Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Руйнівник мостів»: у Deutsche Welle розповіли, чому в Німеччині поки що не дають Україні крилаті ракети Taurus

«Руйнівник мостів»: у Deutsche Welle розповіли, чому в Німеччині поки що не дають Україні крилаті ракети Taurus

На що вони здатні і чим небезпечні.

4 хв на прочитання17 Серпня 2023, 00:32
Ракети Taurus, підвішені до літака Tornado. Фото: StockTrek Images/IMAGO Ракети Taurus, підвішені до літака Tornado. Фото: StockTrek Images/IMAGO
Поділитись:

У Німеччині знову розгорілася дискусія про постачання ЗСУ крилатих ракет Taurus. Вони схожі на Storm Shadow та Scalp, але є й відмінності, які, ймовірно, стали перепоною для постачання, пояснює DW.

Видання розповідає, що Німеччина поки що не дає «зелене світло» на постачання ще одного типу озброєнь для армії України, про яке ще з травня просить Київ — крилатих ракет. Але дискусія про необхідність постачання знову розгорнулась у ФРН, прихильники постачання останніми днями посилюють тиск на відомство канцлера та уряд ФРН. Ідеться про Taurus — ракети класу «повітря-поверхня», тобто їх запускають із літаків. Створені ці ракети були для універсального використання, але, користуючись жаргоном бундесверу, передусім руйнування про «високоцінних цілей» — аеродромів, бункерів, у яких перебувають основні командні пункти армії противника, збройових складів і промислових майданчиків.

Перевага Taurus? Експерти вважають їх більш ефективними у руйнуванні мостів

Taurus — німецько-шведська технологія, на відміну від англійських Storm Shadow і французьких Scalp. При цьому Taurus, за оцінками військових експертів, має певну перевагу. Справа в особливостях пристрою боєголовки, у зв'язку з чим Фабіан Хоффман (Fabian Hoffmann) з університету Осло в інтерв'ю американському Newsweek назвав Taurus «ефективнішою зброєю» для руйнування мостів.

«У ракети фактично дві боєголовки — перша вибухає, усуваючи потужну перешкоду на шляху, наприклад, дорожнє полотно на мосту, активуючи другу боєголовку, яка завдає точного основного удару, наприклад, уже по опорі моста», — пояснив в інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF принцип дії ракети Taurus аналітик із військової академії Швейцарської вищої технічної школи Цюріха Маркус Койп (Marcus Keupp).

В іншому відмінності від тих же ракет Storm Shadow мало: німецька крилата ракета теж вміє літати низько, на висоті до 50 м, і тим самим уникати виявлення з боку радарів ППО противника. У неї теж є комплексна система наведення та порівняльна швидкість — трохи нижче за швидкість звуку.

Адаптація до можливостей ЗСУ — питання «кількох місяців»

Зробити так, щоб Taurus опинилися на озброєнні ЗСУ — це питання кількох місяців, запевняють у промислових колах. Для цього достатньо адаптувати платформи літаками, які використовуються армією України, під запуски цих ракет. Промисловці готові виконати замовлення, «як тільки уряд ФРН ухвалить рішення про постачання», заявив представник виробника Taurus, європейського підприємства MBDA, що має виробничі майданчики, зокрема, у ФРН, Італії та Франції. Таких ракет на озброєнні бундесверу за офіційною статистикою 600 штук. Кількість готових до застосування ракет називається в діапазоні від 150 до 300 штук, решта проходить регулярний контроль.

Дальність ракети Taurus — політична проблема

Головним технічним аргументом проти постачання Taurus на потреби ЗСУ вважалася досі дальність цих крилатих ракет. На відміну від Storm Shadow і Scalp, чия дальність в експортному варіанті (не для країн НАТО) обмежена 250-270 кілометрами, Taurus здатний вражати цілі в радіусі 500 км і, ймовірно, навіть більше, що теоретично дало б ЗСУ можливість завдавати ударів цими ракетами у глибину російської території. Західні країни досі уникають постачання озброєнь, за допомогою яких Україна могла б завдавати ударів по російській території, або вимагають відповідних запевнень від Києва в тому, що західна зброя не застосовуватиметься проти цілей на території РФ.

Неназвані джерела в промисловості дали зрозуміти, що обмежити дальність дії ракети Taurus цілком можливо, пише німецьке видання Wirtschaftswoche. Тим самим можна було б зняти побоювання Берліна, який не бажає провокувати Кремль. Скептики в Німеччині попереджають, що електронне обмеження дальності дії таких ракет було б «наївним рішенням», тому що фахівцям в Україні не важко обійти обмеження в разі потреби. Прихильники поставок, у свою чергу, нагадують, що Україна, наскільки відомо, протягом уже півтора року війни дотримувалась домовленостей щодо застосування західних озброєнь і завдавала ударів по російській території за допомогою українських дронів та інших типів озброєння.

Нагадаємо, ідеальні для руйнування стратегічних укріплень: Німеччина готує передачу Україні далекобійних ракет Taurus — що про них відомо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023