Ренданг: смак Індонезії у вас на язиці
М'ясо, що тане в роті, глибокий аромат спецій та неперевершена ніжність — усе це про ренданг.

Ренданг — насичена, ароматна і складна страва з Індонезії, відома своїм повільним приготуванням, що перетворює м'ясо на ніжний, карамелізований шедевр, сповнений спецій.
Інгредієнти.
яловичина (краще лопатка або стегно) — 1 кг, нарізана кубиками по 4-5 см;
кокосове молоко — 1 л (густе) + 500 мл (рідке);
лемонграс — 2 стебла, розім'яті та зав'язані у вузол;
листя кафрського лайма — 4-5 шт.;
куркума свіжа (або порошок) — 2 см кореню (1 ч. л. порошку);
тамариндова паста — 1 ст. л.;
сіль — за смаком;
цибуля-шалот — 6-8 шт.;
часник — 5-6 зубчиків;
імбир свіжий — 5 см;
галангал свіжий — 5 см (якщо немає, збільшити кількість імбиря);
червоний чилі — 5-7 шт. ;
сушений червоний чилі — 3-4 шт., замочений у гарячій воді;
горіхи кеш'ю (або горіхи кукуї) — 5-6 шт.;
насіння коріандру — 1 ст. л.;
кмин — 1 ч. л.;
гвоздика — 1/2 ч. л.;
мускатний горіх — 1/4 ч. л.
Приготування.
Усі інгредієнти для пасти спецій подрібнити у блендері до однорідності, додавши трохи води, якщо потрібно.
Нагріти невелику кількість олії у великій каструлі з товстим дном або воку. Обсмажити пасту спецій до появи аромату (5-7 хвилин), постійно помішуючи.
Додати нарізану яловичину, лемонграс, листя кафрського лайма, натерту куркуму та тамариндову пасту. Обсмажувати м'ясо з усіх боків до легкої золотистої скоринки.
Влити густе кокосове молоко. Довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму. Варити на дуже повільному вогні, іноді помішуючи, доки більша частина рідини не випарується, а олія не почне відділятися від кокосового молока (приблизно 2-3 години).
Додати рідке кокосове молоко та сіль. Продовжувати варити на повільному вогні. На цьому етапі м'ясо повинно стати дуже ніжним, а соус почне густіти та карамелізуватися. Помішувати частіше, щоб уникнути пригорання.
Продовжувати готувати, доки соус майже повністю не випарується, а м'ясо не вкриється густою, темною, карамелізованою пастою. Це може зайняти ще 1-2 години. Чим довше готується ренданг, тим глибшим стає його смак і темніший колір.
Вийняти лемонграс. Подавати гарячим з рисом.
Більше рецептів читайте на GreenPost.



