Догори
Дати відгук

Різдвяний штолен: покроковий рецепт смаколика

Традиційний штолен настоюється протягом приблизно трьох тижнів.

3 хв на прочитання08 Грудня 2024, 20:00
Різдвяний штолен: покроковий рецепт смаколика.
Фото GreenPost Різдвяний штолен: покроковий рецепт смаколика. Фото GreenPost
Поділитись:

Загалом штолен до Різдва готували німці та австрійці. Проте ця випічка згодом припала до душі й українцям. Класичний штолен готується на дріжджовому тісті з додаванням цукатів, мигдалю та родзинок. Горішки можуть бути різними, як і сухофрукти.Пропонуємо вашій увазі покроковий рецепт класичного штолена.

Як зазначає український фудблогер та кулінар Євген Клопотенко, перед приготуванням штолена сухофрукти варто замочити в алкоголі. Він збагатить їх смак і зробить ніжнішими.

Інгредієнти для приготування штолена

  • 150 грамів цукатів;
  • 150 грамів родзинок;
  • 70 грамів мигдалю;
  • 100 мілілітрів рому;
  • 200 мілілітрів молока;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 50 грамів цукру;
  • 700 грамів борошна;
  • 50 грамів цукру;
  • 2 чайна ложка ванільного цукру;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 яйце; 2 жовтки;
  • 200 грамів розм’якшеного вершкового масла;
  • цедра 1 лимона;
  • цедра 1 апельсина;
  • 1 чайна ложка кориці;
  • 30 грамів вершкового масла;
  • 30 грамів цукрової пудри.

Як приготувати штолен

У миску покладіть по 150 цукатів та родзинок. Дрібно наріжте 70 грамів мигдалю та додайте до цукатів з родзинками. Залийте все 100 мілілітрами рому та лишіть настоюватися.

У велику миску налийте 200 мілілітрів теплого молока (приблизно 36 градусів). Накришіть туди 30 грамів дріжджів і 50 грамів цукру. Гарно перемішайте, накрийте харчовою плівкою та лишіть на 15 хвилин.

До дріжджової суміші всипте 700 грамів просіяного борошна, 1 чайну ложку солі, 50 грамів цукру та 2 чайні ложки ванільного цукру. Вбийте туди ж 1 яйце та 2 жовтки, додайте 200 грамів вершкового масла та замісіть однорідне тісто. За необхідності припилюйте руки борошном, щоб тісто не липло в процесі. Готове тісто накрийте харчовою плівкою та лишіть на 50 хвилин у теплому місці без протягів.

Натріть цедру 1 лимона та 1 апельсина, уникаючи білої частини. Злийте з цукатів рідину, додайте цедру та 1 чайну ложку кориці, перемішайте. Розкачайте тісто в пласт товщиною 1 сантиметр та викладіть начинку та розподіліть по поверхні. 

Закрутіть тісто довільним чином і вмішайте таким методом начинку в тісто. Розділіть тісто надвоє, злегка розкачайте кожну частину та підкрутіть, як на рулет. Перекладіть штолени на застелене пергаментом деко на відстані одне від одного, щоб лишити місце для росту. Лишіть розстоюватися на 20 хвилин, у цей час розігрійте духовку до 180 градусів.

Випікайте штолени протягом 35-40 хвилин до рум’яності на режимі верх-низ. Ще гарячими відразу з духовки змажте штолени 30 грамами розтопленого вершкового масла та притрусіть цукровою пудрою через ситечко.

Лишіть штолени охолодитися й подавайте відразу чи після настоювання.

Як зберігати готовий штолен

Традиційний штолен настоюється протягом приблизно трьох тижнів. Його щільно загортають у пергамент, потім у рушник і зберігають за кімнатної температури. Однак смачною ця випічка буде буквально відразу з духовки, тож його можна їсти і раніше. Правила зберігання ті самі: пергамент і кімнатна температура. Так штолен буде досить пухким впродовж 1-2 тижнів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
БЕБ викрило директорку на несплаті 9 млн грн податків при постачанні для Нацгвардії
Постачала продукти Нацгвардії та не сплатила 9 млн грн податків — директорці компанії оголосили підозру
1 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне, My pictures are CC0. When doing composings / Pixabay
Жнива-2025: українські аграрії наближаються до першого мільйона тонн зерна
1 хв на прочитання9 годин тому
Посадовця Держгеокадастру на Волині судитимуть за роздачу заповідних земель
На Волині посадовець Держгеокадастру передав родичам заповідні землі на 6,3 млн грн — справа в суді
1 хв на прочитання16 годин тому
Літній салат з бринзою та свіжими овочами: рецепт за 10 хвилин
Літній салат по-одеськи: секрет ідеальної вечері за 10 хвилин
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині знову масова загибель бджіл: пасічники звинувачують агрофірми
1 хв на прочитанняВчора
Трубочки зі згущенкою без вафельниці: рецепт від Ектора Хіменеса-Браво
2 хв на прочитання04 Липня 2025
Сезон лохини в розпалі: ціни на ягоду в Україні стрімко падають
1 хв на прочитання03 Липня 2025
Президент підписав закон, що змінить правила рибного ринку в Україні
1 хв на прочитання03 Липня 2025
Більше з GreenPost
Миша від двох батьків. Фотографія: Девід А. Норткотт/Getty Images
Потомство без матері: миші з двома батьками вперше народили нащадків
2 хв на прочитання07 Липня 2025
Зображення: Robert Lea (створено за допомогою Canva)
Вогонь для Овна, мудрість для Козерога: гороскоп на 07.07 для всіх знаків зодіаку
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенеровано ШІ
Майже 900 тисяч гривень: на Одещині засудили трьох браконьєрів за незаконний вилов риби
1 хв на прочитання4 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Майже 900 тисяч гривень: на Одещині засудили трьох браконьєрів за незаконний вилов риби
1 хв на прочитання4 години тому
Львівські акробати виграли Кубок світу, здобувши третє золото поспіль
1 хв на прочитання6 годин тому
Чи буде в Україні 4-денний робочий тиждень? Відповідь голови фінансового комітету Ради
1 хв на прочитання7 годин тому
Уран і Венера в Близнюках змінюють наше літо і світосприйняття
3 хв на прочитання9 годин тому
Туреччину накрила екстремальна спека до +50°C, а в горах іде сніг
1 хв на прочитання10 годин тому