громадського здоров’я, за 11 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 2 063 випадки захворювань на кашлюк

5 хв на прочитання25 Березня 2020, 17:35
pixabay pixabay
Поділитись:

Здавалось би, кашлюк (коклюш) не з тих хвороб, про які соромно зізнатися. А проте буває досить складно добитися, аби в картку дитини записали саме цей діагноз. З яких причин медики вдають, що кашлюк – це не кашлюк?

За даними Центру громадського здоров’я, за 11 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 2 063 випадки захворювань на кашлюк. Якщо поділити на кількість населення, цифра досить невелика. але наскільки вона відповідає дійсності – питання відкрите. На відстані шести потисків рук можна знайти обурену матір, чиїй дитині лікарі місяць уперто ставили ГРВІ, «бо раз дитина щеплена від кашлюка, це не може бути кашлюк», або матір, із якою трапилась історія «ось вам схема лікування кашлюка, але в картку я запишу бронхіт, інакше мене з роботи звільнять». Майже детективні історії якісь.

Що ж таке кашлюк?

Він належить до найпоширеніших дитячих інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом. Головний симптом – нападоподібний кашель, який погано піддається лікуванню. Педіатри впізнають його також за положенням голови (вперед), почервонінням горла, сльозами, язиком зовні, блювотою при кашлі, а ще так званим півнячим виттям (звуки, які видає дитина, намагаючись вдихнути).

Кашлюк викликає кашлюкова паличка Bordetella pertussis (вона ж паличка Борде-Жанґу). Паличка поширюється переважно при кашлі та чханні інфікованого. Контагіозність кашлюка дуже висока – до 90 %. Зате заразитися можна лише при тісному спілкуванні з хворим – паличка розсіюється при кашлі лише на 2-3 метри.

Інкубаційний період становить у середньому 5-9 днів, але може коливатися від 3 до 20.

Клінічних форм перебігу кашлюка є три: легка, середньої важкості та важка.

Чим небезпечний кашлюк?

За  XX століття смертність від кашлюка впала майже до нуля, він перетворився на нестрашну дитячу хворобу. Утім, для немовлят вона таки може виявитися смертельною, бо напади кашлю можуть перебігати з зупинками дихання.

«Кашлюк – це серйозна інфекція. Є така форма кашлюка у найменших дітей, коли кашлю майже немає, але є зупинка дихання. Діти до 1 року з кашлюком повинні лікуватись у стаціонарі, принаймні перший гострий період нападів», – пояснила GreenPost Лідія Бабич, дитячий лікар.

 

Чи можна запобігти захворюванню на кашлюк?

Оскільки кашлюк найнебезпечніший для маленьких дітей, за чинним календарем вакцинації передбачено три дози щеплення від кашлюка у перший рік життя дитини (у 2, 4 і 6 місяців) та четверту, «контрольну», у 18 місяців. Зараз з’явився тренд щеплювати від кашлюка вагітних у третьому триместрі вакциною АКДП, щоб захистити дитину від кашлюка до першого щеплення. Однак слід враховувати, що гарантій не захворіти на кашлюк це не дає.

«Вакцинація не захищає на 100 % від кашлюка, її завдання – полегшити перебіг хвороби. Кашлюк поширений в усьому світі, і казати, що це якесь недопрацювання в медицині чи профілактиці, не випадає», – відповів GreenPost Віталій Євтушенко, експерт із дитячих інфекційних хвороб Департаменту охорони здоров'я міста Києва.

Наскільки небезпечно не діагностувати кашлюк?

Схема лікування для іншої хвороби – ГРВІ або бронхіту – просто не працюватиме належним чином для кашлюка. Проте якщо йдеться про дитину старшого віку, ймовірність летального кінця практично нульова. А от ускладнення кашлюка – запалення легень – справді становить небезпеку. Втім, як і будь-яке ускладнення.

«При виявленні хворого на кашлюк потрібно приймати антибіотик і хворому, й усім, хто з ним близько контактував. При цьому треба розуміти, що прийом антибіотика не припиняє прояви хвороби, не зменшує напади кашлю. Антибіотик зменшує виділення збудника від хворої людини і здійснює профілактику зараження у контактних осіб», – говорить Лідія Бабич.

А що таке паракашлюк?

Існує навіть думка, що його вигадали медики, щоб не діагностувати кашлюк щепленим дітям. Однак насправді це не так.

Попри всю схожість, паракашлюк – це не просто «кашлюк у лайт-версії». Збудник паракашлюка – Bordetella parapertussis, «родичка» кашлюкової палички. Кашлюк і паракашлюк не дають перехресного імунітету: перехворілі на кашлюк можуть захворіти на паракашлюк, і навпаки. Крім того, паракашлюк узагалі не попереджається вакцинацією.

Чому ж лікарі не діагностують кашлюк?

Цьому є кілька пояснень.

«Ситуація з діагностикою кашлюка досить складна. Дуже часто аналізи, які мають його підтверджувати, дають хибно негативний результат. Тому діагноз зазвичай ставиться клінічно – за симптомами хвороби, без лабораторного підтвердження. Фактично за відсутності верифікаційних тестів це справді питання того, як лікар оцінює клінічну ситуацію.

Свідома ж "боротьба зі статистикою" кашлюка буває, коли, скажімо, не хочуть запроваджувати карантинні заходи в дитячому садку. Інколи керівники дитячих установ були проти – мовляв, випадок же не є достеменно підтвердженим, то навіщо ставити такий діагноз, після якого будуть проводитись якісь обмежувальні заходи? І коли лікар не має впевненості, то про всяк випадок ставить бронхіт абощо», – пояснює Віталій Євтушенко.

Окрім того, хоча лікарів ніхто за діагноз «кашлюк» не лає, треба враховувати, що його встановлення вимагає залучення епіднагляду тощо. Тому для лікарів це означає купу додаткових паперів та маніпуляцій, яких легко уникнути, записавши у картку «ГРЗ», «ГРВІ» «бронхіт» чи «запалення легень».

Ось і весь детектив…

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання4 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання10 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Житлові квартали в новій адміністративній столиці на схід від Каїру, Єгипет, 26 листопада 2023 року. Фото: Reuters
У Єгипті з нуля будують нову столицю посеред пустелі. Місто вже майже готове — ось як воно виглядає (ФОТО)
3 хв на прочитання7 хвилин тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитання2 години тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання3 години тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання5 годин тому
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання6 годин тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання8 годин тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання15 годин тому