Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • До експертної ради Мінекоенерго увійшло лише 10% екологів, решта – енергетики

До експертної ради Мінекоенерго увійшло лише 10% екологів, решта – енергетики

5 хв на прочитання18 Травня 2020, 23:44
Поділитись:

У Мінекоенерго створили експертну раду, яка допомагатиме розробляти рішення, необхідні для виходу енергетичної галузі з кризи, а також заходи щодо захисту довкілля. Про це повідомляє офіційний сайт нового міністерства, яке наприкінці 2019 року об’єднало під одним дахом Мінприроди та Міненергетики.

Як пояснює міністерство, експертна рада - це "дорадчо-консультативний орган, до складу якого увійшли 50 експертів з галузей енергетики та екології.

Список експертів виглядає наступним чином.

Як видно з оприлюдненого списку, в Україні не вдається дотримувати паритету 50% проблемам довкілля та 50% енергетиці — як запевняли восени ряд народних депутатів та урядовців. Варто зазначити, що 44 з 50 членів ради — експерти енергетичного сектору. Проте нас хвилює більше екологія та довкілля, яке залишилось в меншості. Серед експертів:

1) Гринчук Світлана Василівна — кандидат економічних наук, експерт зі змін клімату та питань довкілля, яка очолювала департамент зміни клімату та збереження озонового шару Мінприроди з 2016-2019 року;

2) Трофимова Ірина Василівна – експерт з адаптації до зміни клімату, вчена, має великий досвід роботи у сфері екології та зміни клімату;

3) Чиженко Михайло Іванович — начальник сектору з питань захисту озонового шару та моніторингу повітря Мінекоенерго, досвід роботи у сфері екології понад 20 років;

4) Кушко Наталія – керівник групи експертів проєкт «Підтримка уряду України щодо оновлення НВВ до Паризької Угоди»;

5) Краковська Світлана Володимирівна – завідувачка відділу Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України;

6) Балабух Віра Олексіївна – завідувачка лабораторії відділу Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.  

Протягом всього періоду роботи Мінекоенерго спостерігається пріоритетність розв'язання проблем на користь енергетики та подальшого розвитку цієї сфери, яка якраз завдає однієї із найбільших шкод довкіллю.

Сьогодні, 18 травня, у Міненерго за участі в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець відбулося перше засідання Експертної ради, на якому було обрано керівні органи, створено робочі групи та визначений план роботи на найближчий час.

Головою Експертної ради обрали Сергія Чеха, заступником голови – Бориса Костюковського, секретарем – Олександра Трохимця. У межах ради створено сім робочих груп.

Робочу групу з перспективного планування очолив Олександр Суходоля, робочу групу з питань функціонування ринку електроенергії – Олексій Нікітін, робочу групу з питань функціонування ринку природного газу — Леонід Уніговський, робочу групу з питань функціонування ринку теплової енергії – Олександр Сігал, робочу групу з питань викопного палива, інших джерел енергії та інноваційних технологій — Наталя Дунаєвська, робочу групу з питань проблем атомно-промислового комплексу і ядерної енергетики – Ольга Кошарна, робочу групу з питань захисту довкілля та зміни клімату — Світлана Гринчук.

Як ми вже зрозуміли, буде всього одна група, яка буде займатись питаннями захисту довкілля та відстоювати еконапрямок у протистоянні з 5-ма енергетичними. Отже, екологію, на жаль, тут пріоритетом не вважають. В умовах та планах щодо розділення Мінекоенерго це і не дивно, адже навіть профільні заступники з екології за довкілля не вболівають.

Проте є і позитивні моменти: головою робочої групи є фахова людина, яка очолювала профільний департамент Мінприроди останні 4 роки до зміни влади в державі, та вивела питання зміни клімату на новий рівень в державі.

Журналісти GreenPost проаналізували, що було зроблено за ці роки:

- Організовано процес ратифікації Паризької кліматичної угоди та активної участі України в формуванні “Книги правил” до угоди, забезпечено врахування позиції України в усіх міжнародних перемовинах щодо зміни клімату;

- Забезпечено виконання міжнародних зобов'язань України, зокрема за Рамковою конвенцією ООН зі зміни клімату, Кіотським протоколом, Монреальським протоколом про захист озонового шару та Паризькою угодою;

- Розроблено, прийнято та впроваджено нормативно-правову базу щодо Національної кліматичної політики України;

- Організовано процес імплементації Директиви 2003/87 / ЄС відповідно до Угоди про асоціацію: розроблено та прийнято національне законодавство щодо створення системи моніторингу, звітності та перевірки викидів CO2 в Україні;

- Відновлено та завершено процес реалізації двосторонніх Угод між Україною та Японією та на етапі завершення між Україною та Іспанією щодо реалізації проєктів цільових (зелених) інвестиції згідно з Кіотським протоколом;

- Забезпечено виконання зобов’язань за Монреальським протоколом про захист озонового шару та прийнято національне законодавство, що забезпечить ефективне регулювання обігу озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів;

- Запроваджено (вперше) електронну систему розподілу квот на імпорт озоноруйнівних речовин, забезпечено надходження до Державного бюджету понад 3 млн грн.

Клімат та питання озонового шару наче будуть не на останньому місці в питаннях Ради, а ось щодо питань поводження з небезпечними відходами, вирубкою лісу, питань оцінки впливу на довкілля, води – чи будуть вони на порядку денному?

В.о. міністра Ольга Буславець зазначила, що завданнями Експертної ради буде моніторинг проблемних питань, що виникли у сфері енергетики та захисту довкілля, напрацювання рекомендацій щодо їх вирішення, а також економічне моделювання і розрахунки, аналіз документів з економічної точки зору. А як буде насправді — побачимо згодом. Та чи будуть прислухатись до не завжди зручних рекомендацій експертів посадовці міністерства?

Редакція GreenPost буде пильно слідкувати за діяльністю ради та інформувати суспільство про баланс між енергетикою та екологією.

Нагадуємо, в Мінекоенерго створили Експертну раду: ближче до народу чи до Ахметова?

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання28 хвилин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання2 години тому
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання4 години тому
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання7 годин тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання8 годин тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання16 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитаннягодина тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання2 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання3 години тому
Огірки Корисні овочі Харчування
Що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте огірки щодня
1 хв на прочитання4 години тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання5 годин тому
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання6 годин тому
Провідний спінальний хірург зі США лікуватиме дітей зі складними патологіями хребта
1 хв на прочитання6 годин тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання8 годин тому