Догори
Дати відгук

Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт: без обмеження кілокалорій та з користю для здоров’я

Дієта, яку радить нутриціолог

2 хв на прочитання05 Червня 2021, 16:17
Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn
Поділитись:

Лікар-нутриціолог Анна Мельник у своєму коментарі GreenPost зазначила, як відноситься до дієт.

«Особисто я дуже не люблю слово «дієта», бо це передбачає тимчасове обмеження, а при тих дефіцитах нутрієнтів, які у нас постійно з об'єктивних причин (у нас надлишок калорій, але дефіцит нутрієнтів — мікро- та макроелементів, вітамінів, мінералів). Тому має бути не дієта, а розумне харчування. Тоді травна система подякує», — говорить Анна Мельник.

Середземноморська дієта — це радше стиль харчування, пояснює нутриціолог. Не треба різко обмежувати кілокалорії й боротися з відчуттям голоду. Достатньо замінити червоне м'ясо рибою і птицею, вершкове масло — оливковою олією, а солодощі — фруктами та горіхами.

Середземноморська дієта передбачає вживання фруктів, овочів, оливкової олії та злакових продуктів (бажано цільнозернових) на кожен прийом їжі, дві порції молочних продуктів щодня, риби та морепродуктів принаймні двічі на тиждень, але менше двох порцій червоного м'яса на тиждень. Двічі-тричі на тиждень можна з’їсти картоплі та ковбаси, а 1-2 рази навіть побалувати себе кондитерськими виробами.

Щоденно слід випивати 1,5 — 2 л води. Але потреба у воді може бути різною залежно від віку, фізичної діяльності, особистих обставин і погодних умов.

Ще одна неодмінна складова середземноморської дієти — регулярна фізична активність.

«Я би рекомендувала середземноморську дієту практично всім, окрім тих, хто вже догодував свій організм до того, що отримав незносність морепродуктів. А це говорить про алергію, зашлакування печінки, порушення флори і погане функціонування шлунково-кишкового тракту. Якщо його привести до ладу, то ви полюбите середземноморську дієту. Коли не зіпсутий смак, не зіпсуті рецептори, то просто морквиночка, просто полуничка — це дуже смачно. І не потрібно поливати вершками і цукром, засмажувати  і якось карамелізувати. Натуральні продукти дуже смачні, якщо ви не встигли ще зіпсувати смак», — говорить Анна Мельник.

Також ми розповідали, як забезпечити собі здорове харчування в умовах мегаполісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
У Хустському районі протест проти карантинних обмежень
У Хустському районі протест проти карантинних обмежень
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Osaka Metropolitan University
Спеція з індійських карі зменшує жир і покращує показники крові
2 хв на прочитанняВчора
 Фото: pixabay
Дешева пігулка від болю виявилась ефективною проти раку кишківника
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Стійкість до антибіотиків: глобальний сигнал тривоги під час Всесвітнього тижня обізнаності
2 хв на прочитанняВчора
Українська спортсменка підкорила Європу та отримала найпрестижнішу нагороду турніру
1 хв на прочитання17 Листопада 2025
Виробника IQOS змусили розкрити деталі досліджень і попередити про відсутність довгострокових даних
2 хв на прочитання17 Листопада 2025
Що таке соціальне відторгнення та як воно руйнує права людини
2 хв на прочитання17 Листопада 2025
День дій проти раку шийки матки - мовчазний ворог жіночого здоров’я
2 хв на прочитання17 Листопада 2025