Догори
Дати відгук

Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт: без обмеження кілокалорій та з користю для здоров’я

Дієта, яку радить нутриціолог

2 хв на прочитання05 Червня 2021, 16:17
Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn
Поділитись:

Лікар-нутриціолог Анна Мельник у своєму коментарі GreenPost зазначила, як відноситься до дієт.

«Особисто я дуже не люблю слово «дієта», бо це передбачає тимчасове обмеження, а при тих дефіцитах нутрієнтів, які у нас постійно з об'єктивних причин (у нас надлишок калорій, але дефіцит нутрієнтів — мікро- та макроелементів, вітамінів, мінералів). Тому має бути не дієта, а розумне харчування. Тоді травна система подякує», — говорить Анна Мельник.

Середземноморська дієта — це радше стиль харчування, пояснює нутриціолог. Не треба різко обмежувати кілокалорії й боротися з відчуттям голоду. Достатньо замінити червоне м'ясо рибою і птицею, вершкове масло — оливковою олією, а солодощі — фруктами та горіхами.

Середземноморська дієта передбачає вживання фруктів, овочів, оливкової олії та злакових продуктів (бажано цільнозернових) на кожен прийом їжі, дві порції молочних продуктів щодня, риби та морепродуктів принаймні двічі на тиждень, але менше двох порцій червоного м'яса на тиждень. Двічі-тричі на тиждень можна з’їсти картоплі та ковбаси, а 1-2 рази навіть побалувати себе кондитерськими виробами.

Щоденно слід випивати 1,5 — 2 л води. Але потреба у воді може бути різною залежно від віку, фізичної діяльності, особистих обставин і погодних умов.

Ще одна неодмінна складова середземноморської дієти — регулярна фізична активність.

«Я би рекомендувала середземноморську дієту практично всім, окрім тих, хто вже догодував свій організм до того, що отримав незносність морепродуктів. А це говорить про алергію, зашлакування печінки, порушення флори і погане функціонування шлунково-кишкового тракту. Якщо його привести до ладу, то ви полюбите середземноморську дієту. Коли не зіпсутий смак, не зіпсуті рецептори, то просто морквиночка, просто полуничка — це дуже смачно. І не потрібно поливати вершками і цукром, засмажувати  і якось карамелізувати. Натуральні продукти дуже смачні, якщо ви не встигли ще зіпсувати смак», — говорить Анна Мельник.

Також ми розповідали, як забезпечити собі здорове харчування в умовах мегаполісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Всесвітній день оливкового дерева 2025 — цінність, символіка та роль у сталому розвитку
26 листопада — Всесвітній день оливкового дерева: стародавнє дерево, яке несе мир, здоров’я і сталість
2 хв на прочитання3 години тому
Всесвітній день сталого транспорту 2025 — за екологічну, доступну та безпечну мобільність
26 листопада — Всесвітній день сталого транспорту: шлях до чистішого повітря та безпечніших доріг
4 хв на прочитання5 годин тому
Повний перелік причин анулювання 4-ї групи ЄП.
Повний перелік причин анулювання 4-ї групи ЄП: перехід агропідприємства на загальну систему
2 хв на прочитанняВчора
В чому зустрічати Новий 2026 рік
В чому зустрічати Новий 2026 рік: рік вогняного коня
2 хв на прочитанняВчора
Новозеландський страховик Maritime Mutual допоміг 'тіньовому флоту' перевезти російську та іранську нафту на $35 млрд
3 хв на прочитанняВчора
Сили оборони України вразили авіаремонтні заводи, НПЗ та нафтовий термінал у Росії
1 хв на прочитанняВчора
У Варшаві хочуть заборонити пасажирам класти сумки та рюкзаки на сидіння у транспорті
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на  середу, 26 листопада 2025 року
3 хв на прочитанняВчора