Догори
Дати відгук

Риб'ячий жир може збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту — дослідження

Але добавки можуть зменшити ймовірність серцевого нападу у людей, які вже мають серцево-судинні захворювання.

3 хв на прочитання24 Травня 2024, 17:47
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Прийом добавок із риб'ячим жиром, багатим на жирні кислоти омега-3, може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань або інсульту. Але це стосується лише тих, у кого вже діагностовані такі захворювання. Натомість у здорових людей риб'ячий жир здатний збільшити цей ризик, повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане в журналі BMJ Medicine.

Група дослідників із Китаю, США, Великої Британії та Данії спостерігала за станом здоров'я понад 400 000 учасників британського Біобанку протягом 12 років, щоб оцінити зв'язок між прийомом добавок із риб'ячим жиром і новими випадками фібриляції передсердь (нерегулярного серцебиття), інфаркту, інсульту та серцевої недостатності, а також смертністю серед людей, у яких не було виявлено серцево-судинних захворювань. Вони також оцінили, чи впливають ці добавки на прогресування серцевих захворювань.

Результати дослідження показали, що для тих, хто не мав відомих серцево-судинних захворювань на початку періоду спостереження, регулярне вживання добавок із риб'ячим жиром було пов'язане з підвищеним на 13 % ризиком розвитку фібриляції передсердь і підвищеним на 5 % ризиком виникнення інсульту.

Але для пацієнтів із серцевими захворюваннями на початку періоду дослідження вживання добавок риб'ячого жиру було пов'язане зі зниженням ризику розвитку фібриляції передсердь до серцевого нападу на 15 %, а також зниженням ризику розвитку серцевої недостатності до смерті на 9 %.

У дослідженні зазначається, що переваги та ризики прийому добавок омега-3 не були рівномірними. Ризик розвитку інфаркту, інсульту чи серцевої недостатності у здорових пацієнтів був на 6 % вищим у жінок і також на 6 % — у некурців.

Також спостерігався більший позитивний ефект для літніх людей і чоловіків з наявними серцевими захворюваннями, де ризик переходу від доброго здоров'я до смерті був на 11 % і 7 % нижчим відповідно.

Це було обсерваційне дослідження, тому не можна робити висновків про причинні фактори, попереджають автори. Також не було жодної інформації про дозу чи формулу добавок із риб'ячим жиром. Враховуючи, що більшість учасників були білими, результати дослідження можуть бути не застосовні до людей інших етнічних груп, додають вони.

«Це дослідження не повинно турбувати людей, які регулярно приймають добавки з риб'ячим жиром, але це також не є зеленим світлом для того, щоб почати приймати їх для профілактики захворювань серця і кровообігу», — сказала Трейсі Паркер, старший дієтолог Британського фонду серця.

Вона наголосила, що у Великій Британії не рекомендується приймати добавки риб'ячого жиру для профілактики захворювань серця та кровообігу чи для запобігання повторного серцевого нападу. Такі добавки, як омега-3 жирні кислоти, не можуть замінити здорову дієту, і замість того, щоб зосереджуватися на окремих поживних речовинах, важливо дивитися на свій раціон загалом, аби знизити ризик.

«Традиційна середземноморська дієта, як було неодноразово доведено, знижує ризик серцевого нападу або інсульту. Вона включає більше риби — білої та жирної — і менше червоного м'яса, а також велику кількість фруктів і овочів, квасолі, сочевиці, горіхів, насіння і цільнозернових продуктів», — говорить науковиця.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.