Догори
Дати відгук

Радість чи небезпека: чого ви не знаєте про своїх домашніх улюбленців

Багато людей за своє життя стикалися з токсоплазмозом і мають антитіла. Він небезпечний для дітей першого року життя та для вагітних жінок.

9 хв на прочитання29 Квітня 2020, 17:16
pixabay pixabay
Поділитись:

Будь-яка домашня тварина – це не лише радість, а й потенційна небезпека. Часто або недооцінена, або перебільшена. Чого ж насправді слід остерігатися? Розібратися в цьому питанні GreenPost допомогла ветеринарна клініка ВетПлюс.

Алергія

Наскільки небезпечна. Небезпечна алергія не лише її проявами (свербіння очей, сльозотеча, чхання тощо), а й «переростанням» алергії у бронхіальну астму. Та й постійний прийом антигістамінних препаратів має низку побічних дій.

Як можна захворіти. Алергія на тварин – доволі поширене явище. Найчастіше виникає на котів.  Адже найпоширеніший вид алергії – не на шерсть тварин, а на котячий білок.

Техніка безпеки. Заводячи тварину, треба з’ясувати природу алергії. Якщо людина має алергію власне на шерсть, то це не означає, що вона приречена жити без тварин. Виходом є сфінкси, та й деякі породи собак мають не шерсть, а волосся, що не має викликати алергію (йорк, мальтезе, ши-тцу). Якщо ж алергія на котячий білок, то вона виникатиме навіть якщо людина заведе сфінкса. Для таких людей вихід – завести іншу тварину, окрім котячих.

Сказ

Наскільки небезпечний. Не існує ліків від сказу ні для людей, ні для тварин. Єдиний вихід – миттєва вакцинація після укусу, бо інакше смерть. Імовірність зараження сказом при укусі хворої тварини практично 100%. Тому в разі укусів тварин негайно зверніться до ветеринара чи в травмпункт – залежно від того, вас чи вашого улюбленця вкусили – для постконтактої вакцинації (це 5 уколів упродовж місяця).

Інкубаційний період сказу у тварин - від декількох днів до декількох місяців. У людей може тривати навіть рік. Основними симптомами сказу є сильна слинотеча, гідрофобія (боязнь води при піднесенні мисочки з водою до тварини), судомні скорочення глотки, параліч глотки, світлобоязнь. Однак жоден із цих симптомів не є 100% діагностикою сказу. До речі, піна з рота у скаженої тварини – це міф. Насправді це слина, яку тварина не може ковтати.

Як можна заразитися. Сказ передається лише слиною тварини шляхом потрапляння в рану чи на слизові оболонки. На повітрі вірус швидко гине.

Техніка безпеки. Усіх домашніх тварин рекомендовано вакцинувати з 3-місячного віку.

Також варто уникати контактів із дикими тваринами.

Токсоплазмоз

Наскільки небезпечний. Токсоплазмоз не завжди перебігає в гострій формі у людини і не часто викликає важкі ускладнення нервової системи.  Багато людей за своє життя стикалися з токсоплазмозом і мають антитіла. Він небезпечний для дітей першого року життя та для вагітних жінок. В останньому випадку через свою здатність долати плацентарний бар'єр і вражати малюка.

Як можна заразитися. Найчастіше люди заражаються ним через хліб, немиті овочі, погано термічно оброблене м'ясо інвазованих тварин та брудні руки. Коти часто є носіями токсоплазми, але шлях передачі від них доволі непростий – лише якщо до рота потраплять фекалії хворого кота. Такий кіт виділяє з фекаліями цисти, які лежать на повітрі 48-72 години і перетворюються на інвазивні ооцисти. Якщо ці ооцисти потраплять до рота людини, тоді вона заразиться токсоплазмозом. Тому ризик захворювання вищий у діток, що граються у пісочниці, де фекалії котиків можуть довго зберігатися.

Техніка безпеки. Необхідно ретельно прибирати лоток кота, але основне – вчасно та ретельно мити руки після контакту з фекаліями кота.

Гельмінти (глисти)

Наскільки небезпечні. Це дискусійна тема. Різні гельмінтози можуть спричиняти різні погіршення здоров’я – алергію, анемію - аж до сліпоти.

Як можна заразитися. Існує багато видів глистів. Найпоширеніший міф, що тварини передають людям аскариди, але це не так: у котів – Toxocara leonina, Toxocara mystax, Toxacara catti, у собак Toxocara canis, а в людей – Ascaris lumbricoides. Це різні види. Вони можуть потрапити в організм, але не будуть жити та розмножуватись – навіть коти не заражають собак, людей і навпаки. У кожного свій господар. Глисти при потраплянні від тварини до людини не закінчують свій розвиток і помирають на певних стадіях. Через домашніх тварин може передатися бичачий ціп'як. Найчастіший шлях передачі – сире м'ясо інвазованої тварини, але може передатись і від домашніх тварин фекально-оральним шляхом, про який ми вже говорили. У фекаліях глисти виглядають як рухомі членики по 10 см, що містять яйця. Такі фекалії і є заразними, але таке важко не побачити, а щоб до рота потрапило – то зовсім навряд чи, тому  шлях зараження від домашніх тварин доволі нечастий.

Техніка безпеки. Щоб уникнути цього захворювання, не годуйте тварин термічно не обробленим м'ясом і мийте руки при контакті з їхніми фекаліями.

Сальмонельоз

Наскільки небезпечний. Сальмонельоз доволі небезпечне захворювання і для людей, і для домашніх тварин, і для свійських.

Як можна заразитися. Найчастіший шлях передачі – сирі яйця. Курячі значно рідше, а ось сирі гусячі чи качині яйця не варто вживати в їжу, оскільки ймовірність зараження таким способом дуже висока. Качки та гуси не хворіють на сальмонельоз, але є його носіями.

Інші шляхи передачі палички сальмонели – через молоко, м'ясо хворої тварини (при порушенні гігієни). У домашніх тварин прояви цієї хвороби  важко не помітити, хоча поставити остаточний діагноз зможе лише ветеринарний лікар – адже симптоми різних хвороб можуть бути спільні.

Техніка безпеки. Щоб уникнути цього захворювання, необхідно ретельно термічно обробляти м'ясо, особливо вищеперелічених водоплавних, не вводити сирі яйця у свій раціон і в жодному разі не давати їх своїм улюбленцям. Вживати в їжу лише кип'ячене або пастеризоване молоко. Мити руки після контакту зі свійськими тваринами та при будь-яких нездужаннях свого улюбленця вчасно звертатися до ветеринарного лікаря

Феліноз

Наскільки небезпечний. Феліноз, або «хворобу котячих подряпин», викликають бактерії, що живуть на котячих кігтях, при потраплянні в рану. У деяких людей розвивається це захворювання, а в деяких ні. Захворювання до кінця не вивчене. Його симптоматика -припухлість подряпин, набряк лімфовузлів, погане самопочуття. Утім, лікується воно не важко.

Як можна захворіти. Передають феліноз як вуличні коти, так і домашні. Загалом це явище доволі рідкісне.

Техніка безпеки. Слід уникати подряпин під час гри з котом і не провокувати агресію тварини.

Лімфоретикульоз

Лімфоретикульоз – це також «хвороба котячих подряпин». Але про цю неї у науці досі точаться дискусії, тому утримаємося від порад. Тим більше ймовірність 

Лишай

Наскільки небезпечний. Це грибок, що вражає і тварин, і людей. Тварини можуть передавати лишай людині і навпаки. Щодня людська шкіра стикається з великою кількістю різноманітних грибків. Людина, яка має гарний імунітет, здорову шкіру без надмірної сухості, тріщин тощо може і не заразитись лишаєм. Хоча є доволі агресивні види грибка, у яких висока заразність, – до прикладу, стригучий лишай. Часто трапляється, що деякі члени сім'ї захворіли на лишай, а деякі ні, хоча контактували з хворою твариною і користувались побутовими речами з зараженими людьми. Це визначається імунітетом людини та опірністю її шкіри. При будь-яких змінах звертайтеся до лікаря.

Як можна заразитися. Лишай на тваринах можна помітити у вигляді залисин, червоних плям чи лущення шкіри. Проте виявити у тваринки лишай на ранніх стадіях не завжди можливо, бо спори грибка можуть доволі тривалий час жити на тварині й не проявляти себе та не інфікувати інших. І для людини, і тварини фактором зараження лишаєм є хронічні хвороби, зниження імунітету, стреси та пригніченість, погане харчування .

До речі, надмірне вживання антисептика, що зараз часто практикується, також зменшує захисну функцію шкіри, що своєю чергою може привезти до зараження грибками.

Техніка безпеки. Слідкувати за своїм імунітетом та станом шкіри. Якщо необхідно контактувати з твариною, яка має залисини, то слід одягнути рукавички.

Кліщі

Наскільки небезпечні. Мало тваринних кліщів живе на людині, практично таких немає. Зазвичай кожен вид має свої. Винятком є хіба що демодекос, хоча це більше не вважається людським захворюванням – ці кліщі в нормі можуть існувати на шкірі в людини в невеликій кількості, не викликаючи серйозних захворювань. Тому тепер демодекос називається «умовно патогенним агентом шкіри». Також до кліщів належить саркоптоз, що передається від тварин і навпаки – це фактично підшкірний кліщ.

Як можна заразитися. Так само, як і від інших кліщів.

Техніка безпеки. Від кліщів ніяк не захиститись. Це знову ж таки імунітет і опірність шкіри

Орнітоз

Оскільки він передається лише від диких птахів, то якщо ви не станете приручати їх, ваші шанси заразитися нульові.

Лістеріоз

Наскільки небезпечне. Сама хвороба складна. Вона може вражати центральну нервову систему, спричиняти аборти, мастити тощо. Перші симптоми схожі на харчове отруєння. Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок лістеріоз може закінчитися летально.

Як можна заразитися. Домашні тварини є носіями лістеріозу лише теоретично. Практично таких випадків лікарі не можуть пригадати.

Техніка безпеки. Розслабтеся. :)

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.