Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Річниця обміну легендарних «азовців»: роспропаганда демонізувала їх, та кумівство Путіна обнулило «боротьбу з неонацизмом»

Річниця обміну легендарних «азовців»: роспропаганда демонізувала їх, та кумівство Путіна обнулило «боротьбу з неонацизмом»

Україна докладає максимум зусиль, аби повернути з ворожого полону всіх своїх військовослужбовців.

4 хв на прочитання22 Вересня 2023, 21:46
Поділитись:

Рівно рік тому, у ніч на 22 вересня 2022 року, стало відомо про обмін полоненими між Україною та РФ. Таким чином вдалося визволити 215 осіб (108 з яких — воїни полку «Азов») — військовослужбовців і цивільних.

Про це розповідають у Центрі стратегічних комунікацій.

Москва натомість за тодішнім «обмінним курсом» Володимира Путіна повернула собі його кума — держзрадника України Віктора Медведчука. І «в нагрузку» — 55 полонених окупантів, прізвищ яких ніхто не знає.

Ця подія цікава й тим, що викликала другий (на той час) бунт «воєнкорів». (Перший був також пов’язаний обміном – поверненням з полону парамедика Юлії «Тайри» Паєвської.) Отже, у той час, коли вночі 22 вересня  українські та світові ЗМІ ледь не онлайн висвітлювали обмін, офіційні особи РФ мовчали.

Насправді вся «боротьба з українським неонацизмом», якою накачали російське суспільство, була одномоментно обнулена простим фактом: Путін виміняв полонених «азовців-нацистів» на свого кума. Турецька газета Hurriet повідомила, що ініціатива провести такий обмін походила саме від Путіна. Цю інформацію підтвердила і Washington Post.

Серед українських воїнів, яких тоді вдалося повернути: Герої України Денис Прокопенко («Редіс») — командир Окремого загону спецпризначення «Азов», Євгеній Бова — командир Першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко — командир роти «Азову».

Також було визволено: Сергія Волинського («Волину»), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослава Паламара, заступника командира полку «Азов», Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького, Олега Хоменка, командира комендантської роти (який безпосередньо здійснював командування обороною «Азовсталі»), Дмитра Козацького (старшого солдата, фото та відео якого з «Азовсталі» облетіли весь світ).

Додому повернулася знаменита «Пташка» Катерина Поліщук — парамедик-доброволиця Нацгвардії України (своїм співом вона підтримувала бойовий дух воїнів у підземеллях «Азовсталі») та багато інших українських героїв.

Голова СБУ Василь Малюк тоді заявив, що така кількість звільнених українських військових завдяки обміну на Медведчука є автоматично ознакою того, що він «був топовим і якісно задокументованим нами держзрадником, його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох держзрадників та отримали велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах». 

А щодо російської реакції на цей обмін, то, наприклад, «воєнкор» Піддубний підтримав кумівство Путіна зі словами «і начхати на іміджеві втрати». Але інший «воєнкор», Руденко, слів не добирав: «Відчуття, що хер..м по нас поводили».

Що було далі відомо: Медведчук (який за великим рахунком нікому не потрібен в РФ і постійно наражається на критику з боку Z-спільноти), періодично публікує в тамтешніх ЗМІ розлогі нудні роздуми про якусь «другу Україну». П’ятеро героїв-«азовців» (яких інтернували в Туреччині після обміну) повернулися додому. «Редіс», вже як командир бригади «Азов», заявив«Перебуваючи у полоні, я сказав, що для мене ця війна не закінчиться, доки ми не повернемо з полону нашого останнього бійця та не відновимо кордони України станом 1991 року». 

Україна докладає максимум зусиль, аби повернути з ворожого полону всіх своїх військовослужбовців.

Близько 80 днів бійці тримали оборону Маріуполя, захищали «Азовсталь» і завдавали відчутних втрат окупантам. За наказом верховного командування України воїни «Азова» припинили спротив, але досі залишаються непереможними.

Раніше ми писали, чому обмін частини «азовців» матиме дуже серйозні наслідки для Кремля.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023