Догори
Дати відгук

Рівень радіації зашкалює: що насправді відбувається в зоні відчуження?

Рівень радіаційного забруднення в Чорнобилі та прилеглих територіях в 1000 разів перевищує норму.

7 хв на прочитання26 Листопада 2020, 12:20
Поділитись:

Державне агентство управління зоною відчуження (ДАЗВ) 18 листопада відзвітувало публічно про успішне проведення «гарячих» випробувань у Сховищі відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2). Проте екологічні активісти заявляють про різке підвищення радіаційного фону в зоні відчуження саме у дні, коли ядерне паливо завантажували до сховищ.

Що пішло не так?

GreenPost спробував розібратися в цій історії.

Якщо точніше, то 18 листопада у так званий бетонний модуль сховища було поміщено перший пенал із відпрацьованим ядерним паливом з українських атомних електростанцій, яке має безпечно зберігатися протягом 100 років.

До цього часу Україні щорічно доводилося платити Росії за зберігання цих відходів до $ 200 млн на рік. Очевидно, це було серйозним навантаженням для українського бюджету й проблемою для атомних електростанцій.

Нове сховище в зоні відчуження будувалося понад 10 років і має зберігати як відходи із самої Чорнобильської АЕС зі старого сховища, так і відпрацьоване ядерне паливо з інших українських станцій.

Попередньо планували, що СВЯП-2 запрацює з 2017 року. Але організаційні труднощі та потреба ретельно перевірити безпеку СВЯП-2 відтермінували це все на три роки.

Очевидно, тема безпеки невипадково неодноразово виникала у порядку денному.

За даними екологічних активістів, саме 17 та 18 листопада в зоні відчуження відбувся сплеск радіації на станції моніторингу біля Сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2.

Так, 17 листопада рівень сягнув 124 000 нЗв/год, тоді як стандартний рівень для цієї місцевості ㅡ 210 нЗв/год, а 18 листопада на іншій станції «Відвідний канал» зафіксували 62 400 нЗв/годину.

Крім того, в організації фіксували зростання рівня радіації і за межами зони відчуження. 19 листопада також виявили сплеск рівня радіації біля населених пунктів, що розташовуються біля дороги. У «Save Dnipro» припустили, що із зони відчуження могли щось вивозити.

Що кажуть у Державному агентстві з управління зоною відчуження ?

Після появи інформації у соцмережах в агентсві заявили, що перевірять датчики, які зафіксували перевищення контрольних рівнів радіації.

За декілька годин ДАЗВ повідомило, що радіаційний фон у зоні відчуження в межах норми.

Все б нічого, якби не один важливий нюанс у поясненні Державного агентства управління зоною відчуження ㅡ начебто у дні завантаження ядерного палива до сховища було проведено спеціальне опромінення датчиків радіацією, так звана планова повірка.

Як відомо, радіаційний фон у зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану, до якої входять датчики вимірювання на території всієї зони, проммайданчика ЧАЕС та у Славутичі.

І от 17 листопада фахівці чомусь вирішують провести метрологічну повірку датчиків виміру у ближній зоні: ВОС-3, ВРП-750, Копачи, Нафтобаза, Пожежне депо, Відвідний канал, СВЯП-2 та Чорнобиль-2 та опромінити їх спеціальною високою дозою радіації. Де логіка?

 «Відповідно до методики метрологічної повірки, зазначені датчики опромінювалися стандартним джерелом високої потужності. Проведення цих робіт призвело до підвищення ПЕД на 1,5–2 години», ㅡ зазначили у пресслужбі, додавши, що з 19 листопада датчики працюють у звичному режимі.

Виникає запитання: чому у переддень завантаження ядерного палива до сховища — 17 листопада — керівництво ДАЗВ вирішило зайнятись метрологічною повіркою датчиків?

А якби під час завантаження ядерного відпрацьованого палива щось пішло не так: стався технологічний збій чи витік радіації, то звідки б спеціалісти брали показники витоку радіації?

Навряд чи можна користуватися даними датчиків, які спеціально опромінені у дні проведення найскладніших маніпуляцій із ядерними відходами.

Також постає питання яким чином, враховуючи правила безпеки в зоні під час перевезення відпрацьованого ядерного палива, фахівці підприємства ДП «КИЇВОБЛТРАНСМЕТРОЛОГІЯ», яке не входить до сфери управління ДАЗВ, але проводило виміри у ближніх зонах СВЯП-2, Чорнобиль-2, Нафтобаза, Пожежне депо, фізично перебувало в зоні.

Зараз Державне агентство управління зоною відчуження поспішно проводить брифінги та публікує повідомлення на офіційному сайті та на своїй сторінці у ФБ, щоб зняти напругу, але їхні пояснення все одно не дають розгорнутої відповіді, навіщо спеціально втручатися у поточну роботу датчиків, коли на території зони відчуження перебуває небезпечний вантаж, який передають до сховища? Понад те, до цього процесу прикута увага всієї світової спільноти науковців та інженерів з атомної сфери.

Чи в ці дні в зоні відчуження справді стався збій і сховище має технологічні недоліки та може пропускати радіацію?

Всі ці запитання поки що без чітких відповідей.

Юристи Green Post підготували запити до таких органів:

Державне агентство управління зоною відчуження, Державна екологічна інспекція України, Державна інспекція ядерного регулювання, Державна служба з надзвичайних ситуацій України та Міністерство захисту довкілля з проханням надати офіційні дані, щодо перевищення радіаційного фону в Чорнобильській зоні відчуження та прилеглих територіях у період з 17 до 26 листопада поточного року та надати інформацію стосовно дотримання правил та умов транспортування небезпечних радіоактивних відходів із СВЯП-1 до СВЯП-2.

Зважаючи на вищезазначені припущення, згадується нещодавнє розслідування «Green Post» , у якому ми розслідували саме справу про те, як очільники ДАЗВ та зони відчуження планували на території ЧАЕС випробування з дезактивації радіоактивно забрудненого металолому лазерними технологіями, як виявилось пізніше задля продажу .

У березні 2019 року між Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС (ДСП ЧАЕС), яке забезпечує виведення з експлуатації енергоблоків атомної електростанції та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему та ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД» було укладено угоду, яка дає змогу ТОВ «МОНТАЖ-ЕНЕРГОБУД» проводити на території ЧАЕС безкоштовне випробовування із дезактивації радіоактивно забрудненого металолому лазерними технологіями.

У результаті таких випробувань на території зони відчуження мала б зменшитися кількість радіоактивних матеріалів і відходів. До уваги, в зоні відчуження зберігається 3000 тонн демонтованого радіоактивно забрудненого металолому, а яка його доля на сьогодні — достеменно не відомо.

У липні 2019 року було оголошено аукціон на продаж 500 тонн радіоактивно забрудненого державного металолому, попередньо оціненого в 1 тис. грн за 1 тонну.

Згодом слідство з’ясує і підтвердить, що початкова вартість справді була суттєво заниженою. Але однією із найважливіших вимог до учасників аукціону була наявність спеціального дозволу ДАЗВ на право провадження діяльності в межах зони відчуження, якого зазнчене підприємство не мало.

Після цієї "афери" Співробітники Державного бюро розслідувань і Національної поліції України не забарилися чекати . Так, у липні 2020 року очільнику ДАЗВ було повідомлено про підозру за незаконне поводження з радіоактивними матеріалами.

Схоже, на часі представникам правоохоронних органів перевірити, які справи на ЧАЕС із процедурою транспортування радіаційних відходів на СВЯП-2 та скільки ще металолому залишилось в зоні. Відповідні заяви юристами Green Post направлені до уповноважених органів та будуть оприлюднені у подальших спецрозслідуваннях.

Повернімося до сьогодення, адже після 18 листопада радіаційне забруднення в Чорнобильській зоні не припинилось, і фіксується на інших станціях моніторингу. Станом на 25 листопада рівень радіації вже зашкалює в 3,5 тис. разів вище норми. Норма у відкритому просторі становить не вище 30 нЗв/год, наразі ми маємо понад 100 тисяч.

Поки ми не маємо офіційних даних та відповідей на запити, тож можемо оперувати лише припущенням,  даними моніторингу та неоднозначними коментарями з брифінгу ДАЗВ.

Чекаємо на реакцію влади та продовжуємо своє розслідування. Адже це питання здоров’я нації та безпеки країни. А найстрашніше, що ми знов дізнаємось про радіацію (навіть якщо помилкову) від ЗМІ та активістів, а не від компетентних органів, урядовців, слуг народу зрештою…

Далі буде…

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування