Догори
Дати відгук

Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт: без обмеження кілокалорій та з користю для здоров’я

Дієта, яку радить нутриціолог

2 хв на прочитання05 Червня 2021, 16:17
Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn
Поділитись:

Лікар-нутриціолог Анна Мельник у своєму коментарі GreenPost зазначила, як відноситься до дієт.

«Особисто я дуже не люблю слово «дієта», бо це передбачає тимчасове обмеження, а при тих дефіцитах нутрієнтів, які у нас постійно з об'єктивних причин (у нас надлишок калорій, але дефіцит нутрієнтів — мікро- та макроелементів, вітамінів, мінералів). Тому має бути не дієта, а розумне харчування. Тоді травна система подякує», — говорить Анна Мельник.

Середземноморська дієта — це радше стиль харчування, пояснює нутриціолог. Не треба різко обмежувати кілокалорії й боротися з відчуттям голоду. Достатньо замінити червоне м'ясо рибою і птицею, вершкове масло — оливковою олією, а солодощі — фруктами та горіхами.

Середземноморська дієта передбачає вживання фруктів, овочів, оливкової олії та злакових продуктів (бажано цільнозернових) на кожен прийом їжі, дві порції молочних продуктів щодня, риби та морепродуктів принаймні двічі на тиждень, але менше двох порцій червоного м'яса на тиждень. Двічі-тричі на тиждень можна з’їсти картоплі та ковбаси, а 1-2 рази навіть побалувати себе кондитерськими виробами.

Щоденно слід випивати 1,5 — 2 л води. Але потреба у воді може бути різною залежно від віку, фізичної діяльності, особистих обставин і погодних умов.

Ще одна неодмінна складова середземноморської дієти — регулярна фізична активність.

«Я би рекомендувала середземноморську дієту практично всім, окрім тих, хто вже догодував свій організм до того, що отримав незносність морепродуктів. А це говорить про алергію, зашлакування печінки, порушення флори і погане функціонування шлунково-кишкового тракту. Якщо його привести до ладу, то ви полюбите середземноморську дієту. Коли не зіпсутий смак, не зіпсуті рецептори, то просто морквиночка, просто полуничка — це дуже смачно. І не потрібно поливати вершками і цукром, засмажувати  і якось карамелізувати. Натуральні продукти дуже смачні, якщо ви не встигли ще зіпсувати смак», — говорить Анна Мельник.

Також ми розповідали, як забезпечити собі здорове харчування в умовах мегаполісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Міністерство цифрової трансформації України
Запуск еАкцизу перенесено на 1 листопада 2026 року
1 хв на прочитання26 хвилин тому
Держбюджет-2026 ухвалено: 2,8 трлн на оборону, підвищення зарплат педагогам та допомоги при народженні.
Прийнято Бюджет 2026: збільшення соціальних стандартів і рекордні видатки на оборону
3 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Новий календар щеплень: вакцинація проти ВПЛ та зміни у схемах
2 хв на прочитання7 годин тому
Фото: YGphoto/DEPOSITPHOTOS
Світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю: права, доступність та реальна включеність
2 хв на прочитання8 годин тому
День світової тиші і німоти: ініціатива, що привертає увагу до мовної тиші та поваги до мовчання
3 хв на прочитання10 годин тому
Понад 290 тисяч заявок через Дію та ПФУ: Стартувала програма одноразової допомоги 6500 грн
2 хв на прочитанняВчора
Булінг — це не конфлікт, а систематичне цькування: не ігноруйте ознаки насильства
1 хв на прочитанняВчора
День спеціальної освіти: увага, підтримка і рівні шанси для кожної дитини
2 хв на прочитанняВчора