Догори
Дати відгук

Реформа екоінспекції за рік повністю провалена - Остап Семерак

Головною причиною цього стала, у першу чергу, ліквідація Мінприроди наприкінці 2019 року

2 хв на прочитання20 Травня 2020, 12:07
Фото: facebook Остапа Семерака Фото: facebook Остапа Семерака
Поділитись:

Україна за рік повністю провалила реформування екологічної сфери. Про це на своїй сторінці у Facebook написав колишній міністр екології та природних ресурсів України (2016-2019 рр.) Остап Семерак, аналізуючи рік із моменту інаугурації президента Володимира Зеленського.

На його думку, головною причиною цього стала, у першу чергу, ліквідація Мінприроди наприкінці 2019 року.

«Ліквідоване міністерство екології та природних ресурсів. Захист довкілля доручено енергетикам, а кадрова політика - хаотична», - написав він.

Остап Семерак нагадав, що тривалий час також не було постійного керівництва в новоствореному Мінекоенерго та у підпорядкованих йому Держводагентстві, Державному агентстві управління зоною відчуження (ДАЗВ) та Держекоінспекції (ДЕІ).

Зокрема, він нагадав, що уряд часів Володимира Гройсмана у 2019 році ухвалив рішення ліквідувати корумповану Державну екологічну інспекцію. Замість створювати абсолютно новий орган – нинішня влада вирішила її відновити.

«Реформа екоінспекції зараз провалена. Свого часу ми ліквідували корумповану Держекоінспекцію, а тепер її відновили та «тусують» керівників! Розроблений нами закон про новий орган знято з розгляду. Вже за ініціативи громадськості депутатами зареєстрований законопроект про екологічний контроль, але він досі не розглянутий», - прокоментував ситуацію колишній міністр екології.

Крім того, не виконується Національна стратегія екологічної політики до 2030 р., затверджена Законом України (документ розроблено і схвалено до обрання Зеленського).

Також досі не розроблений Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища до 2025, який, згідно з згаданим законом, мав розробити Кабінет міністрів.

«Хоча ще в серпні минулого року драфт проекту (Плану – ред.) ми винесли на обговорення. Тобто зараз в Україні не має дорожньої карти екореформ, за якою рухатися», - резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, У Мінекоенерго створили експертну раду, яка допомагатиме розробляти рішення, необхідні для виходу енергетичної галузі з кризи, а також заходи щодо захисту довкілля. Проте до експертної ради Мінекоенерго увійшло лише 10% екологів, решта – енергетики.

Екологи, експерти та громадські активісти переконані, що Мінекоенерго виявилося нездатним вирішувати екологічні проблеми

В той же час Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на засіданні 14 травня визнав доцільним розділити Міністерство енергетики та захисту довкілля на два самостійні міністерства, як це було до осені 2019 року.

GreenPost  розпочав серію журналістських розслідувань про менеджмент Мінекоенерго, що безпосередньо впливає на прийняття рішень щодо реалізації законів ОВД та СЕО.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитанняВчора
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитанняВчора