Догори
Дати відгук

Разом із геноцидом Росія в Україні влаштовує екоцид: за що і скільки росіянам доведеться заплатити

Вони не можуть втримати захоплені території, тому хочуть після себе залишити пусту, непридатну для життя землю.

4 хв на прочитання13 Лютого 2023, 13:13
Поділитись:

Не маючи переконливих успіхів на полі бою, окупанти, крім улюбленої геноцидної тактики ракетних обстрілів мирного населення, вдалися й до екоцидної — проти української природи. Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій.

Національне громадське радіо США (NPR) 10 лютого повідомило, що Росія осушує велике Каховське водосховище, чим ставить під загрозу постачання питної води, сільськогосподарське виробництво та безпеку найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції.

За супутниковими даними, рівень води у водосховищі впав до найнижчої позначки за останні три десятиліття.

Насправді ж це черговий вимір тотальної війни, яку веде Росія в Україні. Цього разу екологічний. Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголошує, що загарбники свідомо і цілеспрямовано здійснюють екоцид. Росіяни не можуть втримати захоплені території, тому хочуть після себе залишити пусту, непридатну для життя землю.

Військова агресія Росії взагалі не залишила неушкодженим жоден компонент українського довкілля: повітря, вода, ґрунти, тваринний та рослинний світи. Також постраждали об’єкти інженерної інфраструктури, що сприяють його збереженню.

Нагадаємо, з березня минулого року Офіс Генерального прокурора та СБУ розпочали розслідування за фактом вчинення Росією екоциду та терористичного акту на території України. Слідство вважає, що російські окупаційні війська створюють загрози екологічної катастрофи не тільки в Україні, а й у Європі.

Усього за рік війни:

–        постраждали 20 % природоохоронних територій України загальною площею близько мільйона гектарів.

–        У зоні ризику опинилися 2,9 млн гектарів Смарагдової мережі територій, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні. Вони відіграють важливу роль у захисті біорізноманіття та збереженні клімату.

–        Під окупацією зараз залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків.

–        Війною охоплено близько 3 млн га українських лісів. Приблизно 23,3 тисячі га з них спалено, частину втрачено.

«Бойові дії відбуваються у східних та південних областях України. Для цих регіонів характерна низька лісистість. Тут ліси виконують захисні функції. Зокрема, на півдні України наслідками війни можуть бути вітрова ерозія та опустелювання»,  каже міністр довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

–        Внаслідок ударів по нафтобазах, складах ПММ згоріло понад 680,6 тисячі тонн нафтопродуктів, які забруднили повітря небезпечними речовинами. За підрахунками, під час горіння нафти виділяється приблизно стільки ж атмосферного забруднення, скільки здійснює весь транспорт Києва за місяць.

–        У повітря потрапило понад 38 тисяч тонн викидів від горіння російської техніки та утворилося понад 352 тисячі тонн відходів, які забруднюють не лише повітря, а й землю.

–        Загалом через лісові пожежі, горіння нафтопродуктів і займання промислових об’єктів викиди в повітря вже перевищили 67 млн тонн.

–       На цей час розмінування потребує приблизно 200 тисяч км2. Розриви мін призводять до забруднення ґрунтів важкими металами — свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем. Іноді це робить ґрунт непридатним для подальшого сільськогосподарського використання.

Станом на початок року збитки екології України через повномасштабне вторгнення оцінювались у понад $35 млрд. Росії не вдасться сховати кінці екоциду України у воду того ж Каховського водосховища. І за це також доведеться заплатити, наголошують у Центрі стратегічних комунікацій.

Також нагадаємо, що через російську агресію екологічна ситуація в Україні вже близька до катастрофічної: навіть попередні дані жахають.

Тимчасом ООН створювалася, щоб не допустити нових воєн: чому організація не може втрутитися у конфлікт в Україні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко