Ми часто кажемо "війна змінила нас", маючи на увазі зміну життя, місця проживання, але найбільше - нашого психологічного стану. Як розказує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується і зараз, незважаючи на деяке звикання до ситуації.
Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але і життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Хронічний стрес - одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.
І навіть якщо наше харчуваня нерідко зведене до автоматизму, і їмо аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть "душевні рани". І в першу чергу такі "зцілюючі" властивості має темна листова зелень, вона є критично важливою для кожного з нас, і, особливо, навесні, і саме зараз - у воєнний час.
ЦІННІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ ЇЖІ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ СТРЕСУ
Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров'я речовин: вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією "різновиди" фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.
Зелень багата фітонутрієнтами: бета-каротином, лютеїном і зеаксантином, які захищають наші клітини від пошкоджень.
У стані стресу в десятки (!) разів збільшується потреба у цих захисних сполуках.
Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням.
Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день пов’язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку.
Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвіті (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.
Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.
ЯК ЇСТИ ЗЕЛЕНЬ, ЩОБ БУЛО І КОРИСНО, І СПРАВДІ СМАЧНО?
- Це поєднання важливе, бо не все, що корисно, смачно - ми це знаємо:
- Густо посипайте зеленню супи, тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.
- Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.
- Кладіть у бутерброди між сиром та м'ясом (шинкою) багато зелені.
- Додавайте до смузі, навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі. Шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.
До слова, кардіолог розповідає, як уникнути «гойдалок» тиску.