Догори
Дати відгук

Що може знизити ефективність препаратів від гіпертонії: розповідає кардіолог

І чому приправи краще купувати на базарі на вагу.

2 хв на прочитання01 Січня 2022, 19:01
Поділитись:

Розбираючи тему підвищеного тиску, артеріальної гіпертензії (гіпертонії), лікар-кардіолог Анна Солощенко розповіла про «дрібничку, без якої не буде ефективна ані профілактика, ані лікування гіпертонії». Ідеться про звичайну кухонну сіль.

Чим вона заважає при попередженні або лікуванні гіпертонії? Кардіолог пояснює, що за законами фізики за сіллю завжди прямує вода.

«Зловживаючи сіллю, ми збільшуємо кількість води, що всмоктується у нас в кишківнику. А це, своєю чергою, збільшує обидва компоненти підвищеного тиску — об'єму крові, що циркулює, і тонусу судин. Останній підвищується за рахунок набряку стінок наших судин. Більше солі — більший набряк. А секрет полягає в тому, що набрякла судинна стінка мало чутлива до всіх факторів, що її розслаблюють (як тих, що організм сам виробляє аби знизити тиск, так і до ліків, що ми приймаємо). Водночас в рази збільшується чутливість судин до всіх вазоспастичних факторів (тобто тих, що викликають спазм, звуження, підвищення тонусу). Препарати погано діють, потрібно все збільшувати та збільшувати дозу. От чим нам шкодить сіль», — розповідає Анна Солощенко.

Вона рекомендує запам’ятати верхню межу норми — 4 г на добу. Це чайна ложка без верху. Але лікар нагадує, що сіль потрапляє до нашого рота не лише з сільнички.

«Всі готові продукти із супермаркету вже мають забагато солі у своєму складі. І не лише ті, що солоні на смак — огірочки, оселедець тощо. Харчова промисловість додає її всюди, щоб приховати нестачу смаку та не дуже якісні продукти в складі. Ковбаси, приправи, хліб, сосиски, готові салати, кетчупи, сири — все, що ви бачите на полицях супермаркетів, дуже солоне», — застерігає кардіолог.

Аби запобігти передозування солі, лікар радить купувати натуральні продукти на ринках, додавати мінімум солі та різноманітні приправи (сушені трави без додавання солі), куплені також на базарі. Куркуму, сушений часник, перець чілі, базилик, грузинські суміші Анна Солощенко рекомендує купувати не в пакетиках, а на вагу.

«Якщо ви звикли солити все рясно-рясно та не уявляєте своє життя без солі — поступове зменшення солі та збільшення кількості приправ в їжі допоможе вам зберегти смак життя», — говорить кардіолог.

Нагадаємо, лише кожен десятий пацієнт із гіпертонією в Україні лікується правильно — кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.