- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Що відбувається з цінами на м'ясо в Україні - думка експерта
Що відбувається з цінами на м'ясо в Україні - думка експерта
Головними причинами зростання цін є скорочення поголів'я через військові дії та здорожчання кормів.

В Україні продовжується тенденція до зростання цін на яловичину та курятину, тоді як вартість свинини залишається відносно стабільною. Про це в ефірі "Ми-Україна" повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук.
За його словами, яловичина вже подолала позначку у 330 грн за кілограм, а ціни на курятину також помітно зросли.
«У нас ситуація з яловичиною і курятиною в останні кілька місяців призводить до того, що ціни зростають... Більш-менш стабільною в ціні залишається свинина, але, відверто кажучи, вона теж є досить дорогою», — зазначив експерт.
Чому зростають ціни?
Денис Марчук назвав дві основні причини здорожчання:
- Скорочення поголів'я. Через військові дії та окупацію територій загальна кількість худоби в країні зменшується, що створює дефіцит пропозиції, особливо на ринку яловичини.
- Зростання собівартості виробництва. Це найбільше впливає на ціну курятини. Вартість комбікормів, що є основною складовою у вигодовуванні птиці, значно зросла. Також на кінцеву ціну впливають ті ж фактори, що й на вартість хліба — здорожчання енергоносіїв, логістики та підвищення зарплат.
Чи очікувати здешевлення?
Експерт не виключає, що влітку ціни на м'ясо можуть дещо знизитися.
«Можливо, в літній період часу відбудеться трішки зменшення, тому що сезонність вона буде більшою, так само, наприклад, ціни на яйця, які вже починають опускатися, тому що буде більше пропозицій від домашніх господарств», — зауважив Денис Марчук.
Проте, за прогнозами інших аналітиків, загальний тренд на здорожчання м'яса, ймовірно, збережеться до кінця року через фундаментальні економічні фактори.
Більше новин читайте на GreenPost.







