Догори
Дати відгук

Серпневе полювання на птахів: вбивство заради забави чи "задоволення інстинктів"

В Україні відкрився сезон стрілянини по пернатим

7 хв на прочитання06 Серпня 2020, 15:54
Пірнікоза велика з пташеням. Може стати жертвою серпневого полювання. Фото Івана Русєва Пірнікоза велика з пташеням. Може стати жертвою серпневого полювання. Фото Івана Русєва
Поділитись:

В Україні відкрився сезон полювання на пташок. Мисливці називають їх «пернатою дичиною». Гуманісти заявляють: стріляти по птахам у наш час – це дикунство. А провідні українські екологи зазначають, що дозволяти полювання у серпні – це злочин і браконьєрство, бо молодь птахів ще навіть не стала на крило.

«Традиції полювання сягають корінням в старовину, коли різним етносам необхідно просто було виживати, однак давністю появи полювання часто хизуються самі мисливці, кажучи про те, що це усталені традиції. Ні, це не традиції. Полювання в сучасному світі - це, за великим рахунком, просто забава. І не треба приводити порожні доводи про гени і спадковості, про спілкування з природою (але чому не через об'єктив фотоапарата, а через прицільну планку рушниці?). Не треба говорити про нестримну пристрасть і посилатися на «людську слабкість», - сказав GreenPost доктор біологічних наук, експерт Українського товариства охорони птахів Іван Русєв.

Також орнітолог звертає увагу на низький рівень культури мисливців, на правовий нігілізм.

 

«Додайте до цього розгул браконьєрства, вседозволеність, слабке знання видового складу мисливської дичини, недотримання правил полювання і норм відстрілу, безвідповідальність єгерської служби та інші негативні явища в рядах мисливців, і будуть зрозумілі масштаби мисливського свавілля в розпал літа, коли ще багато нелітних птахів», - говорить біолог.

Чиновники департаментів екології обласних адміністрацій, Державного агентства лісових ресурсів та Міндовкілля, даючи дозволи на відкриття мисливського сезону, забувають, що на дворі сьогодні 21 століття, що природні цикли кардинально змінилися. Орнітолог це пояснює на прикладі Причорномор’я, яке вивчає протягом усієї своєї професійної кар’єри.

«Армія людей з рушницями, що женуться заради забави за своїми жертвами, не акцентують увагу на тому, що в українське законодавство внесені абсурдні норми «совка», де полювання відкривається в другу суботу серпня, коли в природі Українського Причорномор'я ще дуже багато материнської турботи в пташиному царстві. Незважаючи на це, мисливські товариства намагаються заробити побільше грошей, розпродавши побільше карток на відстріл дичин а іншими словами – дозволів на вбивство птахів», - обурюється Іван Русєв.

 

В серпні птахи дуже вразливі.

«В природних екосистемах Одеської області ще дуже багато молодих і недосвідчених птахів, дуже багато пташенят і навіть є птахи, у яких триває висиджування других або повторних кладок. Стрілянина в такий період - це атавізми минулого і бездушне ставлення до навколишнього світу дикої природи. Полювання в цей час - це просто вбивство заради забави. Таку забаву необхідно заборонити на законодавчому рівні, а до цього необхідно відсунути терміни початку полювання як мінімум на період не раніше 1 вересня. І якщо такий варварський підхід до природокористування не зупинити сьогодні, то завтра діти будуть пізнавати світ дикої природи свого краю або в зоопарку, або через екран телевізора», - зазначає експерт.

Заперечення-пропозиції усе ж дозволити стрілянину, але «правильно організувати полювання», «налагодити єгерську службу» тощо фахівець відкидає.

«Це ми вже чули багато, багато разів... Сьогодні можна однозначно констатувати: починати полювання на водно-болотну дичину в серпні в Одеській області і особливо в Дунай-Дністровському межиріччі з наукової точки зору абсурдно, а з моральної, коли в водно-болотних угіддях ще плавають пташенята качок і лисок, деякі самки ще повторно досиджують кладки, - просто варварство», - вважає Іван Русєв.

 

Українське товариство охорони птахів звернулося до голови Одеської ОДА Максима Куцого і директора департаменту екології Одеської держадміністрації Алана Джіоєва з вимогою не давати згоди на настільки ранній термін початку полювання в Одеській області

«Наш багаторічний досвід моніторингу гніздовий орнітофауни півдня Одеської області, а також весняно-літні спостереження 2020 р за водно-болотними птахами практично на всіх водоймах півдня Одеської області від дельти Дністра до дельти Дунаю свідчать про те, що початок полювання в першій декаді серпня - це непродуманий крок, що суперечить логіці і принципам ведення мисливського господарства і, в звичайно рахунку, - веде до підриву популяцій практично всіх видів не тільки водно-болотної дичини, а й інших навколоводних птахів, що мешкають поруч з ними», - сказав GreenPost президент Українського товариства охорони птахів Анатолій Корзюков.

Підтримує цю позицію й інший відомий одеський орнітолог.

«Безперечним науковим аргументом є той факт, що серед особин місцевих популяцій лисок, качок більшу частину складають молоді птахи і пташенята, які не здатні взагалі літати. Деякі ж пари в цей час ще можуть насиджувати другі або повторні кладки. Птахи північних популяцій в цей час ще вкрай нечисленні», - коментує ситуацію кандидат біологічних наук Сергій Курочкін.

Екологи з інших регіонів також вважають, що не тільки на Одещині, а й в усій країні оптимальними термінами початку полювання на водно-болотну дичину може бути тільки початок вересня.

«Вчені і громадськість неодноразово піднімали питання перенесення відкриття полювання на водоплавних птахів на більш пізні терміни. Але усі вони блокувалися і блокуються Державним агентством лісових ресурсів, яке фактично відповідає в Україні за регулювання мисливства. Хоча полювання на водоплавних відбувається аж ніяк не у сосняках чи там серед карпатських смерек або буків. Це пояснюється тим, що практично усі чиновники Агентства, його обласних управлінь, державних лісгоспів – мисливці, і вони відстоюють свої особисті інтереси, а не інтереси фауни України, яка, нагадаю, належить не Держлісагентству, а народу України, тобто – усім нам.

Зараз Держлісагентство підпорядкували Міндовкілля. Що ж, побачимо, скільки є лобістів любителів постріляти по живим мішеням у цьому міністерстві. Якщо вони зреагують на звернення такої шановної організації, як Українське товариство охорони птахів», - сказав GreenPost заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.

«У нас в Ізюмському районі полювання не відкривають поки що, тому що – надзвичайна пожежна небезпека. Але якби у наш Яремчанський природний резерват припхалися любителі дикої качатини, то могло би дійти й до зіткнень. Є чимало людей, які почуваються дуже некомфортно, коли змушені прокидатися від пострілів і знають, що ризикують отримати заряд шроту від неуважного мисливця під час відпочинку на водоймі. Та й пташок у нас багато хто любить – ну от просто любить як частину природи і все. Тому ми раді, що у нас полювання не почалося», - розповів GreenPost еколог з Харківщини Валерій Ловчиновський.

Як ми вже повідомляли, Комітет з питань екологічної політики ВРУ на своєму засіданні відхилив законопроект 3200-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, а також боротьби з браконьєрством)», автором якого є народний депутат Сергій Литвиненко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost