Догори
Дати відгук

Російські окупанти знищують екосистему навколо Запорізької АЕС(ФОТО, ВІДЕО)

Криза несе незворотні процеси

6 хв на прочитання21 Листопада 2022, 12:29
Поділитись:

Навколо захопленої російськими військовими в березні цього року Запорізької АЕС та прилеглої території, поряд з ядерними загрозами постає й ряд екологічних. Криза, що склалася сьогодні біля станції та в 30-ти кілометровій зоні навколо неї, несе незворотні процеси в екосистемі. Зупинка блоків ЗАЕС призвела до зниження температури води у ставку-охолоджувачі від звичних +18 до +11. Це спровокувало масове вимирання риби, яка виконує важливу функцію з покращення якості води, що є найважливішим технічним компонентом для роботи АЕС.Про це йдеться на сайті Всеукраїнської громадської організації «Жива планета».

Через масове вмирання риби і тварин, ситуація навколо Запорозької АЕС на межі ядерної та екологічної катастрофи

За попередньою оцінкою фахівців, якщо найближчим часом температура води не підвищиться, на поверхні водойми і на березі можуть опинитися 1 000 тонн мертвої риби. Серед наслідків: спалах інфекційних захворювань, порушення властивостей води, перебудова екосистеми, суттєвий вплив на якість майбутньої роботи енергоблоків і загроза ядерної катастрофи.

Окрім того, у складі місцевої екосистеми багато видів диких тварин, зокрема олені, лисиці, кабани, зайці та безліч видів птахів, серед яких 144 види занесені у Червону книгу. І не менш важливим є факт, що через мінування санітарно-захисної зони навколо станції, радіусом у 2,5 кілометри, розташованої на березі Каховського водосховища, тільки протягом останнього часу зафіксовано щонайменше 30 померлих тварин, що підірвалися на мінах, а також безліч тварин, які гинуть під час виникнення пожеж, через відсутність безпечного доступу рятувальних служб до території.

З метою сприяння пошуку механізмів для якнайшвидшого припинення руйнування екосистеми та знищення тварино-рослинного світу навколо ЗАЕС, а також повернення українським фахівцям контролю над природним середовищем, Громадська рада при Міністерстві захисту довкілля та природного середовища та громадська організація «Еко Дженерейшн» закликають експертів, національні, міжнародні організації та засоби масової інформації об’єднати зусилля.

За словами голови громадської ради Міндовкілля і президента ВГО «Жива планета», на сьогодні ми маємо перший в історії випадок окупації атомної електростанції. Запорізька станція є найбільшою в Європі. І наслідки цієї окупації для України та Європи – непередбачувані. Наразі ми на межі екологічної катастрофи. Говорячи простою мовою, для роботи електростанції вода є найважливішим технічним компонентом, бо вона фактично працює «на воді». При перезапуску атомних блоків брудна вода забиватиме охолоджувальні трубки конденсатора турбіни, що може призвести до зупинки охолоджувальної системи станції та спричинити ядерну катастрофу.

«Щоб зупинити незворотні процеси в екосистемі, необхідно повернути Україні контроль над ЗАЕС та природним середовищем навколо неї. А це тільки можливо повністю звільнивши захоплену територію Запорізької АЕС та місто-супутник Енергодар, демілітаризувавши станцію та передавши її під повний контроль законному оператору – Енергоатому. Проміжним рішенням ймовірно може бути запуск енергоблоків, які, працюючи, віддавали б у ставок теплу воду, що допомогло б підтримувати необхідну для виживання риби температуру. Але треба пам’ятати, що в умовах окупації прийняття такого рішення ризикове, бо передбачити дії загарбників неможливо. Повну оцінку шкоди, спричинену довкіллю, можна буде зробити тільки після деокупації та демілітаризації територій», - наголошує Олег Картавцев, голова Комітету громадської ради Міндовкілля з питань екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля.

Довідникова інформація

За 38 років існування ЗАЕС на території навколо та в межах 30-ти кілометрової зони станції утворилась своєрідна унікальна екосистема, де проживають багато видів диких тварин, зокрема олені, лисиці, кабани, зайці та безліч видів птахів, деякі з них занесені у Червону книгу.

У степовій зоні основу флори складають степові види рослин (понад 1400 видів), в межах 30-ти кілометрової зони ЗАЕС і навколо неї ростуть 62 види рослин, занесені у Червону книгу України і 27 рослинних співугрупувань, занесених в Зелену книгу України. Популяції фауни складають: 52 види тварин; 308 видів птахів; 10 видів плазуючих; 70 видів риб; 6 видів земноводних. Загальна кількість тваринного світу, занесеного до Червоної книги, сягає майже 144 види.

Сьогодні безліч тварини гине, натрапляючи на російські міни. На жаль, не всі випадки загибелі тварин від мін вдається зафіксувати, не фіксуються і «супутні втрати» – дрібні гризуни, їжаки, змії, які також є невід’ємною частиною екосистеми. Це завдає непоправної шкоди довкіллю.

Внаслідок загибелі великої кількості тварин у санітарно-захисній зоні ЗАЕС, а також того факту, що окупанти не прибирають їхні туші, вони починають розкладатись, а рештки проникають у ґрунтові води, забруднюючи їх.

Це може призвести до потрапляння отруйних речовин у питні канали, що загрожуватиме мешканцям Енергодару та розташованих поруч населених пунктів масовим отруєнням.

Пошкоджень зазнає і супутня інфраструктура ЗАЕС. Зокрема, від вибухів мін, на які натрапляють дикі тварини, пошкоджуються комунікації на майданчику станції: обладнання розподільчих пристроїв, елементи кабельного господарства, відкриті ділянки трубопроводів тощо.

Це може спричинити аварію на ЗАЕС та загрожувати усьому світу ядерною катастрофою. Що не може не відобразитись і на екологічному стані довкілля.

На території окупованої російськими військовими Запорізької АЕС розташований ставок-охолоджувач, призначений для охолодження нагрітої циркуляційної води в системах оборотного водопостачання АЕС.

Ставок зариблений, адже наявність риби у водоймі є технологічною необхідністю. Це дає можливість підтримувати стандартні параметри гідробіологічного режиму водойми та забезпечувати безпечну роботу АЕС. Зокрема, риба сприяє зменшенню інтенсивності евтрофікації (збагачення водойм біогенними елементами) водойми, виконує функцію контролю над кількістю фітопланктону і молюсків, завдяки чому покращується якість води. Вона також необхідна для забезпечення екологічної чистоти та виконує санітарну функцію, знищуючи зелені водорості й забезпечуючи чистоту охолоджувальних трубок конденсатора турбіни.

Зариблення ставка-охолоджувача Запорізької АЕС проводиться щороку багатьма видами риб: тепловодною телапією, азійським сомом, товстолобиками, білим амуром, червоними та дзеркальними коропами. Востаннє зариблення відбувалось восени 2021 року. Тоді у ставок-охолоджувач було випущено понад 500 тисяч рибин. За сприятливих умов, коли температура взимку ніколи не опускалася нижче +18 градусів, риба розмножувалася. Після зупинки окупантами блоків атомної станції гаряча вода перестала потрапляти в ставок-охолоджувач, у зв'язку з чим температура водойми стала різко знижуватись від звичних +18 до +11. Для розмноження тепловодних риб така температура є критичною.

Крім того, у разі погіршення ситуації та ще більшого зниження температури риба масово почне гинути, що спричинить екологічну катастрофу. Та під великою загрозою буде і безпечне функціонування самої Запорізької АЕС. Атомна електростанція і водойма-охолоджувач утворюють єдину природно-техногенну систему, функціонування основних елементів якої взаємопов’язані.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Сміттєпереробні заводи Полтавська область Відходи
На Полтавщині визначають ділянки для будівництва сміттєпереробних заводів
1 хв на прочитання3 години тому
16 квітня свято Всесвітній день голосу та дивовижні факти про вміння людини говорити
Всесвітній день голосу: дивовижні факти про вміння людини говорити, співати
2 хв на прочитання4 години тому
одне з київських озер після "покращення". Природного берега не залишилося зовсім. Фото КЕКЦ
Понад 330 тисяч гривень збитків на розчистці озера Гнилуша в Києві: повідомлено про підозру підряднику
1 хв на прочитання7 годин тому
Орхідеї Пересадка квітів Домашні квіти
Як зрозуміти, що орхідею час пересаджувати: єдина вірна ознака
1 хв на прочитання7 годин тому
Камені, якими можна прикрасити сад (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Поєднання, яке може створити гармонійний образ, що привертає увагу та радує око: чудовий мікс для саду (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Вирощуємо комплексне добриво для всіх кімнатних рослин: хитрий метод
1 хв на прочитанняВчора
Догляд за хаконехлоєю — це приємне та невимушене заняття (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора