Догори
Дати відгук

Самосійні ліси в Україні опинилися в небезпеці

Через прогалини в земельній реформі їм загрожує викорчовування, адже більшість таких лісів виросли на колишніх сільськогосподарських ділянках, які втратили інвестиційну привабливість.

2 хв на прочитання28 Квітня 2021, 14:35
Експерти під час круглого столу обговорили, як зміниться статус самосійних лісів після початку земельної реформи Експерти під час круглого столу обговорили, як зміниться статус самосійних лісів після початку земельної реформи
Поділитись:

Якщо вже зараз у земельній реформі не почати враховувати проблеми лісового господарства, то за деякий час самосійні ліси в Україні, які є важливою частиною екосистеми, опиняться під серйозною загрозою.

Такої думки дійшли експерти під час круглого столу «Потенціал заліснення та відновлення природних екосистем за умов земельної реформи», який відбувся 28 квітня з ініціативи FSC Україна.

Експерт Володимир Романовський зауважив, що самосійні ліси потребують законодавчого захисту. Їх потрібно оформити як повноцінний ліс, щоб уникнути викорчовування. Зараз такий вид лісів уразливий перед фермерами та забудовниками, які прагнуть використати ці земельні ділянки для своїх потреб.

Юристка й експертка із земельних відносин Алла Кальніченко наголосила, що після того, як земельна реформа вступить у дію, стан самосійних лісів погіршиться. Це пов'язано із тим, що ростуть вони переважно на сільськогосподарських ділянках, які давно не використовувалися за призначенням. А після початку земельної реформи привабливість такої землі  зросте.

«Багато лісових масивів використовуються під будівництво чи садівництво. Тобто не за призначенням. Навіть сьогодні зранку в інтернеті я побачила оголошення про те, що у Макарівському районі (Київська область — ред.) 11 гектарів лісу продають під ведення селянського господарства», — сказала Кальніченко.

Тарас Євсюков, декан факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування своєю чергою презентував зауваги до чинного законодавства, які мають допомогти вберегти ліси.

По-перше, створення нових приватних лісів має бути передбачено винятково шляхом надання існуючим самосійним лісам  статусу земель лісового фонду.

По-друге, має бути розроблена спрощена процедура переведення земель сільськогосподарського призначення приватної власності до земель лісового фонду. 

По-третє, для новостворених приватних лісів мають бути розроблені спрощені правила ведення лісового господарства. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора