Догори
Дати відгук

Ринок землі з 1 липня: які документи потрібні для продажу

Після реєстрації права власності на землю власник отримує паперову або електронну виписку з Держреєстру прав.

2 хв на прочитання01 Липня 2021, 10:19
Ринок землі з 1 липня: які документи потрібні для продажу. Фото:pixabay Ринок землі з 1 липня: які документи потрібні для продажу. Фото:pixabay
Поділитись:

Для продажу земельної ділянки її власник зобов'язаний мати кадастровий номер ділянки, зареєструвати право власності та мати виписку з Держреєстру прав власності у паперовому або електронному вигляді.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

Наявність кадастрового номера можна перевірити на публічній кадастровій карті України за посиланням. Якщо у земельної ділянки немає кадастрового номера, його власнику потрібно звернутися до розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації зі встановлення або відновлення меж ділянки в натурі та зареєструвати ділянку в Державному земельному кадастрі. Уже після цього ділянці присвоять земельний номер.

Для продажу ділянки необхідно зареєструвати право власності в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Цим займаються виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, нотаріуси або центри надання адміністративних послуг.

Документи для продажу землі в Україні з 1 липня:

  • виписка з Державного земельного кадастру;
  • копія та оригінал паспорта й ідентифікаційного номера;
  • документ про сплату адміністративного збору;
  • документ про право на ділянку (державний акт про право власності на землю, договори купівлі-продажу, дарування, міни, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину).

Після реєстрації права власності на землю власник отримує паперову або електронну виписку з Держреєстру прав.

Нагадаємо, з 1 липня можуть продаватися винятково землі сільськогосподарського призначення приватної форми власності. Винятком є можливість громадян викупити земельні ділянки, які належать їм за правом постійного користування, довічного успадкованого володіння або оренди (якщо така оренда виникла шляхом переоформлення права постійного користування до 2010 року), із державної або комунальної власності, якщо такі земельні ділянки були надані їм для ведення селянського (фермерського) господарства.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost