Догори
Дати відгук

Що додати до їжі, щоб зменшити руйнівну дію стресу війни

Їжа лікує навіть "душевні рани".

2 хв на прочитання01 Травня 2022, 06:49
Поділитись:

 Ми часто кажемо "війна змінила нас", маючи на увазі зміну життя, місця проживання, але найбільше - нашого психологічного стану. Як розказує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується і зараз, незважаючи на деяке звикання до ситуації.

Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але і життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Хронічний стрес - одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.

 І навіть якщо наше харчуваня нерідко зведене до автоматизму, і їмо аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть "душевні рани". І в першу чергу такі "зцілюючі" властивості має темна листова зелень, вона є критично важливою для кожного з нас, і, особливо, навесні, і саме зараз - у воєнний час.

ЦІННІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ ЇЖІ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ СТРЕСУ

 Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров'я речовин: вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією "різновиди" фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.

Зелень багата фітонутрієнтами: бета-каротином, лютеїном і зеаксантином, які захищають наші клітини від пошкоджень.

 У стані стресу в десятки (!) разів збільшується потреба у цих захисних сполуках.

 Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням.

 Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день пов’язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку.

Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвіті (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.

 Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.

ЯК ЇСТИ ЗЕЛЕНЬ, ЩОБ БУЛО І КОРИСНО, І СПРАВДІ СМАЧНО?

  • Це поєднання важливе, бо не все, що корисно, смачно - ми це знаємо:
  • Густо посипайте зеленню супи, тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.
  • Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.
  •  Кладіть у бутерброди між сиром та м'ясом (шинкою) багато зелені.
  • Додавайте до смузі, навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі. Шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.

До слова, кардіолог розповідає, як уникнути «гойдалок» тиску.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Картопляні кущі Колорадський жук Гарний урожай
Чим посипати картопляні кущі, щоб не було колорадського жука
1 хв на прочитанняхвилину тому
Зображення згенероване ШІ
Топ-5 сортів лілійників, які стануть справжньою окрасою вашого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Жовта волохата медуза, відома як вогняна медуза, мешкає переважно в Балтійському морі — поки що. Фото: Thomas Müller/dpa
Дослідники попереджають про «медузизацію» океанів
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Штамбові троянди нададуть саду особливого шарму завдяки аристократичному й елегантному вигляду (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
День вимагає від вас уваги до власних емоцій: гороскоп на п'ятницю, 17 травня
2 хв на прочитанняВчора
17-го травня в Україну продовжить повертатися тепла погода
1 хв на прочитанняВчора
Ситуація в енергосистемі може поліпшитись, деталі
1 хв на прочитанняВчора
У Комітеті з питань економічного розвитку відбулася виїзна нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Кіровоградщині
2 хв на прочитанняВчора